O tragedie cu 116 copii morţi! Incendiul din Vinerea Mare de la Costeşti, o catastrofă de neuitat

477

Cel mai mare incendiu din România se petrecea în 1930, în Vinerea Mare, la Costeşti, Argeş.

Acesta apare în clasamentul celor mai mari dezastre din lume, după numărul de morţi. Respectivul clasament este alcătuit de Wikipedia – Enciclopedia liberă, şi cuprinde cele mai distrugătoare evenimente ce s-au petrecut în lume, începând cu secolul al XVII-lea. Structurat pe capitole, clasamentul ordonează, în funcţie de numărul morţilor, toate tragediile cauzate de incendii, cutremure, prăbuşiri de clădiri, tragedii maritime, aviatice, accidente nucleare, evenimente sportive, explozii sau dezastre industriale, accidente feroviare şi rutiere.

Tragedia de la Costeşti, care s-a soldat cu 144 de morţi, ocupă locul 45 la capitolul „Incendii”.

TOŢI COPIII SATULUI ERAU ACOLO!

În 18 aprilie 1930, bisericuţa din lemn din Costeşti a ars din temelii în timpul Deniei Prohodului Domnului. Aproape toţi copiii satului, 116 la număr, se aflau înăuntru. Erau înghesuiţi în biserica de lemn, de doar 24 de metri pătraţi, veche de peste 200 de ani.

Ca toate bisericile vremii, „uşa” era reprezentată de o deschizătură lată de 60 de centimetri, lată şi înaltă doar cât să treacă un singur om, cu capul plecat. Ferestrele erau înguste şi ferecate cu gratii de metal. Înainte de slujbă, între săteni şi preot s-a iscat o mică gâlceavă. Primii încercau să-l convingă pe preot să ţină slujba afară, fiind că nu aveau cu toţii loc în biserică.

Erau aproape 200 de oameni, iar lăcaşul, extrem de mic. Înţelegerea finală a fost ca în biserică să stea numai copiii, 116 elevi de şcoală primară şi de liceu, iar adulţii să rămână afară, potrivit universulargesean.ro

TOTUL a pornit de la o lumânare aprinsă de DASCĂL!

Flacăra a crescut până ce a ajuns să aprindă o coroană de deasupra sfeşnicului. Cu propriile palme, dascălul s-a chinuit să stingă focul aprins, dar, fără să vrea, când strivea flăcările, a stârnit zeci de scântei. Una dintre ele s-a înălţat şi a pătruns, printre crăpături, în podul bisericii, locul unde erau strânse, de ani şi ani, coroanele vechi.

Când au observat focul, încercând să intre să-şi salveze copiii, părinţii s-au îmbulzit la uşă. În acelaşi timp, cei mici se chinuiau să iasă…

Opinia specialisitilor era că victimele n-au ars cu adevărat de vii, ci au murit asfixiate, după care au fost carbonizate. În două ore, pe locul bisericii nu rămăsese decât restul unui imens rug fumegând.

SFÂNTA EVANGHELIE, NEATINSĂ DE FLĂCĂRI…

Au murit toţi, 116 copii, tot tineretul satului. Tot atunci şi-a găsit sfârşitul şi preotul paroh Dumitru Vişinescu, care a fost mistuit de flăcări împreună cu fiul său, în vârstă de 11 ani. Deşi biserica a ars complet, Sfânta Evanghelie, scrisă pe hârtie, a rămas intactă, lucru considerat apoi o minune şi un semn.

Tragedia din Costeşti a făcut înconjurul lumii. Au venit ajutoare din toată ţara, din toată Europa, din Statele Unite ale Americii. Chiar şi Regina Maria şi principele Mihai au venit la înmormântarea celor dispăruţi la Costeşti…

A fost un Paşte îndoliat în acel an, iar ziua de 18 aprilie a rămas zi de doliu în întreaga ţară, până la izbucnirea războiului, aducător de alte lacrimi atât de multe şi de dureroase, încât tragedia de la Costeşti a ajuns să intre în uitare.

Astăzi, mai aminteşte de acea zi doar un mic memorial, pus pe locul bisericuţei, cu numele celor care, ca şi Iisus, şi-au dat duhul în ziua de vinerea mare, rugându-se.

Sursa: observator.tv

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.