Ziariști din Timișoara, Lugoj și din Caraș-Severin s-au reunit în ziua de joi, 14 martie a.c., într-o primă și inedită ședință de lucru, la Consiliul Județean Timiș, Sala Revoluției.
Adunarea Generală a noi a Filiale UZPR „Mihai Eminescu”, constituită legal în acest spațiu la 15 ianuarie 2024, și-a ales conducerea, care a fost votată în unanimitate: Dumitru Buțoi, președinte, Nicolae Toma, vicepreședinte, Vasile Barbu, vicepreședinte, responsabil în relația cu Diaspora, Grigore Mâinea, secretar, Ioan I. Ionescu, Maria Rogobete, Ioan Dănuț Ardelean și Ștefan Tat, membri.
Sub genericul „Sub soarele presei libere din România este loc și pentru noi”, prin noua filială s-a subliniat că noi, jurnaliștii de după decembrie 1989, nu acceptăm să fim conduși de ziariști instruiți la Academia Politică „Ștefan Gheorghiu” și nu acceptăm în fruntea noastră dictatori care interpretează după bunul plac Statutul UZPR. Acuzele aduse împotriva celor care au plecat la noua filială încalcă Statutul UZPR și Constituția României, care prevede foarte clar DREPTUL LA ASOCIERE, ce nu poate fi îngrădit de NIMENI, indiferent ce pretext ar avea și dincolo de toate mesajele contradictorii spuse cu vădită ciudă și ranchiună specifică celor cu studii la propaganda comunistă se află o ambiție pur personală.
Noua filială își va stabili sediul la Lugoj. Motivul principal este că în orașul de pe Timiș sunt mulți jurnaliști din anii ’90 și prin această inițiativă se încearcă revigorarea presei din Banat.
Adunarea Generală a mai votat câteva inițiative de viitor: ,,Proiectul cultural internațional, sub egida UZPR, ediția a treia 2024 „Eminescu, un vis în așteptare”; participarea la Uzdin (Serbia), la Simpozionul internațional „Oameni de seamă ai Banatului”, organizat de Vasile Barbu, membru UZPR, președintele Asociației Literare-Artistice „Tibiscus” din Uzdin.
Luna iunie va fi dedicată lui Eminescu, astfel că, în zilele de 14 și 15, vom organiza, la Timișoara și Lugoj, un forum internațional „press-cult-art”, cu invitați din țară și diaspora, din domeniile presă, cultură, artă etc., sub titulatura „Eminescu, ziaristul”, și lansarea antologiei ,,Eminescu, un vis în așteptare”, cu premianții participanți la Proiectul Cultural Internațional cu același nume.
Se vor organiza vizite de documentare în mediul rural, prin care să (re)aducem în actualitate „viața la țară”, să fim cât mai aproape de oamenii simpli, în toate preocupările și încercările vieții lor, prin reportaje, dialoguri, însemnări de la fața locului.
Se vor organiza vizite în orașele din zona de vest care au facultăți de jurnalism, pentru promovarea tinerilor jurnaliști.
Se va pune accent pe întâlnirile cu personalități de notorietate din diverse domenii, în cadrul Proiectului „Academia VIP Seniorii”.
S-a aprobat constituirea unui Fond Social de solidaritate și întrajutorare a membrilor UZPR, referitor la posibilitatea de a edita cărți, ziare, reviste și sprijin medical.
Pentru dinamizarea activității filialei și promovarea activităților desfășurate s-a propus achiziționarea unui microbuz de 8–9 locuri, necesar pentru proiectul „Caravana Jurnaliștilor”, pentru deplasări în țară, și înființarea unui website propriu.
La final, s-a votat încheierea de parteneriate de colaborare, susținere reciprocă în organizarea unor evenimente de interes public, cu Instituții publice, ONG-uri etc.
Urăm activitate spornică și viață lungă noi Filiale UZPR „Mihai Eminescu”.
Nicolae Toma