Când aţi fost ultima oară la băi? Grăbiţi-vă, pentru că riscaţi să nu vă mai permiteţi! Un proiect de lege al Ministerului Economiei vizează majorarea dramatică a redevenţelor datorate statului pentru resursa hidrominerală.
„Dacă legea va intra în vigoare în forma propusă, într-un an închidem firma. Nu doar noi, toate staţiunile din ţară! Costurile cresc de 200 de ori. Nu ai cum majora tarifele de 200 de ori!”, protestează directorul SCT Felix, Florian Serac.
Într-o situaţie la fel de gravă sunt mii de bihoreni din Beiuş sau Săcueni, care se încălzesc cu apă geotermală şi pentru care gigacaloria se va scumpi la nivelul celei obţinute din gaz!
Se scumpeşte apa!
Guvernul vrea să stoarcă bani din apă chioară! Pe 23 octombrie, Ministerul Economiei a postat pe portalul propriu proiectul de lege privind „Reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale”. Potrivit notei de fundamentare, legea croită conform Programului de guvernare al PSD vizează sistematizarea redevenţelor în funcţie de amplasarea zăcământului (pe uscat sau pe platoul maritim) şi separarea lor în funcţie de tipul resurselor (minerale, hidrominerale şi petroliere). În plus, normativul prevede penalităţi pentru plata cu întârziere, rezilierea contractului de concesiune după 6 luni de neplată şi dă Guvernului mână liberă să actualizeze redevenţele oricând consideră.
Dacă pentru companiile petroliere specializate în extracţia ţiţeiului şi firmele care extrag nisip pentru construcţii nivelul redevenţelor va rămâne relativ acelaşi ca până acum, societăţile specializate în valorificarea resurselor hidrominerale vor primi o lovitură dură. Spre exemplu, furnizorii de apă de masă sau de apă de izvor, până de curând exceptaţi de la plata oricărei redevenţe, vor datora câte 4 euro pe metrul cub extras, la fel ca în cazul producătorilor de apă minerală. Iar asta se va vedea într-o scumpire a apei „ieftine” de pe rafturile magazinelor!
„E faliment curat!”
Cea mai mare creştere a redevenţelor o vor suporta însă staţiunile balneoclimaterice cu facilităţi de relaxare şi tratament. Ministerul a înlocuit taxarea apelor minerale terapeutice la nivelul a 5 procente din valoarea producţiei cu o redevenţă mult mai mare, de 2 euro pentru fiecare metru cub extras, de parcă aceste ape s-ar vinde la flacon.
Dacă se adaugă şi taxa de 100 euro pentru fiecare hectar de teren din zăcământul concesionat, staţiunea Băile Felix riscă să se închidă în primul an de aplicare a noilor taxe. „Am făcut un calcul şi numai taxele pe apă ne-ar costa 4,5-5 milioane euro pe an. Asta e faliment curat! Profitul SCT Felix, din toată activitatea, abia dacă ajunge la 1,8 milioane euro pe an”, spune directorul Florian Serac.
Managerul susţine că societatea nu are cum acoperi majorarea redevenţelor. „La un bazin de 200 metri cubi ajungi să plăteşti 400 euro numai pe apă. Enorm! Cum nu poţi să majorezi prea mult tarifele, că nu îţi mai vine nimeni, singura soluţie e să reduci cheltuielile”, zice el. Primele victime vor fi clienţii care au nevoie de apă tămăduitoare. „Pensionarii se vor trata acasă, la lighean, pentru că nu le vom mai putea oferi niciun fel de facilităţi”.
Directorul spune că scumpirea aberantă va falimenta toate staţiunile din România. „În prima fază se vor bloca investiţiile, apoi vor începe reducerile de personal, după care, în câteva luni, se vor aduna restanţele la plata redevenţelor, a ratelor şi, încet-încet, insolvenţa”.
Citește mai mult pe ebihoreanul.ro
Probabil asta se urmareste. Falimentarea. Scoaterea la vanzare. Achizitionarea de catre cei aflati in spatele legii. Modificarea legii, revenirea la taxe omenesti. Avand in vedere activitatile cunoscute ale unor persoane, este o suspiciune rezonabila.