Județul Timiș este unul de câmpie, dar există și o zonă montană superbă unde timișenii își pot petrece câteva zile în inima naturii. Aerul curat, poienițele din păduri și cărările prin văi înalte, sunt la o simplă aruncătură de băț.
Data viitoare când doriți să evadați un week-end din vâltoarea Timișoarei, gândiți-vă și la Munții Poiana Ruscă pentru escapade. Chiar dacă piscurile vârfurilor nu sunt acoperite de zăpadă pe timpul verii, nefiind cei mai înalți munți, peisajul te lasă fără suflare.
Munții Poiana Ruscă sunt o grupă montană extinsă aparținând Carpaților Occidentali, făcând tranziția între grupa majoră nordică a acestora, Munții Apuseni și grupa majoră sudică, Munții Banatului. Se întind pe o suprafață de cca 2.640 km2, având altitudini medii în jur de 700 – 1000 m. Cel mai înalt vârf al Munților Poiana Ruscă, având 1.382 m, este vârful Padeș.
Ca și în cazul mai multor localități din jurul Munților Poiana Ruscă, situate în aria principalelor centre dacice și romane de la începutul primului mileniu al erei noastre, se pare că toponimia masivului muntos este de origine latină și derivă din „Poiana Rustică”. Semnificația denumirii ar echivala cu locul despădurit, poiana de la „țară”, din afara urbei, sau din aria țăranilor. Cuvântul ,,rustică” era în uz pentru desemnarea așezărilor izolate din afara centrului urban Sarmizegetusa. Denumirea ,,Poiana Rustică” s-a referit, probabil, într-un stadiu inițial la platoul despădurit din partea de est a Munților Poiana Ruscă, locuit de țăranii baștinași.
Munții Poiana Ruscă sunt cunoscuți și pentru zăcămintele lor. De aici se extrage marmură, atât roz cât și albă. Industria nu a murit și piatra naturală este scoasă și acum din carierele din zonă.
Traseele turistice, abundă în zonă și turiștii pot face drumeții, se pot relaxa la un grătar și pot petrece nopțile la cabanele din zonă. Cele mai multe oferă și piscine pentru zilele călduroase de vară.
Cabana ,,Capriorul„, amplasată la altitudinea de 884 m, pe culmea care separă bazinul Timișului de cel al văii Bega, între vârful Daii și Dâmbul Fierului, asigură accesul din partea de vest spre culmea înaltă a Padeșului. Este asezată într-o mica poiană, situată în mijlocul unei păduri de brad și pin în amestec cu foioase. Cabana dispune de 44 locuri și 20 locuri în casuțe, restaurant, terasă, bar și spațiu pentru instalarea corturilor sau a unei tabere pe Dîmbul Fierului. Cabana ,,Capriorul” este legata de comuna Nădrag printr-un drum carosabil de 18 km și o potecă bine marcată, iar de comunele Fîrdea, Luncani, Tomești, Gladna Română și Ruschița prin trasee turistice în cea mai mare parte sunt marcate.
Motelul ,,Valea lui Liman„, se afla situat într-un loc pitoresc la confluența Vaii lui Liman cu Bega Luncanilor, la circa 1,5 km amonte de Fabrica de sticlă de la Tomești și la 6 km aval de centrul localității Luncani. Este legat de comunele Tomești, Românești și Curtea printr-un drum modernizat care ajunge în șoseaua DN 68A, în dreptul comunei Coșava, iar de localitatea Luncani printr-un drum nemodernizat care urmarește valea Bega. De la motel pornesc trasee turistice partial marcate spre cabana ,,Capriorul”, vîrful Padeș si Ruschița. Motelul ,,Valea lui Liman” dispune de 50 locuri, cașute cu un total de 98 locuri, spațiu pentru camping, restaurant, terasă, bar, bazin de înot și o scenă în aer liber pe care se desfașoară în fiecare vară festivalul jocului și cântecului bănățean.
Complexul turistic Cinciș, construit pe marginea lacului de acumulare Cinciș, la circa 8 km de Hunedoara, este compus dintr-un motel, un camping, o cabană, o bază nautică și un strand amenajat. Motelul ,,Cinciș”, plasat pe un dâmb cu privire panoramică asupra lacului și parții estice a munților Poiana Ruscă, dispune de 52 locuri, restaurant și terasă. Campingul ,,Izvoarele” este așezat pe o pantă lină înierbată pe malul lacului și ofera 18 locuri în cașute și spațiu pentru instalarea corturilor.
Cabana ,,Izvoarele” se afla la 1 km în amonte de camping, spre zona de terminare a lacului, pe o peninsula presărată cu pomi răzleți, lângă confluență vaii Lingina cu valea Cerna, care aici se îngustează strâmtorată de versanți abrupți, împăduriți. Cabana nu dispune de locuri de cazare, are bufet și loc pentru camping cu corturi. Complexul turistic Cinciș este legat prin drumuri modernizate de Hunedoara, Teliuc, Cinciș, Ghelar și prin drumuri nemodernizate de Lunca Cernei, Vadu Dobrii și Govăjdia.
Cabana ,,Caprioara” se afla amplasată în zona dealurilor împădurite din împrejurimile orașului Deva, într-o poiana sub vârful Cozia (688 m). Este legată de oraș printr-un drum direct de 4 km în curs de modernizare și un drum ocolit, nemodernizat, care se desprinde din șoseaua E 64, în apropiere de comuna Mintia. Cabana nu constituie un punct de plecare în trasee turistice spre centrul masivului, ci este un loc de odihna și agrement. Dispune de 19 locuri în cabană și de 10 cașute cu câte doua paturi, restaurant, spațiu pentru camping cu cortul și instalare de tabere. Lângă cabană se afla o bază sportivă a orașului Deva.