Bănăţenii care au suferit un infarct, şi nu numai, şi au nevoie de un stent, vor putea fi supuşi unei astfel de intervenţii chirurgicale pe inimă care le poate salva viaţa şi la Spitalul Judeţean Timişoara. Asta pentru că cea mai mare unitate medicală din vestul ţării a primit, recent, un echipament de ultimă generaţie care costă aproximativ un milion de euro.
Academia de Ştiinţe Medicale a dotat Spitalul Judeţean Timişoara cu un angiograf, care a fost achiziţionat în cadrul unui proiect finanţat cu bani europeni. Aparatul medical modern permite investigarea vaselor de sângelor şi a fost deja montat la etajul 1 la unităţii medicale.
„Am cerut ca angiograful să fie dotat cu modul de cord, astfel încât şi spitalul judeţean să poată efectua coronarografii şi stentări pentru pacienţii cu suspiciune de infarct miocardic acut, şi nu numai”, a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.
În total, 17 spitale din întreaga ţară vor fi dotate cu câte un angiograf performant pentru patologia cardiovasculară şi tumorală, în cadrul proiectului câştigat de Academia de Ştiinţe Medicale, ce are o valoare de 25 milioane de euro. Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri” are ca obiective principale şi crearea unei reţele naţionale de cercetare dezvoltare prin înfiinţarea Registrului Naţional de Tratament Intervenţional al SCA – (sindroame coronariene acute), a registrului specific pentru bolnavii cu stenoze arteriale cervico – craniene şi a registrului cardiopatiilor congenitale şi diagnosticul şi tratamentul arteriopatiilor periferice.