O nouă lovitură dată culturii lugojene: desființarea unei vechi și prestigioase galerii de artă

980

Una dintre cele mai emblematice instituții lugojene de cultură, Galeria ProArte, urmează a fi desființată. Primăria municipiului și-a exprimat această intenție printr-un anunț publicat pe site-ul propriu în data de 20.12.2023. Proiectul respectiv se află în dezbatere publică până la data de 28.01.2024.

Galeria ProArte Lugoj, ca spațiu expozițional, a fost inaugurată în anul 1979 de către Uniunea Artiștilor Plastici. Situată pe strada Mocioni nr. 3, chiar lângă emblematicul „ceas electric” lugojean, ea a devenit unul dintre cele mai importante repere culturale lugojene și chiar naționale și internaționale. Pe lângă prestigioși artiști români, în Galeria ProArte au fost expuse și lucrări ale unor artiști străini, precum catalanul Juan Miro sau americanul Andy Warhol, considerați a fi unii dintre cei mai mari artiști ai lumii.
Foarte mulți ani, „strălucirea” de altădată a Galeriei a fost umbrită de lipsa de interes pe care autoritățile locale i-au acordat-o. Aproape șapte ani a fost nefuncțională, aflându-se într-un stadiu avansat de degradare. Abia în luna septembrie 2020, administrația de atunci a orașului a decis reabilitarea acestui edificiu. Pentru așa-zisa „modernizare”, care fost practic doar o reabilitarea a construcției, au fost alocate de la bugetul local 1,4 milioane de lei. Lucrarea avea ca termen de finalizare luna septembrie 2021, la 12 luni de la începerea lucrărilor. Dar a durat doi ani.

După renovare, prima expoziție găzduită de Galeria ProArte a avut loc în septembrie 2022, prin organizarea ediției I a LugojArt Festival, manifestare finanțată de către Primăria Lugoj și care a aparținut curatorului Dan Tudor Truică.
Lipsa personalului angajat în cadrul Galeriei ProArte, precum și lipsa unor avize de funcționare au făcut ca toate expozițiile găzduite aici în ultima perioadă să fie închise imediat după vernisaj. Un fapt nemaiîntâlnit până acum în sfera expozițională… Chiar dacă în organigrama instituției figurează trei posturi (ultima dată aceasta a fost aprobată în anul 2014!), în toți acești ani administrația locală nu a scos niciodată aceste posturi la concurs.
Inițiativa Primăriei Lugoj de a desființa această instituție culturală lugojeană, mai ales în stadiul actual în care se află acest spațiu expozițional, a mirat pe toată lumea. Ca justificare a acestui gest, primarul interimar al Lugojului, Bogdan Blidariu, a invocat Legea NR. 296/2023. Un lucru surprinzător, deoarece sub incidența aceleiași legi intră și alte instituții culturale lugojene aflate în subordinea Consiliului Local, dar care nu par deloc a fi vizate.

O altă justificare invocată de cei din administrația locală este faptul că această instituție nu va fi desființată de facto, ci doar reorganizată. O justificare cel puțin ciudată, în contextul în care în proiectul de hotărâre se specifică foarte clar cuvântul DESFIINȚARE.
În declarațiile date recent, primarul interimar al municipiului Lugoj, Bogdan Blidariu, afirmă că spațiul expozițional al viitoarei foste instituții lugojene va fi atribuit unei alte instituții de cultură și va urma să își păstreze destinația inițială. Ca variante declarative au fost numite Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” și Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică.
De-a lungul timpului, mai ales în perioada în care Galeria ProArte nu a funcționat (aproape șapte ani), expozițiile de artă din municipiul Lugoj au fost găzduite de alte spații culturale. Unele potrivite pentru acest gen de activitate, altele, mai puțin. Unul dintre rarele spații lugojene adecvate ar fi fost foaierul de la etaj al Teatrului Municipal Lugoj. Din păcate, în urma unor construcții considerate „de moment” la timpul respectiv, acesta a fost distrus, devenind impracticabil.
Indiferent de contextul politic sau administrativ, sau de modul în care este justificată, desființarea unei instituții de cultură reprezintă un fapt negativ. Actuala administrație a municipiului Lugoj a mai avut o tentativă, nu cu mult timp în urmă, de a desființa alte două instituții de cultură emblematice: Casa de Cultură a Municipiului (actuala Casă de Cultură „Traian Grozăvescu”) și Școala de Arte „Remus Tășcău”. Din fericire , chiar dacă respectivele Hotărâri ale Consiliului Local au fost validate inițial, ele au fost revocate.

Existența unei Galerii de Artă în municipiul Lugoj, cu identitate proprie și un statut bine determinat, nu poate fi decât un fapt normal pentru cultura locală.
Transformarea ei într-un simplu spațiu expozițional, atribuit unei alte instituții, nu garantează respectarea specificității acesteia. Lipsa unui personal calificat care să coordoneze activitatea expozițională lugojeană va influența în mod cert negativ organizarea viitoarelor expoziții de artă găzduite în municipiul Lugoj.
Lipsa unei reacții din parte Uniunii Artiștilor Plastici — Filiala Lugoj în acest context al desființării Galerie ProArte lasă un mare semn de întrebare. La inaugurarea din 1979, amenajarea spațiului în care Galeria ProArte și-a desfășurat atâția ani activitatea a fost realizată pe banii Uniunii. O moștenire culturală care pare să nu trezească mari emoții actualilor artiști plastici lugojeni și care se pare că a fost lăsată în voia autorităților locale.

Augustin Bercean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.