Epidemie după epidemie în România. Deşi numărul cazurilor de gripă diagnosticate de medici a scăzut considerabil, potrivit ultimelor raportări furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), o altă epidemie bate la uşă: epidemia de rujeolă.
Numărul de cazuri este în creştere, atrag atenţia specialiştii, care arată că ţara noastră se menţine în topul european din perspectiva numărului de cazuri şi decese. Cel mai recent deces a fost înregistrat zilele trecute în Iaşi, victima fiind o tânără de 20 de ani, bilanţul morţilor ridicându-se astfel la 62.
Inclusiv UNICEF avertizează că, la nivel mondial, cazurile de rujeolă se îndreaptă spre un nivel alarmant spre ridicat.
„Infrastructura medicală slabă, tulburările civile, un grad redus de conştientizare la nivelul comunităţii, delăsarea şi atitudinea rezervată faţă de vaccinuri în unele cazuri, au dus la apariţia acestor epidemii atât în ţări dezvoltate, cât şi în ţări aflate în curs de dezvoltare”, arată Henrietta Fore, directorul executiv UNICEF.
Potrivit specialiştilor, pentru a combate rujeola, este esenţială vaccinarea. Prin urmare, este nevoie de campanii susţinute care să îi facă pe părinţi să înţeleagă faptul că vaccinurile sunt sigure şi eficiente, putând astfel salva vieţile copiilor.
De asemenea, UNICEF subliniază că este necesară imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între şase luni şi cinci ani în timpul epidemiilor dar şi formarea de echipe multidisciplinare care să ofere servicii de calitate. Totodată este esenţială consolidarea programelor de imunizare în vederea livrării tuturor vaccinurilor vitale, incluse în programul naţional de imunizare.
„Boala este rujeola, însă, de prea multe ori, virusul propriu-zis îl reprezintă dezinformarea, neîncrederea şi delăsarea. Trebuie să facem mai mult pentru a informa corect fiecare părinte astfel încât să ne ajute să vaccinăm în siguranţă fiecare copil”, conchide directorul executiv UNICEF.
sursa – adevarul.ro