O secțiune prin economia chineză, prezentată publicului, la Budapesta FOTO-VIDEO

197

În acestă săptămînă centrul economic al schimburilor de mărfuri între Europa de Est și marele colos ce este China a fost la Budapesta. În perioada 3-4 iunie a avut loc la Centrul Expozițional al CECZ (Central European Cooperation Zone),una dintre cele mai mari expoziții de profil ce a demonstrat încă odată, dacă mai era necesar, că țara de la Capătul Asiei este capabilă să producă orice marfă în orice cantități.

Pentru economia în plin avânt a chinezilor nu este deloc greu să scoată pe piață de la papiote de ață până la sateliți de telecomunicații de cea mai înaltă tehnologie. Poate o singură problemă ar fi. Toată această marfă trebuie să-și găsească clientul cel mai potrivit care să fie dispus să plătească cel mai convenabil preț ce să răspundă ambelor așteptări. Târgul este unul din cele mai mari și complexe evenimente din Europa Centrală și de Est destinat afacerilor cu China, care cuprinde expoziții, prezentări de firmă, conferințe tematice și întâlniri de afaceri de tip B2B, fiind o platformă de întâlnire a producătorilor, exportatorilor și importatorilor chinezi cu oameni de afaceri din țările europene.

Centrul comercial și expozițional se întinde pe o suprafață imensă dispușă pe patru nivele.
Dacă vorbim de China Brand Fair 2019 de fapt se poate spune că au fost trei evenimente simultane. China Brand Fair 2019 a adunat 320 de companii chineze avizate de Ministerul Comerțului din China (MOFCOM) din 16 din cele mai diverse domenii de activitate. Standurile cu marfuri, pliante, broșuri și reprezentați ai firmelor extrem de serviabili ce ofereau explicații dwespre orice produs sau nedumerire se întindeau pe 12 000 metri patrați.

Sub sloganul Shandong Culture Exhibition s-a realizat o amplă secțiune prin tot ce înseamnă această provincie uriașă din estul țării. Au fost arătate publicului avid de nou și exotic 50 de standuri din cele mai variate domenii: Cultură (Film, TV, drepturi de autor, patrimoniu ori artă culinară), Turism (agenții specializate cu tot ce pot oferi unui călător curios de destinații deosebite), Sport (turism sportiv, competiții și chiar o sumedenie de articole sportive). Nu a putut să lipsească nici Medicina tradițională (universități, spitale, clinici dar și producători de medicamente naturale și de sinteză. Aici a mai atras atenția și aparatura medicală performantă).

O a treia secțiune a fost a standurilor naționale ale țărilor invitate să se prezinte și să coopereze cu partenerii chinezi. CEE Export Fair a fost rezervat pentru firme din Europa de Est ce doreau să se prezinte cu produse și cu servicii pentru piața chineză. Pe cei 400 de metri pătrați au fost puse la loc de cinste produse alimentare, vinuri, produse de uz casnic, produse agricole ori artizanat tradițional. Este de menționat prezența generoasă a standului României unde au expus și firme de renume din Timiș cum ar fi „Aur`a Mineral Water” cu renumita apă cu ioni de argint și de aur, „Cramele Aramic”, cu vinuri savuroase ce precis vor place și clienților asiatici. „Galeriile de artă Calpe” au promis să încerce o colaborare transcontinentală în domeniul artelor plastice.

Ofertele agenției de turism Ultramarin sunt deja cunoscute de timișoreni pentru pentru prețurile imbatabile, dar de acum va fi și pe listele de concedii ale partenerilor din China. Tot ce poate produce albina de la miere la produse apicole a fost oferit spre încercare celor dornici din Orient de firma Terra Apis. Așa cum deja au fost obișnuiți oamenii de afaceri locali, și de data aceasta Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o misiune economică din circa 40 de firme locale ce au mers la Budapesta pentru a lua pulsul economiei de la capătul lumii. Vicepreședintele CCIAT, Darius Giorgiu, se arată foarte încântat de rezultate obținute la uriașa expoziție din capitala țării vecine.

Au unele din cele mai fructuoase discuții, s-au schimbat, produse, cărți de vizită, promisiuni. Toate aceste după o atentă analiză (după cum se știe asiaticii sunt foarte atenți loa orice detaliu) se vor putea transforma în contacte directe ce vor imbogăți oferta comercială între cele două țări. Participarea firmelor timișene membre ale CCIAT a fost gratuită.

La deschiderea oficială a expoziției CHINA BRAND FAIR au fost prezenți numeroși oficiali de rang înalt ai Guvernului chinez, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Ungaria, ambasadorii sau consilierii economici ai celor 16 țări participante cu delegații de afaceri (Croația, România, Polonia, Serbia, Slovenia, Bosnia Herțegovina, Polonia, Ucraina, Republica Moldova ș.a.), conducerea CECZ Co.Ltd Budapesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.