O privire asupra Banatului: schimbare, aducere aminte, identitate

736

Pentru ultimele două zile din acestă lună, Timișoara redevine vremelnic o capitală a culturii germane bănățene. Asociația Germană „Deutsche Gesellschaft e. V.”, Fundația Konrad Adenauer, Forumul Democrat al Germanilor din Banat și Asociația Șvabilor Bănățeni emigrați în Germania și-au unit forțele și ai au lansat o provocare. De a strânge la noi în oraș reprezentanți de seamă ai minorității șvabești din țară și diaspora.

Cu acest prilej va avea loc o amplă conferință cu mai multe teme adunate sub ideea de a face „O privire asupra Banatului: Schimbare – Aducere aminte – Identitate”

Programul se va desfăşura la sala de festivități a Casei Adam Müller-Guttenbrunn din Timişoara începând cu: 30 august 2016, ora 9.30.

Festivitățile se vor deschide cu câte un cuvânt de salut din partea: dr. Johann Fernbach, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat, Hartmut Koschyk, însărcinatul Guvernului Federal German pentru probleme ale migrației și minorități naționale, vicepreședinte al Societății Germane, Norbert Beckmann-Diekes, șef interimar al Biroului din străinătate al Fundației Konrad Adenauer.

Din programul dens merită amintite câteva luări de cuvânt cu teme foarte interesante:
– „Banatul în decursul timpurilor – Banatul ca realitate și ca mit” – Prof. Dr. Anton Sterbling, Rothenburg/Saxonia.
– “Migrație, delimitări, identitate de grup: Șvabii bănățeni” – Dr. Matthias Beer, istoric, Tübingen.
– “Moștenirea religioasă a șvabilor bănățeni și a germanilor din Banatul de Munte în cadrul Diecezei multietnice și plurilingvistice a Timișoarei” – drd. Claudiu Sergiu Călin, arhivarul Diecezei romano-catolice Timișoara.

Discuțiile cu referenții și cu publicul vor fi moderate de Robert C. Schwartz, șef redacție Europa de sud-est la Deutsche Welle.

A doua parte a zilei va avea va avea ca obiect de interes școala. „Tradiția școlilor de limbă germană din România – politica educaționlă după 1990” – Dr. Cristina Bojan, specialistă în științele culturii, Cluj-Napoca și „Școala germană din Banat, analizată după exemplul locului de naștere al laureatei Premiului Nobel Herta Müller” – Tiberiu Buhnă-Dariciuc, autorul „Monografiei Școlii din Nitzkydorf 1785–2015“ vor fi cele doua teme abordate.

Iar despre situatia teatrului de limbă germană va vorbi Lucian Vărșăndan, secretar de stat în Ministerul Culturii, director al TGST „Schimbarea și reprofilarea Teatrului German de Stat Timșoara (TGST).

Seara va fi rezervată literaturii. Balthasar Waitz, născut la Niţchidorf, scriitor și jurnalist din Timișoara, Horst Samson, născut la Salcâmi/Bărăgan, scriitor și journalist, trăitor la Neuberg/Hessa, vor citi din scrierile lor, moderator Christel Ungar-Țopescu, de la TVR București.

Ziua a doua a întâlnirii va fi la fel de densă în acțiuni culturale axate mai mult pe teme de istorie recentă dar și mai veche a minorității șvabe.

Vor vorbi despre:
– „Viața mea în Banat” Ignaz Bernhard Fischer, martor ocular, victimă, președinte al Asociaţiei Foștilor Deportați în Rusia, Timișoara.
-„Istorie trăită, istorie povestită: traumă și identitate la germanii din Banat” prof. dr. Smaranda Vultur, specialistă în antropologie culturală, Timișoara.
– “Începuturile unui oraș European” – o expoziție prilejuită de cea de-a 300-a aniversare a eliberării Timișoarei de sub dominația otomană 1716, începutul istoriei colonizării germane a Banatului – vizitarea expoziției din Bastionul Terezia a Timișoarei. Discuțiile cu curatorii expoziției, dr. Ciprian Glăvan și drd. Claudiu Sergiu Călin, vor fi moderate de asemenea de Christel Ungar-Țopescu, TVR București.

Încheierea acestor zile pline va aparține unuia din cei implicati direct la lansarea acestei întâlniri, Peter-Dietmar Leber, președinte federal al Asociației Șvabilor Bănățeni emigrați în Germania, dar și Dr. Andreas H. Apelt, împuternicitul Prezidiului Societății Germane.

Partenerii acestui important demers cultural sunt: Demokratisches Forum der Deutschen in Rumänien (DFDR), Regionalforum Banat des DFDR, Landsmannschaft der Banater Schwaben e. V.

svabi-ulm-_29

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.