Ieri, nu am avut de lucru şi am luat-o iar hai-hui pe miriştea Timişorii. Şi cum o viaţă am lucrat în CFR, am luat-o pe ştrec. Mizerie cât vezi cu ochii printre firele căii ferate de la gara Timişoara Sud.
Norocul a fost că ieri nu a plouat, fiindcă în jurul gării nu există asfalt, nu există trotuare, câmpul din jurul gării plin de mărăcini şi scaieţi, iar pereţii gării coşcoviţi, cu tencuiala şi varul căzute, la fel şi tâmplăria uşilor şi a ferestrelor.
O zicală zice: Toate drumurile duc la gară. Asta cam aşa e, dar acele drumuri se opresc cu asfaltul în jurul gării, iar acel ”jur” al gării este într-adevăr rupt din vestul sălbatic, cu gropi şi multă pulbere, iar bălăriile din jurul gării urcă până pe pasarela de trecere peste calea ferată.
Ce părere au oare domnii din cadrul Regionalei de Căi Ferate Timişoara despre o asemenea privelişte, unde domneşte nepăsarea. Oare aşteaptă să vină să le facă alţii treaba? Salariaţii gărilor mai mici motivează lipsa femeilor de serviciu. Aşa e, domnilor, dar nu există, în afară de gara centrală, decât trei gări mai mici (sud, est şi vest), atât, TREI, şi prin detaşare de doar patru ore, o zi pe săptămână, de la gara centrală poate fi trimisă o echipă care să facă curăţenie. Sau angajaţi o persoană capabilă să facă o astfel de muncă, dar nu faceţi de ruşine Timişoara, findcă locuiţi în acest oraş, şi vă faceţi de ruşine însuşi pe dumneavoastră, domnilor.
Se spune Timisoarei, nu Timisorii!!!
Timisoara are 5 gari, pe langa cele enumerate mai sunt cele din Ronat si CET! Garile sunt domeniul public adica sunt ale statului roman care le-a dat in administrare CFR. Daca e cineva vinovat de starea deplorabila a acestor cladiri e statul roman care a uitat sa finanteze la un nivel corespunzator cf!Banii nu ajung nici pentru asigurarea sigurantei circulatiei, pentru ca trenurile sa ajunga in siguranta la destinatie