12.1 C
Timișoara
miercuri 8 ianuarie 2025

O demolare cu cântec a primarului Fritz, nerăbdare și legi date cu ochii închiși de politiceni oportuniști

Schimbările legislative de acum 20 de ani nu i-au afectat numai pe proprietarii ale unor vechi clădiri din Timișoara, ci și pe chiriașii acestora, care deși au investit bani, renovând clădirile respective, s-au trezit cu lucrurile aruncate în stradă și buldozerele peste ei, pe nepusă masă. 

A trecut mai bine de un an de când a fost demolată Terasa Boss. Nu mică a fost mirarea tuturor când, Curtea de Apel Timișoara i-a dat dreptate antrenorului de box Mitică Viel, care a câștigat recursul privind decizia de demolare a Primăriei.

Primăria n-a mai așteptat recursul de la Curtea de Apel și s-a apucat de demolări, fără să se documenteze ce și cum

„Au câștigat la Judecătorie și s-au apucat de treabă. Avocatul meu a deschis un proces. Ei nu au avut o sentință definitivă și irevocabilă atunci. Abia acum sentința a fost definitivă și irevocabilă, după ce noi am făcut recurs la Curtea de Apel și am câștigat noi. 

Mitică Viel, cunoscut sub porecla de Miki Boxerul, fostul proprietar al terasei Boss spune că a avut contract de închiriere pentru teren, dar și că a investit bani în locația demolată de Primărie.

„M-a acuzat că eu am construit acolo. Nu eu am construit nimic, așa am închiriat locația. Ei spun că am intrat ilegal. Nu s-a întâmplat așa, eu am contract de închiriere acolo valabil până în 2033, contractul pe care l-am avut cu clubul Banatul. Am fost un chiriaș de bună credință. Clădirea a fost o epavă, o dărăpănătură. Când am închiriat acea clădire am investit bani acolo”, spune Mitică Viel, patronul fostei terase Boss.

Acesta spune că, după mult timp de când a închiriat, Primăria s-a judecat cu proprietarii în contextul unei legi privind terenurile, mai precis legea 247/2005, în urma căreia Primăria a câștigat terenul. S-a întâmplat atunci când a fost dată decizia de demolare a Stadionului CFR.

Clădirile au fost intabulate și au fost radiate din C.F. Cu toate acestea, Miki Viel plătea anual impozitul pe clădire

„Am fost la primărie, cu proprietarii de la Clubul Sportiv Banatul, să ne preia și să plătim chiria. Normal după lege aș fi stat ilegal acolo, fiindcă nu mai aveam contract. Nu puteau să mă dea afară pur și simplu. Eu aveam o firmă, aveam niște angajați. 

După ce Primăria a câștigat procesul la Judecătorie, n-a mai așteptat Apelul, au început direct demolările, fără să-l notifice pe proprietarul terasei, adică să-i dea preaviz de 30 de zile să elibereze incinta.

„Mi-a scos lucrurile afară, a aruncat tot. Nu mi-au mai spus ‘Vezi că ai două săptămâni să pleci’. Au venit direct. Noi eram la Arad și am fost anunțați telefonic că cei de la firma de demolări vor veni. Am venit în Timișoara… ei au intrat, au început să spăargă ușile și toate cele…”, susține Mitică Viel, fostul proprietar al Terasei Boss, antrenor de box.

Cosmin Tabără a refuzat să semneze decizia de demolare timp de șase luni, pentru că nu avea sentință judecătorească 

 „Când s-a pus problema demolării teraselor, dar și cluburilor eu am ținut hârtiile pe birou vreo șase sau șapte luni de zile și nu am vrut să le semnez. Atunci mi s-a și luat patrimoniul pentru că eu, atâta timp ce nu erau litigiile terminate și nu existau sentințe judecătorești, nu am vrut să semnez pentru demolare tocmai din aceste considerente”, a spus Cosmin Tabără, fostul viceprimar.

Acesta a mai menționat că Primăria nu a fost proprietar asupra clădirilor, pentru că ele au fost construite de fostele întreprinderi, cu toate că, în timpul procesului, CFR-ul nu a putut dovedi cu acte faptul că ei au construit acele proprietăți.

Terasele dinprejur s-au construit dinainte

În anii ’90, spre exemplu, acolo unde era Miki Boxerul era terasa Fabricii de Bere, una dintre cele mai bune terase, terasa Boss, unde se vindeau aripioare foarte bune acum 15-20 de ani. Au venit cei de la Fabrica de Bere și au investit acolo, după cum își amintește Cosmin Tabără.

„Cert este că nici reglementările n-au fost făcute. Din punct de vedere administrativ, în cei 35 de ani, lucrurile nu au fost reglementate în ceea ce privește proprietățile. De asta am spus întotdeauna că Timișoara are nevoie de cadastrare. Încă există străzi neintabulate”, spune fostul viceprimar Tabără.

Ce spun reprezentanții Primăriei?

Viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău spune că Terasa Boss nu avea autorizație și că această construcție, care era, de fapt, o anexă a clădirii care a rămas în picioare, a fost o construcție ilegală.

Realitatea este în România că avem o situație în justiție, în ziua de azi în care cu acea speță poți să câștigi de zeci de ori. Există multe cazuri de construcții ilegale pe domeniul public, care nu au niciun act, nicio hârtie pe domeniul public. Dacă cineva construiește în Piața Operei un bloc cu turnulețe, ce facem, așteptăm trei ani de zile până avem o sentință definitivă a instanței? Și dacă construcția respectivă nu ar fi fost demolată, ea tot ilegală era. Judecătorul poate decide că un terț are dreptul să construiască pe domeniul public, însă este o situație pe care eu nu pot să o înțeleg. Aștept să citesc motivarea instanței să văd exact cum poate un judecător să explice că este legal să construiești fără autorizație pe domeniul public”, a spus Viceprimarul Ruben Lațcău. 

Întrebat despre chestiunea privind plata impozitului, viceprimarul Lațcău spune că există o lipsă de corelație între legislația fiscală și cea de cadastru. „Din cauza acestei lipse a fost o tactică prin care unii și-au împroprietărit domeniul statului cu această chestiune legată de impozit”, este de părere Ruben Lațcău.

Acesta consideră, de asemenea, că așteptarea unui decizii definitive a instanței a fost o tactică de tergiversare și consideră că este un mod prin care patronii firmelor au încercat, de-a lungul timpului și în administrațiile anterioare, să-și înșusească proprietăți pentru care inițial proprietarii lor nu au avut documente, profitând de vidul juridic.

Acesta a mai subliniat și că în ultimii 35 de ani, în ceea ce privește patrimoniul, în Timișoara abuzurile sau corupția au reprezentat o problemă în domeniul administrației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :