6.2 C
Timișoara
duminică 24 noiembrie 2024

O capsulă a timpului va sta mărturie peste veacuri că în Timișoara a funcționat un liceu Waldorf | FOTO-VIDEO

Fiind cunoscut ca o unitate de învâțământ cu rezultate deosebite liceul Waldorf atrage tot mai mulți tineri dornic să se instruiască în alt mod decât cel clasic. Numărul sporit de elevi a făcut ca de ceva vreme spațiul avut la dispoziție să nu mai fie suficient. A venit rândul ca un mai vechi deziderat al cadrelor didactice din școală să se împlinească. Se vorbește de ridicare încă unui corp de clădire ce va suplini deficitul de săli. Iar acum odată cu pbținerea fondurilor s-a trecut de la vorbă la fapte.

Vineri a fost inaugurat șantierul într-un mod festiv plin de simboluri. Ca în urmă cu secole la marile edificii a fost îngropată o mărturie a actualității pentruu cei ce vor veni peste secole. O capsulă ce îngheață timpul la data de 21 octombrie 2022 pentru veșnicie a fost îngropată în temelia școlii. În capsulă au fost ascunse bine pentru viitor fotografii cu tinerii școlii, un ziar de actualitate și monede.
În incinta șantierului a venit lume aleasă să asiste alături de personalul școlii la demararea lucrărilor de către firma NEDEX GRUP. A fost prezent și primarul Dominic Fritz.
Elevii au dat glas bucuriei cum altfel decât cântând chiar „Oda Bucurie” înainte de a se vorbi despre pricipalele date ale investiției.
Au pus mâna pe lopeți, unii mai simbolic alții mai cu tragere de inimă Sorin Ionescu, subprefect de Timiș, Aura Danielescu, inspector școlar general Timiș, Alexandrina Bradea, directoarea Liceului Waldorf, Cristina Gazibara, reprezentanta părinților și Matei Liuba, reprezentantul elevilor dar și edilul șef Fritz.

„… ne uităm acolo unde sunt școli dinamice și a fost lipsă de spații în trecut, încercăm să le prioritizăm. Construim 80 de clase noi de școală, iar opt vor fi aici la Liceul Waldorf. Știm că tot nu ajunge de aceea accesăm toate fondurile disponibile. Investițiile în educație sunt prioritare”, a explicat situația primarul Dominic Fritz. Și a mai specificat că comitetul de părinți a făcu o donația pentru studiul de fezabilitate necesar, bani ce au complectat în mod fericit banii de la Comunitatea Europeană.
„La ora actuală avem 609 copii la ciclul primar, gimnazial și liceu și 43 de cadre didactice. La noi poate modul de abordare este cel diferit, care urmărește echilibrul dintre minte, trup și suflet. Avem grădinița, care a crescut foarte mult și la ora actuală avem clasele primare dublate și clasele de gimnaziu au început să se dubleze. Alături de noi este Fundația „Rudolf Steiner” fără de care școala noastră nu ar exista pentru că, în anul 2000, când a început alternativa Waldorf în Timișoara, se datorează părinților care au avut copii la școală în acea perioadă”, a prezentat succint câte ceva despre școală directorul ei, Alexandrina Bradea.
Liceul Waldorf a pornit la drum la noi în oraș în anul 1991 ca școală de stat cu specific de pedagogie alternativă ce diferă mult de ce se știa până atunci despre o școală.
Noul corp de clădire va avea 8 săli de clasă, 13 săli pentru laboratoare și ateliere, cabinete, săli afterschool, dar și o sală multifuncțională și spații administrative. Este prima clădire de școală care va fi accesibilizată încă din faza de construcție pentru copiii cu probleme de mobilitate. De asemenea, la finalizarea lucrărilor de construcție, noul imobil va fi dotat cu toate materialele și echipamentele didactice necesare.

Clădirile în care funcționează grădinița, școala primară, gimnazială și liceul se găsesc pe terenul adiacent investiției propuse, având însă un număr insuficient de săli de clasă și laboratoare, precum și o dotare necorespunzătoare pentru a acoperi cererea existentă și să asigure o bună desfășurare a procesului de învățământ primar, gimnazial și liceal.

Conform proiectului noua clădire va avea 8 săli de clasă, 13 săli pentru laboratoare și ateliere dar și cabinete și săli pentru afterschool.
De asemenea o sală multifuncțională și spații administrative vor completa zestrea școlii. Ca noutate trebuie spuc că este prima clădire de școală care va fi accesibilizată încă din faza de construcție pentru copiii cu probleme de mobilitate. De asemenea, la finalizarea lucrărilor de construcție, noul imobil va fi dotat cu toate materialele și echipamentele didactice necesare.
Proiectul este finanțat din fonduri nerambursabile în cadrul Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Valoarea totală a investiției este de 22.741.223,25 lei (cu TVA), adică aproximativ 4,6 milioane de euro. Durata de realizare a investiției este de 15 luni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO – VIDEO | Zeci de timișoreni au umplut secțiile de votare de la liceul Calderon. Printre ei s-a aflat și Eugen Dogariu, senator

Liceul Jean Louis Calderon a vuit de lume. Tineri, adulți și bătrâni deopotrivă, zeci de Timișoreni au umplut cele patru secții de votare amenajate...

Fraudă la alegeri! Președinta unei secții de votare a încercat să completeze procese verbale în alb

Deși în primele ore ale zilei de votare a fost liniște, a apărut iată, o o primă tentativă de fraudare a alegerilor. Președinta unei...

Citește și :