ANAF ameninţă proprietarii de apartamente cu verificări şi sancţiuni dure.
ANAF doreşte să reducă evaziunea fiscală din chirii şi ameninţă cu măsuri dure împotriva proprietarilor de apartamente care închiriază imobilul şi nu declară veniturile. Pe fondul faptului că proprietarii întocmesc un contract standard cu chiriaşul care rămâne neînregistrat la Fisc, ANAF anunţă că va face controale pentru a depista persoanele care fentează legea şi nu îşi declară venitul suplimentar.
”Vrem să pornim să discutăm cu administratorii de bloc în blocurile mai mari, unde ştim că există zone sensibile. Primul pas este să informăm şi să ştie la ce să se aştepte. Pasul doi e să mergem în control şi să sancţionăm”, a declarat preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, în cadrul unei emisiuni tv. Pe de altă parte, preşedinţii de asociaţii de locatari, dar şi administratorii de bloc se arată neîncrezători privind metodele prin care proprietarii ar putea fi depistaţi.
Dacă obţineţi venituri din chirii trebuie să încheiaţi un contract între dumneavostră şi chiriaş, trebuie să vă prezentaţi la ANAF în maxim 30 de zile de la semnarea contractului cu următoarele documente:
-contractul de închiriere, în original
-declaraţia 220 completată cu venitul estimat/norma de venit în 2 exemplare
-împuternicire (dacă este cazul).
Dacă nu au fost declarate veniturile din închiriere, în cadrul unei inspecţii fiscale ANAF va stabili impozitul şi contribuția la asigurările sociale de sănătate datorate, dobânzile şi penalităţile de nedeclarare, potrivit informaţiilor ANAF.
Astfel, la o chirie lunară de 1000 de lei încasată timp de 5 ani (60.000 de lei) impozitul şi CASS-ul ajung la 1.548 lei pe an pe când amenda pentru nedeclarare poate ajunge la 14.500 de lei (impozit şi CASS, penalităţi de nedeclarare şi dobânzi de întârziere).