Rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I” – Timișoara, profesorul universitar Paul Pârșan, crede că țara noastră încă nu știe să-și valorifice produsele agricole la adevărata lor valoare.
Se știe că România era cunoscută drept ”grânarul Europei”, cel puțin în perioada interbelică, dar și după aceea. Regimul comunist instaurat după 1947 a știut să exploateze acest renume și chiar să plătescă, în mare parte, datoria externă a României din producţia agricolă.
Niciodată însă produsele agricole nu au fost plătite la valoarea lor pentru că, de cele mai multe ori, România exporta mai mult producție brută decât produse prelucrate, care ar fi adus o plus-valoare substanțială.
Rectorul USAMVB Timișoara, profesorul doctor Paul Pârșan, spune că ”țara noastră nu a reușit să treacă de stadiul de exportator de produse agricole brute. Preferăm să vindem grâu la export, în loc de produse de panificație, fructele, în loc de sucuri sau compoturi și exemplele pot continua.”
Pârșan are convingerea că ”nu am depășit încă stadiul de grânar al Europei și nu am învățat mai nimic din experiența celor care ne cumpără produsele agricole la un preț mic și ne revând produsele finite, evident la un preț dublu sau chiar mai triplu. Este păcat să nu valorificăm resursele agricole la adevărata lor valoare.”