Circa 500 de neonazişti au participat sâmbătă la un marş în capitala Germaniei pentru a comemora 30 de ani de la moartea, prin sinucidere, într-o închisoare din Berlin, a lui Rudolf Hess, fostul adjunct al dictatorului nazist Adolf Hitler, iar alte câteva sute de oameni au luat parte la o contrademonstraţie.
Participanţii la marşul neonazist au fost băgaţi în corturi şi controlaţi „la sânge” înainte de a fi lăsaţi să mărşăluiască, a anunţat poliţia. Circa 1.000 de agenţi au fost desfăşuraţi pentru a evita ciocniri între neonazişti şi protestatarii de stânga.
Cu toate acestea, marşul neonaziştilor, care a pornit din gara centrală din cartierul Spandau şi urma să ajungă la Wilhelmstrasse – unde se afla cândva închisoarea aliaţilor pentru criminali de război în care a fost deţinut Hess – a fost blocat, la scurt timp după ce a început, de grupări de extremă stânga. Totuşi, poliţia a anunţat că nu au avut loc ciocniri serioase şi nici nu a efectuat arestări.
În declaraţii făcute postului regional RBB, reprezentantul ministerului de interne din acest oraş-land, Andreas Geisel, a subliniat că marşul în memoria lui Hess, care s-a sinucis la 17 august 1987, la 93 de ani, în închisoarea unde se afla deţinut pentru crime de război, a fost permis după respectarea unor condiţii stricte.
„Mi-ar fi plăcut nespus să pot interzice marşul. Am studiat cu multă atenţie chestiunea şi am ajuns la concluzia că principiile fundamentale ale libertăţii şi democraţiei se aplică inclusiv tâmpiţilor”, a declarat el.