O mașină electrică a pornit dimineață de la Timișoara pentru a aduce un record mondial capitalei Banatului Foto-Video

941

În lungul șir de evenimente ce definesc întâietatea Timișoarei în toate domeniile artistice sau de cunoaștere, se va adăuga, cel mai probabil, încă unul. Cu multă muncă, perseverență și cu ajutorul tehnicii moderne, dar și cu o mare doză de noroc, numele orașului nostru se va lega în curând de un nou record mondial. Dacă totul merge după plan, noul record se va consemna în Guinness Book.

Un împătimit al mașinilor și al condusului în orice condiții și pe orice drumuri venit din Germania a găsit tocmai în România sprijinul și oamenii la fel de entuziaști ce vor să-l sprijine în acest nou record mondial.

Christian Gernemann a pornit în aventura sa în această dimineață, poate nu întâmplător de la noi din oraș, cu o mașină integral electrică cu care va străbate 24.000 de kilometri prin toată țara. Va fi cea mai lungă astfel de cursă ce nu este de viteză, ci de condus foarte corect. Orice depășire de viteză, ce ar fi posibilă cu mașina foarte performantă, nu va face decât să reducă autonomia zilnică. Programul de mers și traseul a fost optimizat cu ajutorul calculatorului pentru a obține cele mai bune performanțe cu un minim de consum de curent electric. În două luni și jumătate se vor lega cele mai diverse locuri din țară. Se vor străbate peste 3000 de localități și pe tot parcursul călătoriei se vor filma episoade ce vor însuma un film din zece episoade cu toate frumusețile și locurile interesante văzute.

România a fost aleasă din mai multe motive. Unicitatea peisajului străbătut este unul din argumente, dar va fi și un semnal de alarmă. În timp ce în Germania există în jur de 11.000 de stații speciale pentru încărcarea automobilelor electrice, la noi rețeaua este ca și inexistentă. Sunt doar 150 de stații. Un alt record nedorit este cel al celor 100.000 de locuințe ce încă nu sunt legate la curent.

Proiectul Red Electric Tour va urma un traseu în buclă ce va începe și se va finaliza la noi în Timișoara. Christian are o experiență de circa 75.000 de kilometri conduși anual pe teritoriul german, dar și prin vecini la firma de curierat la care lucrează. Adică face aproximativ 400 sau chiar mai mulți kilometri în fiecare zi. Tot atât va face și la noi, zilnic, dar în condiții mult mai grele.

Încercarea este mare prin datele mașinii ce permite un parcurs de 300 de kilometri cu o încărcare. Deci zilnic va face o pauză de „alimentare” cu energie electrică de la prize obișnuite sau de la stații speciale. Timpii de încărcare diferă mult. O altă încercare este de a nu alerga pe scurtături de pe autostrăzi cu viteză, ci pe trasee cât mai lungi pe drumuri dintre sate, comune și locuri izolate. Se are în vedere și vizitarea locurilor unde se produce energie curată, ecologică.

„Așa cum cu o singură floare nu se face primăvara, nici o viață mai bună nu se construiește pe cont propriu. Restart Energy crede într-un viitor ecologic, un viitor verde, unde putem transforma visurile în realitate, împreună. Electric Tour este menit să demonstreze puterea lucrului în echipă și realizarea visului nostru”, a declarat Armand Doru Domuța, partenerul autohton din acest proiect de record mondial româno-german de la Restart Energy.

Despre avantajele acestei tehnologii a viitorului nici nu mai are rost să insistăm. Doar infrastructura lipsește. Un amănunt este de notat. Se consumă curent echivalent cu un litru de motorină la suta de kilometri. Adică 7 lei pentru o sută de kilometri. Acest consum spune tot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.