O comună de la marginea Timișoarei pregătește deja „lupta” cu ambrozia și dă lecții multor orașe din țară!

919

În timp ce la Timișoara problemele generate de combaterea ambroziei trenează de mai mulți ani, edilii din Giroc îi obligă pe cetățenii comunei să distrugă buruienile, în special pe cele cu potenţial alergen, cum ar fi ambrozia/iarba pârloagelor și buruienile de pe terenurile deţinute în proprietate.

Responsabilii Primăriei Giroc iau din timp măsuri și atrag atenţia locuitorilor asupra plantei cu denumirea ştiinţifică ambrosia, care creşte rapid, în special pe terenurile virane, şantiere, printre ruine şi dăramături, pe marginea şoselelor.

Pericolul pe care îl reprezintă extinderea acestei specii îl constituie efectul polenului produs în special în perioada înfloririi, cuprinsă între jumătatea lunii iulie şi începutul lunii octombrie. Acest polen provoacă, la unele persoane, alergii puternice (astm, rinite şi conjuctivite).

În sensul distrugerii acestei plante este necesar a se interveni cât mai timpuriu prin smulgere sau cosire directă, ierbicidare, evitând pe cât posibil contactul direct cu planta în perioada înfloririi, precum şi staţionarea în preajma ei.

Primăria le solicită proprietarilor care deţin terenuri în jurul vetrei satului să intervină din timp prin distrugerea ambrosiei folosind aceleaşi metode enumerate mai sus.

Primăria comunei Giroc efectuează periodic lucrări de cosire pe marginea drumurilor pe o suprafață de 182 de hectare, de șase-șapte ori pe an, însă are nevoie şi de colaborarea persoanelor fizice şi juridice din comună pentru intervenţie.

Atenţie! Aveţi grijă atunci când luaţi aceste măsuri de distrugere. Planta trebuie să nu fie înflorită, pentru a nu vă afecta sănătatea. Evitaţi contactul direct.

Vă reamintim că Unitatea Administrativ Teritorială Giroc, prin reprezentanţii Compartimentului Protecţia Mediului, face periodic acţiuni privind identificarea proprietarilor terenurilor neîngrijite, pe care se regăsește ambrozia. Conform celor declarate de inspectorii Adelina Sârbu și Petronela Florea, la ultima acțiune, din toamna trecută, „au fost trimise către cetățeni un număr de 287 somaţii, privind salubrizarea/eradicarea acestei buruieni, prin tăiere (cosire) repetată, de pe terenurile aflate în proprietate. În urma somațiilor aplicate, majoritatea proprietarilor s-au conformat.”

Având în vedere art. 2, alin. (1) din HCL nr. 111/2014, privind modificarea şi completarea HCL nr. 15/2011, privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul comunei Giroc, pentru „neluarea măsurilor privind curăţarea şi salubrizarea terenurilor, deţinute cu orice titlu, de buruieni, în special de cele cu potenţial alergen (floarea pustei, iarba pârloagelor – Ambrosia artemisiifolia, pelinul – Artemisia sp.) prin metode mecanice, respectiv scoaterea rădăcinilor, smulgere, cosire etc. şi metode chimice”, agenţii Poliţiei Locale din cadrul Primăriei comunei Giroc au sancţionat proprietarii de terenuri acoperite cu ambrozie. De reținut că sancțiunile prevăzute în HCL nr. 111/2014, sunt cuprinse între „200 și 700 de lei”.

ambrozie (1)

1 COMENTARIU

  1. Satenii aia trebuia sa se organizeze ei , nu sa fie impinsi de la spate. Sper ca vreun concetatean sa organizeze un nucleu de voluntariat si sa fie exemplu si pt altii din alte sate si din tara. In vest , toata lumea face voluntariat, e o rusine sa nu te implici – tara e casa ta, satul e curtea ta, padurea e gradina ta , animalele sunt copiii tai – ingrijiti. Primariile sa le organizeze mici spectacole cu informatii si filme despre satele inflorite din alte tari – de unde sa ia exemplu , daca nu le aratati ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.