O situație gravă, în Timiș! Se dau bani mulți, dar nu sunt amatori

2520

Agricultura din Timiş se confruntă cu o criză a forţei de muncă, fără precedent. Fermierii susţin că, pur şi simplu, nu găsesc oameni pe care să îi angajeze, deşi le oferă salarii bune, plus stimulente în natură (cereale, legume etc.) şi hrană zilnic.

Nimeni nu vrea să lucreze în agricultură?

„Noi vrem să ne extindem, dar lipsa forței de muncă ne limitează. Nu ai cu cine lucra în agricultură. Au fost ani când cultura era împlinită, trebuia să o recoltez și nu am avut pe cine să angajez. Sunt legume pe care trebuie să le culegi astăzi, fiindcă peste două – trei zile e prea târziu. Se distrug. Nu ai recoltat, acum, ai pierdut. Nu vine nimeni să lucreze în agricultură. Le dau salarii bune, știu să îi motivez pe oameni, dar foarte puțini au curajul să vină să muncească la câmp. Cu forța de muncă este foarte greu”, a declarat Wolf Heinz, administratorul celei mai mari ferme de legume din Timiş, Banat Melon, din Vizejdia.

Una dintre cauzele care a generat această situaţie gravă este faptul că au fost desfiinţate liceele agricole din tot judeţul Timiş, iar în locul celui din Timişoara a fost înfiinţată Ambulanţa. Au mai rămas câteva clase cu profil agricol, dar pierdute prin liceele tehnice. Mai erau la Lugoj și la Jimbolia școli profesionale unde fermierii mai găseau mână de lucru pentru agricultură, dar şi acestea au fost închise.

„Eu mă descurc foarte greu. Am făcut din medic veterinar tractorist, fiindcă nu am găsit să angajez un tractorist. Altul a intrat la pensie, dar l-am angajat înapoi. Nu am avut încotro. Eu le dau 2.500 lei salariu și 1.000 kg de grâu și 1.000 kg de porumb. Când încep lucrul dimineața, găsesc la mine frigiderul plin cu de toate, iar seara când vin de la câmp au bere, răchie, suc, cafea. De sărbători facem grătare și servim masa cu toții. Mai mult pe timpul anotimpului rece, din decembrie până în luna martie, nu e de muncă pe câmp, dar eu le dau salariul normal”, explică Nelu Stan, administratorul Agrosuin, din Checea.

Ce e de făcut?

Fermierii cer ca să fie reînfințate școlile profesionale, așa cum era înainte, pe timpul regimului comunist, unde erau pregătiți tinerii în meserii. Primeau și bursă de la întreprinderea care îi angaja, după ce absolveau școala. În aceeaşi unitate economică făceau și practică și ieșeau bine pregătiți la final. „Era un sistem foarte bine pus la punct pentru pregătirea forței de muncă. Eu sunt dispus să iau tineri elevi să facă practică la mine, chiar să le dau o bursă, apoi să îi angajaz când termină școala, dar nu ai de unde să îi iei”, spune Nelu Stan.

Fiindcă situaţia este foarte dificilă, Facultatea de Agricultură din cadrul USAMVB Timişoara are în proiect organizarea de cursuri de scurtă durată pentru tinerii care vor să se angajeze în agricultură. Ei vor primi şi o diplomă care să dovedească faptul că sunt pregătiţi într-un domeniu. Prof. univ. dr. Florin Imbrea, decan, a spus că acum așteaptă să apară şi legea cu privire la învățământul dual. Atunci vor putea pregăti și tehnicieni. „E un mare adevăr, nu există forță de muncă în agricultură, dar nu numai de personal cu studii medii, ci și de ingineri agronomi. De aceea, noi am încheiat parteneriate cu 50 de ferme, iar din vara anului 2017 studenții au mers să facă practică și să ia contact direct cu muncile câmpului. Mulți fermieri preferă să ia studenți de pe băncile facultăţii, să îi pregătească practic, apoi să îi angajeze. Unii preferă chiar să le dea o bursă. Un mare fermier din Craiova a luat 10 studenți în practică de la USAMVB, în acest an. Eu am discutat și cu reprezentanții Consiliului Județean Timiș, ca să primim sprijin pentru a organiza cursuri de scurtă durată, pentru ca omul să aibă un document la mână prin care să dovedească faptul că are o pregătire în agricultură și astfel va fi stimulat și el să își caute un loc de muncă, dar și fermierul să îl angajeze”, a explicat Florin Imbrea.

În luna septembrie, Facultatea de Agricultură va organiza o dezbatere unde vor fi invitați fermierii, autoritățile locale și județene, primarii și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș. „Vom încerca să găsim unele soluţii la criza forţei de muncă din agricultură”, a spus Imbrea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.