Noul Guvern vrea să taie impozitul şi pe veniturile IT-iştilor cu studii medii, în 2017

2031

Noul Guvern Grindeanu susţine că vrea sa extindă, din anul 2017, eliminarea impozitului de 16% pe veniturile lucrătorilor din tehnologia informaţiei (IT) şi la cei cu studii medii, conform programului de guvernare depus la Parlament.

„Pentru a încuraja dezvoltarea sectorului IT&C, a fost eliminat impozitul pe venitul IT-iștilor cu studii superioare. Această măsură, împreună cu o creștere economică susținută a României, a făcut ca, în ultimii 2 ani, ponderea în PIB a sectorului IT din România să o depășească pe cea a agriculturii și să fie în jurul valorii de 6%. Începând cu 2017, propunem extinderea neimpozitării venitului și pentru IT-stii cu studii medii, dar și pentru medici și toți cei care lucrează în cercetare. În felul acesta IT-ul, cercetarea și sănătatea vor deveni domeniile care vor putea să aibă cea mai mare creștere în cazul contribuției acestora la PIB”, prevede programul Guvernului Grindeanu, investit în funcţie miercuri.

De asemenea, Guvernul promite facilităţi fiscale şi în agricultură: „pentru tineri cu vârste mai mici de 40 de ani, în primii 4 ani de la angajare, obligațiile angajatului și ale angajatorului aferente acestor salarii să fie suportate de la bugetul de stat (contribuție și impozit pe venit)”.

În 2004, Guvernul Nastase a eliminat impozitul pe salariile programatorilor, iar din septembrie 2013 (în guvernarea Ponta) scutirea de impozit pe veniturile programatorilor a fost extinsă, ajungând la 14 specializări IT la nivel de studii superioare. De asemenea, din 2015, guvernarea Ponta a decis extinderea facilităţii fiscale pentru toţi programatorii cu studii superioare, indiferent de specializarea absolvită.

În decembrie 2016, Guvernarea Cioloş a extins această facilitate si pentru veniturile salariale sau asimilate salariilor ale angajaților din start-up-uri. Acest lucru s-a făcut printr-un ordin al ministrului Comunicaţiilor, care a eliminat restricția care prevedea că facilitatea se aplică acelor angajatori care au înregistrat în anul precedent un venit anual de cel puţin 10.000 dolari americani, echivalent în lei, pentru fiecare angajat ce beneficiază de facilitatea fiscală.

Sursa: HotNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.