Cele două maternități ce deservesc populația din municipiul nostru sunt de multă vreme depășite. Nu atât la capitolul capacitate, cât la starea generală a celor două clădiri seculare. Clinica „Bega” de pe bulevardul Babeș funcţionează într-un imobil de peste 100 de ani vechime.
Se tot renovează și tot vechi și neîngrijite arată. Iar locurile în clinicile particulare sunt absolut insuficiente.
Din acest motiv, de câtiva ani se pune tot mai serios problema unei noi maternități. Proiectul depus de Spitalului Judeţean din Timişoara, în cooperare cu Clinica de Pediatrie din Szeged, pentru construcţia unei maternităţi a fost, în sfârșit, acceptat. S-a hotărât că unde sunt mai multe forțe, șansele sunt mai mari.
Sunt în jur de zece ani de când a fost propus acest plan, de managerul de atunci al Spitalului Judeţean din Timişoara, Florin Bârsășteanu, care a început demersurile pentru construcția unei noi clinici de profil.
Fondurile europene au fost deblocate și proiectul Spitalului Judeţean în colaborare cu Spitalul Universitar din Szeged, va porni cât de curând.
Noul spital va costa 12 milioane de euro. Terenul de circa 5.000 metri pătrați a fost pus la dispoziție de CJT chiar lângă actuala clinică de multitraumatisme „Casa Austria”. Dacă lucrurile se mișcă corect și nu apar unele tergiversări, după planul de fezabilitate și faza de proiectare, cel mai târziu, anul viitor ar putea începe lucrările propriu zise pe șantier. Data finalizării este greu de estimat în această etapă.
Unitatea se dorește a fi de nivel maxim posibil la standarde europene și va asigura 125 de paturi ca și actuala clinică Bega.
„Vom implementa unul dintre cele mai importante proiecte în domeniul sănătăţii, realizarea unei noi maternităţi în perimetrul Spitalului Judeţean, lângă Casa Austria, pe un teren al Consiliului Judeţean Timiş. Am obţinut finanţarea pe Programul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria, în parteneriat cu Clinica de Pediatrie din Szeged, partenerii noştri pe mai multe proiecte pe coopertare transfrontalieră. Mă bucur că am reuşit să trecem de toate fazele de evaluare, eligibilitate, administrativă, tehnică, inclusiv de votul comitetului de monitorizare, ceea ce presupune semnarea contractului”, a declarat președintele Călin Dobra.
Marius Craina managerul Spitalului Județean crede că: „Este o zi importantă pentru Spitalul Judeţean din Timişoara pentru că s-a anunţat finanţarea construcţiei viitoarei maternităţi. Este de o importanţă capitală pentru secţia de Obstetrică-Ginecologie, după cum foarte bine ştiţi cele două secţii şi secţia de Neaonatologie funcţionează într-o clădire istorică, la distanţă mare de Spitalul Judeţean, iar noul amplasament va respecta toate normativele europene să fim o unitate de elită în România şi pe plan internaţional. Se va respecta structura actuală a maternităţii, care cuprinde paturile de obstetrică-ginecologie, terapie intensivă şi neonatologie. Am ţinut neapărat ca viitoarea maternitate să includă Compartimentul de Repoducere umană asistată”.