Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai și se va desfășura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea și analizarea de probe prelevate de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud.
În perioada 6 — 26 iunie 2016, au fost prelevate și analizate un număr de 167 probe, din telemea oaie veche, cașcaval de familie Delaco, lapte crud de vacă, brânză telemea de vacă, sanitație carcasă de ovine, pastă de mici, cașcaval, carne tocată, pulpă de vită, gulaș de vită, caș, sanitație carcasă de bovină, pulpă de oaie, hamburger vită, cârnați vită, antricot de mânzat fără os, cașcaval Rucăr, frigărui de berbecuț.
Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri și dozatoare de lapte.
Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au prelevat probe, conform planificării, din județele Bistrița-Năsăud, Dolj, Harghita, Brașov, Ialomița, Sibiu, Cluj, Călărași, Prahova, Vâlcea, Gorj, Maramureș, Olt, Giurgiu, Harghita, Botoșani, Vrancea, Argeș, Tulcea, Alba, Mureș, Satu Mare, Bihor, Caraș-Severin, Brăila, Teleorman, Galați, Vâlcea, Vaslui, Hunedoara, Ilfov, Hunedoara și Timiș, precum și din București.
Conform buletinelor de analiză, eliberate de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, în perioada 6 — 26 iunie 2016, nu a fost depistată prezența Escherichia Coli verotoxigenă la probele analizate.
ANSVSA menționează faptul că un număr de 11 probe se află în lucru.
Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum și măsurile dispuse în cadrul Planului Național de Control.
Eschierichia coli este o bacterie ce poate cauza infecții serioase și trăiește în mod obișnuit în tubul digestiv la oameni și animale.
Unele specii produc o toxină puternică care determină diaree sanguinolentă și rar pot cauza probleme hematologice grave și chiar insuficiență renală.