Oierii din Timiș – într-o situație dramatică? Cum s-a ajuns aici…

703

Brenduirea produsului tradițional și a produsului de origine controlată pentru a fi promovat cu succes, ameliorarea naturală a pajiștilor și a fânețelor, sprijinul financiar cuplat, identificarea efectivelor de miei, autorizarea berbecilor, înscrierea în registrul exploatațiilor și ameliorarea raselor sunt principalele probleme cu care se confruntă ciobanii din Timiș, în această perioadă.

Nu vrem să golim magaziile de lapte praf din Occident

De aceea, sâmbătă 25 martie, oierii din Asociația Crescătorilor de ovine și caprine Ovis Banatim, condusă de Gheorghe Dioane, s-au reunit la USAMVB Timișoara pentru a găsi soluții, împreună cu reprezentanții autorităților județene agricole. Prof. dr. Valeriu Tabără, vicepreședintele Academiei de Științe Agricole și Silvice  – ASAS – le-a atras atenția oierilor că trebuie să își producă materialul biologic aici, în țară, în propria fermă dacă se poate.

„Fac parte acum din mediul știițific și urmăresc cu mare interes activitatea din domeniul oieritului și zootehniei. Atât timp cât veți cumpăra material biologic nu veți fi rentabili. Cum s-a acceptat reducerea cantității de lapte produsă de țara noastră? E o greșeală enormă. De ce să golim magaziile de lapte praf din Occident? Eu nu mai sunt factor de decizie, dar eu i-am spus actualului ministru al agriculturii, Petre Daea, cu care mă înțeleg foarte bine, să vină în ajutorul crescătorilor de animale. Noi am fost colegi de an la Institutul Agronomic de la Timișoara, iar împreună chiar am săpat la fundația clădirii facultății ”, a spus Tabără.

De ce s-a ajuns în această situație dramatică?

Ing. Ioan Negrean, directorul Oficiului Județean pentru Amelioare și Reproducție Timiș, a explicat:  „A fost luată o decizie greșită de a se transfera activitatea de control oficial unor entități care până atunci nu aveau nici cea mai mică experiență cu domeniul reproducției, selecției și ameliorării efectivelor de animale. Peste noapte li s-au transmis niște activități pe care nu au fost în stare să le managerieze. Atunci s-a prăbușit tot sistemul de însămânțări, selecție și ameliorare aproape la toate speciile, cu mici excepții. Este vorba de albinărit, aici apicultorii sunt foarte dedicați activității, deși chiar și ei, în ultimii ani, au început să importe unele rase de albine. Așadar s-a rupt lanțul selecției și ameliorării în zootehnia românească, de aceea am ajuns unde suntem acum, într-o situație alarmantă”, a spus Negrean.

Faur Florin, directorul APIA Timiș, a venit cu vești mai bune, dar și cu o rugăminte către crescătorii de ovine: „Niciodată în istoria APIA Timiș, de 11 ani – eu pot spune asta că de 11 ani sunt în instituție – nu am ajuns la acest procent, de 80%, de depunere a cererilor de finanțare, în această perioadă. De obicei procentul era de 58 -60%. Instituția a intrat într-un program agresiv, dar legal, decent în raport cu fermierii. Oamenii sunt sunați de mai multe ori, inclusiv sunt trimise mesaje telefonice și sunt informați prin mass-media. Prin toate căile transmitem invitația ca fermierii să vină la APIA să își depună cererile. Asta înseamnă că s-a înțeles problema, deși uneori suntem înjurați că de ce îi agresăm cu telefoanele”, a spus Faur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.