Sute de bănățeni au fost prezenți, astăzi, la Catedrala Metropolitană din Timișoara, cu ocazia marii sărbători de Bobotează, denumită și Epifania.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, mitropolitul Banatului, i-a întâmpinat călduros pe toți enoriașii, a vorbit despre tradiții, rugăciune dar i-a sfătuit să participe și mâine la slujba oficiată în numele Sfântului Ioan, un moment important din viața creștinilor din Banat și nu numai.
Ziua de azi, 6 ianuarie, încheie ciclul celor douăsprezece sărbători de iarnă. Boboteaza reprezintă Botezul Mântuitorului în apa Iordanului, când, totodată, se săvârșește slujba Agheasmei mari.
Am cules câteva opinii despre tradiții și obiceiuri de la localnici iar una reprezentativă este sfințirea caselor în această perioadă. O altă tradiție cu puternice semnificații este consumul apei până la finele anului.
În biserică, Botezul este una din Tainele instituite direct de Iisus Hristos și practicate de Apostoli ca fiind actul de inițiere în istoria mântuirii.
,,Vin în fiecare an la slujba de la catedrală, noi sărbătorim această zi ca fiind a doua cea mai importantă după Crăciun. Iar apa are proprietăți sfinte, eu o consum pentru curățirea sufletului, dar și, la nevoie, pe parcursul anului”, ne-a spus o enoriașă.
Deși s-au format cozi uriașe în așteptarea apei sfințite, fiecare și-a așteptat rândul civilizat și calm. Prezentă a fost și Jamdarmeria împreună cu Poliția Locală dar și un credincios de 96 de ani, care nu s-a desprins de zona altarului pe tot parcursul evenimentului. Acestuia la un moment i s-a făcut rău, însă, imediat, preoții prezenți impreună cu maicile ce-i însoțeau i-au venit în ajutor.
,, La mine în Vâlcea se spune că vremea prezice roadele anului. Dacă plouă ar urma o iarnă lungă, iar timpul frumos ne prezice o vară frumoasă.
După cum vedeți în Timșoara astăzi este cald, soarele bate tare și ne luminează.” ne-a declarat o participantă la slujbă.
În consecință, astăzi la Timișoara soarele a strălucit și a oferit oamenilor o atmosferă caldă dar și previziunea, cum ar spune unii, a unui veri lungi și frumoase.
Am întâlnit și superstițioși care au depănat gânduri cu noi. ,,Se spune că, atunci când preotul bagă crucea în apă, dracii ies de unde s-au ascuns și fug pe câmp.”
,,Nu este bine să speli haine sau să pui la uscat rufe astăzi, deoarece diavolii caută să scape ascunzându-se sub ele.”
Una dintre cele mai frumoase tradiții, regăsită în majoritatea regiunilor din România, este punerea busuiocului sub pernă sau în sân pentru ca fetele să-și poată visa alesul, dar și mai bine este dacă busuiocul este sfințit de către preot sau chiar luat din biserică.
Se mai spune că seara dinaintea zilei de 6 ianuarie este momentul când cerurile se deschid și ar fi bine să ne punem o dorință.
Oare v-ați pus, aseară, dorința?
Georgiana Săpunaru
Chiar nu s-a gasit altul cu bani care sa isi cumpere functia de mitropolit in afara auristului asta?!