O statuetă antropomorfă, veche de peste 7.000 de ani, este expusă, de miercuri, într-un spaţiu special amenajat al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, piesa fiind descoperită anul trecut în urma unor cercetări efectuate de specialiştii instituţiei pe o stradă din municipiul Deva.
Statueta datează din perioada Neoliticului dezvoltat (anii 5.300 – 4.800 î.Hr.) şi a fost găsită după efectuarea unor săpături prealabile, în urma cărora au fost identificate urme de locuinţe neolitice. În una dintre locuinţe au fost descoperite bucăţi dintr-o piesă similară, dar şi fragmente de vase ceramice şi de ustensile din piatră cioplită, os şi corn.
Potrivit arheologilor Antoniu Marc şi Alexandru Bărbat, statueta a făcut parte din instrumentarul de cult al comunităţii neolitice şi redă un personaj feminin, particularitatea şi caracterul de raritate al ei fiind date de două tortiţe laterale ce reprezintă braţele. Acestea permiteau o anumită manevrare a statuetei şi posibilitatea de a fi suspendată.
Statueta este înaltă de 110 mm iar din cauza vechimii îi lipsesc fragmente din zona capului, braţelor şi de la partea inferioară.
„A fost obţinută din pastă grosieră, cu pietricele de diferite dimensiuni în compoziţie. Suprafaţa nu este bine netezită, aspectul general indicând puţină grijă la modelarea ei. În urma arderii în mediu oxidant, piesa a primit culoarea portocalie. Pe suprafaţa ei se pot observa numeroase fisuri şi câteva pete de nuanţă cenuşiu-închis, rezultate în urma unor arderi secundare”, precizează specialiştii muzeului devean.
Piesa se află în patrimoniul MCDR Deva şi poate fi văzută într-o vitrină specială până la sfârşitul lunii ianuarie.