-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

O nouă reformă medicală îi amenință pe pacienții cu dizabilități din toată țara! Riscurile la care aceștia pot fi supuși

Curând, persoanele cu dizabilități riscă rămână fără medici suficient de pregătiți ca să-i trateze, pentru că Guvernul și-a propus să desființeze specializarea de Medicină Fizică si Reabilitare ca reformă în domeniul medical. 

Ordonanța 66 din 13 iunie 2024 este la un pas de a fi aprobată și urmează să fie adoptată în Parlament.

Practic, documentul de lege prevede restructurarea în domeniul medical, mai precis  structura de Medicină Fizică și Reabilitare va fi complet desființată, iar toți pacienții cu dizabilități lor vor fi tratați, fie de alți medici cu alte speciălizări, fie de absolveți de Fiziokinetoterapie.

Decizia de eliminare a serviciului medical a trecut și de CNAS și de Senat și de Camera Deputaților, dar și de Colegiul Medicilor.


Asociațile de medici condamnă vehement

„Pacienții nu vor mai avea acces la un diagnostic și un tratament corect, complet și
personalizat. Lipsa unui medic MFR în procesul de reabilitare limitează accesul la serviciile complexe și multidisciplinare necesare, reducând reabilitarea la proceduri izolate de fizioterapie.

Majoritatea fizioterapeuților din România sunt absolvenți ai programelor de Kinetoterapie și Motricitate Specială din domeniul Sportului, având o pregătire limitată în patologia medicală.

Cu 3 ani de facultate nu poti pretinde ca fizioterapeutii sa aiba pregatirea necesara sa facă diagnostic diferential, să poată stabilii eventualele contraindicații ale terapiei sau apariția unor complicații medicale.

În România, medicul MFR este singurul profesionist cu formare completă, capabil să gestioneze un plan complex de reabilitare, având o pregătire de 11 ani (6 ani de facultate și 5 ani de rezidențiat).

Eliminarea medicului MFR din procesul de reabilitare, și înlocuirea lui de fizioterapeuți (3 ani de facultate) înseamnă că pacienții vor fi expuși unor abordări incomplete și eronate, cu riscuri majore pentru sănătatea lor.

Astfel de greșeli nu doar că afectează pacienții, dar cresc semnificativ costurile pentru sistemul public de sănătate, prin agravarea afecțiunilor și necesitatea unor intervenții suplimentare”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator, înpreună cu Asociația Medicilor de Medicină Fizică și Reabilitare.


 

În încercarea de a impiedica aprobarea ordonanței, peste 50 de medici specialiști vor protesta joi în fața Prefecturii, între orele 13:00 – 14:00.

 

Foto: Ecopolitic News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Concurs pentru ocuparea unei funcții publice în cadrul Serviciului de Management de Caz pentru Copil și Familie

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara caută profesioniști dedicați pentru a se alătura echipei și anunță organizarea concursului pentru ocuparea unei funcții publice...

FOTO – VIDEO | Bărbatul care a învins acuzațiile nefondate și nedrepte ale Direcției de Protecție a Copilului Timiș. Un proces care arată cât...

Un tată din Timiș a rămas, de aproape un an, fără fetițele lui. În urma unor probleme personale, serviciile sociale i-au luat cele două...

Citește și :