Criza imunoglobulinei din România ține o fetiță de 12 ani închisă în casă, la Timișoara. Maia are 12 ani și nu poate ieși să se joace cu prietenii ei, și nici nu poate merge la școală, din cauza unei boli care o ține izolată de lume. În urmă cu cinci ani, fetița a fost diagnosticată cu imunodeficiență primară. Practic, ea ar putea fi un copil normal dacă și-ar lua tratamentul, însă Maia nu l-a mai urmat din luna iulie, de când în farmaciile românești nu se mai găsește imunoglobulină.
Criza imunoglobulinelor a scos-o în stradă duminică seară, la protestele din Timișoara, pe mama fetei de 12 ani, alături de peste 3.000 de timișoreni. Ea spune că fetița ei este obligată să stea în casă, din cauza unei boli, pentru că nu se mai găsește tratamentul în farmacii.
„A fost diagnosticată în urmă cu cinci ani, dar până acum nu am avut probleme cu tratamentul, era asigurat gratuit de stat, fetița făcea perfuzii lunare la spital. Ea nu și-a mai primit tratamentul din iulie. Are imunodeficiență primară, cât timp nu primește tratamentul nu are voie în colectivitate. Practic, fetița mea din 21 iulie nu și-a primit tratamentul de la stat, alții nu au primit din august și nu am reușit până acum să obținem nimic. Acum ni s-a spus că vor aduce 900 de doze de imunoglobulină. Acestea ajung pentru 30 de pacienți, poate 100, dacă li se reduce doza. E vorba de câteva sute de persoane care au nevoie de acest tratament, ar trebui să tragem la sorți cine trăiește și cine moare”, a povestit timișoreanca revoltată, pentru libertatea.ro.
Otilia Stanga a ieșit în stradă pentru că, spune ea, nu are altă soluție. A fost în audiență și la Ministerul Sănătății, a bătut la toate ușile, dar nu a fost băgată în seamă.
„Ultima oară ni s-a spus că suntem vânduți politic și că de aceea am venit la minister. Că există imunoglobulină, dar, de fapt, ne-au adus un produs greșit. Produsul pe care l-au adus nu are indicație în imunodeficiențe primare și poliautoimune. Când am fost marți la ministru și i-am pus în față dovezile, cum că nu se pot administra în imunodeficiențe primare, ministrul habar nu avea, deși am anunțat încă din luna septembrie la minister această problemă”, a mai spus femeia.
Tratamentul este destul de scump și în străinătate. Potrivit Otiliei Stanga, un flacon costă în jur de 300 de euro. În România era mai ieftin, cel puțin atunci când se găsea în farmacii. Pentru Maia ar fi nevoie de patru flacoane pe lună.
„Trebuie să-l cumpăr, pentru că nu pot s-o las așa, dar sunt oameni care nu-și permit să cumpere tratamentul, care abia au bani să vină cu trenul la spital, darămite să mai și cumpere tratament de mii de euro pe lună! Pentru Maia ar trebui să plătesc cam 1.200-1.500 de euro, lunar”, ne-a mai povestit mama Maiei.
Potrivit timișorencei, care este și vicepreședinte al Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare, în județul Timiș mai este o fetiță care are nevoie de imunoglobuline, iar în toată țara ar fi cam 200 de persoane cu nevoie disperată de un astfel de tratament.
Organizația Mondială a Sănătății consideră imunoglobulinele medicamente esențiale. În România, însă, sunt puțini cei care au nevoie de acestea. Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a promulgat o hotărâre de guvern prin care se spunea clar că imunoglobulinele sunt medicamente esențiale și în România, așa că prețul lor a început să crească.
Actualul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a anulat hotărârea dată de Voiculescu. În vara acestui an, ultimele firme care aveau astfel de medicamente în România au anunțat că se retrag de pe piață, iar cei de la Ministerul Sănătății ar fi trebuit să găsească o soluție. Tratamentele pe bază de imunoglobulină erau compensate 100% în țara noastră, dar acum nu se mai găsesc pe piață.
La mijlocul săptămânii trecute, actualul ministru al Sănătății, Florian Bodog, anunța că primele 900 de flacoane de imunoglobulină pentru tratarea unor afecțiuni imunologice vor ajunge pe piața din România în noiembrie, după ce produsul a lipsit din țară câteva săptămâni. O nouă tranșă de 3.000 flacoane va fi livrată în ianuarie 2018.
sursă: libertatea.ro