Guban a fost și rămâne un brand al Timișoarei. Asta chiar dacă fizic clădirea celebrei fabrici este pe cale de a fi demolată.
A fost fondată în 1937 de către Guban Blaziu și funcționa ca un atelier de produse chimice, lângă Gara Mică.
În 1952, a trecut în proprietatea statului, iar Guban Blaziu a devenit director pe viață.
În 1954, a început producția de mase plastice, iar din 1959 cea de încălțăminte în sistem mesteșugăresc.
În același an, Guban avea 475 de angajaţi, dintre care 394 muncitori.
Ulterior, s-a construit noua fabrică de pe Bulevardul Eroilor, iar în 1970 se trece la producția pe scară industrială a încălțămintei.
Guban a fost privatizată în 1995 ca societate pe acțiuni, acționari fiind angajații, iar în 2007 terenul și clădirile au fost vândute pentru 40,8 milioane euro. În prezent clădirea urmează a fi demolată!În anul 1959 a fost lansat primul pantof marca „Guban” pe piaţă.
Lucraţi manual, de o calitate impecabilă, pantofii marca „Guban” au reprezentat ani la rând încalţămintea elitei româneşti.
Se vorbește că însăși celebra Sophia Loren a fost una dintre vedetele care au apelat la produsele made în Timișoara.
Prima tovarășă a României Socialiste, Elena Ceaușescu, chiar a avut o întreagă colecție marca Guban, o parte dintre pantofi și genți fiind scoase la vânzare de Casa de Licitații Artmark.
Setul format din pereche de pantofi, poşetă şi curea din piele de culoare bej, în cutie originală, care a aparţinut Elenei Ceauşescu, produs la fabrica Guban din Timişoara, cu preţul de pornire de 500 euro, nu s-a vândut nici în prezent.