2.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Noua Proclamație de la Timișoara coagulează lumea din toată țara! Bucureștenii vor să adere fără rezerve

La doar o zi distanță de la lansare, Noua Proclamație de la Timișoara câștigă din ce în ce mai mulți simpatizanți, dispuși să adere la principiile enunțate. Grupul reunit în Inițiativa Timișoara, reprezintă practic persoane private și o Confederație de ONG-uri având ca țel elaborarea unui document, care să stea la baza unui stat de drept în adevăratul sens al cuvântului, bazat pe spiritul Timișoarei, așa cu a dorit regretatul George Șerban, în 1990, când a elaborat Proclamația de la Timișoara.

Un grup de bucureșteni a decis, în cursul zilei, să se alăture inițiatorilor Noii Proclamații de la Timișoara . Ei vor doresc să participe la crearea și aducerea acesteia într-o formă pe care să o prezinte peste tot în țară.

Vă reamintim cerințele documentului citit aseară protestatarilor din Piața Operei din Timișoara:
”Când STATUL DE DREPT este în pericol, avem datoria să îl apărăm!
Pentru a-l putea apăra, legea trebuie să ne permită, nouă cetățenilor, să intervenim în mod legitim în procesul decizional.
Prin adoptarea unor acte normative contrare principiilor STATULUI DE DREPT este evident că acest guvern este ostil poporului său.
Vrem:
1. Ca de acum inainte niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată vreo Ordonanța 13;
2. Organizarea unui referendum anticorupție;
3. Controlul de constituționalitate al legilor și ordonațelor de urgență să se realizeze și la inițiativa directă și neintermediată a cetățenilor;
4. Acordarea unor prerogative suplimentare Curții Constituționale pentru suspendarea aplicării actelor normative susceptibile de încălcare a Constituției;
5. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor doar prin concurs;
6. Stabilirea incompatibilității între funcțiile executive și legislative;
7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a demnitarilor;
8. Fără penali în demnităție publice.
Timișoara
4 Februarie 2017”

Noua Proclamatie de la Timisoara

Citiți și: În urma protestelor, a rezultat Noua Proclamație de la Timișoara!

33 COMENTARII

  1. Punctul doi imi pare superfluu,oricum sintem cu totii de acord cu actiunile anti-coruptie.Ce spuneti de un referendum prin care sa incercam sa interzicem in totalitate practica guvernarii prin ordonante de urgenta?Pentru ca daca noi sintem considerati prea prosti sa ne pronuntam pe chestii de drept penal,atunci guvernul e discretionar,ceea ce mi se pare mult mai grav.Si mai ales toxic pentru corpul social al oricarui stat de drept.

  2. Sper mult ca in Confederatia de ONG sa nu fie si ONG-uri sponsorizate de Soros.
    Fiti vigilenti !!!!
    Proclamatia trebuie refacuta, cerintele punctate sa fie mai concrete, cu referire speciala la lege.
    Alt PV: at trebui redus numarul de parlamentari in raport cu numarul populatiei . Don’t prea multi, Greu de verificat si de facut cunoscuti alegatorilor.

  3. TOATE PUNCTELE TREBUIE DISCUTATE DE CATRE UN GRUP REPREZENTATIV AL PROTESTATARILOR CU GUVERNUL,PARLAMENTUL,PRESEDINTELE ROMANIEI PENTRU CA INTR-UN TIMP REZONABIL DE 6-10 LUNI TOATE ACESTE DEZIDERATE SA FIE INDEPLINITE PRINTR-UN PACT SOCIAL SI POLITIC ASUMAT DE CEI IMPLICATI IN DISCUTII.ACUM ESTE ADEVARATA REVOLUTIE ROMANA.ACUM ESTE MOMENTUL DE COTITURA PENTRU ROMANIA!

  4. Niciodata romanului nu-i va conveni ceva. Fiecare vine cu cate o idee indrazneata , fie ca are sau nu suport legal.
    Suntem mereu „Gica contra”
    Hai sa ne potolim, sa lasam guvernul sa-si faca treaba si sa aplice programul de guvernare pe care milioane de oameni l-au votat. Sunt institutii abilitate care pot interveni in situatii de criza.
    Haideti sa ne linistim!!!!!

  5. Si transparenta. Vreau sa pot intra oricand sa vad cat au cheltuit si pe ce au cheltuit toti cei din politica din banii nostrii. Sa fim si noi mai bine informati.

  6. Angelica Muntean, je suis naiv: pourquoi soupconnez-vous Soros derriere tout cela? Avez-vous des indices? quel serait l’interet de Soros? Soros est un homme d’affaires qui specule en bourse: auriez-vous des soupcons qu’il veuille speculer sur la chute du ron? je pense qu’il a de meilleurs objectifs pour une speculation financiere reussie. Et puis: en quoi l’intervention de Soros mettrait-elle en cause la discussion de fond? C’est sur le fond et l’opportunite de ces propositions qu’il faut discuter, pas hypotheses sans fondement.

  7. Punctul 1 SI 2 Sunt SUPERFLUU.Punctul 5 desfinteaza practic utilitatea partidelor politice ceea ce ar duce la haos(sunt formele democratiei de coagulare a ideilor).Guvernul poate emite ordonante de urgenta in vacanta parlamentara,dar acestea ar trebuii validate sau anulate de parlament la reluarea sesiunii parlamentare.As propune un alt punct si anume adoptarea si aplicarea cu rigurozitate a legilor de raspundere ministeriala si judecatoreasca.
    Aplicarea corecta a prezumtiei de vinovatie.Eliminarea imunitatii parlamentare si prezidentiale.Eliminarea din viata publica a tuturor persoanelor cu dosare penale(ele nu trebuie sa mai reprezinte nici macar subiect de discutie la televiziuni).

  8. De ce NU ati introdus SI LIMITAREA mandatului de parlamentar la doua???? De asta se transforma in gasti si caste ptr. ca zac prea mult in parlament!!!

  9. Puntul 8 trebuie facut foarte clar. Iata ce propun pentru inceput:

    1. persoanele cu cazier judiciar / condamnari nu au dreptul sa candideze la alegeri la nici un nivel: local, judetean sau national.

    2. orice persoana intr-o functie politica (parlamentari, membrii executivului, presendinte, etc) isi pierde automat functia si toate drepturile (inclusiv pensia) decurgand din acea functie odata ce sunt condamnati, indiferent de condamnare.

  10. Consider că trebuie respectată împărțirea și independența puterilor în stat: legislativă, executivă, judiciară, respectiv justiție. Guvernul este putere executivă, nu legislativă. O ordonanță de urgență se justifică numai în cazuri cu adevărat de urgență, cum ar fi catastrofe, cataclisme naturale, conflicte armate, respectiv atunci când nu se poate aștepta până la întrunirea Parlementului, nici măcat în ședință de urgență. Nici atunci însă aceste ordonanțe nu pot incălca legile țării. Cred că un guvern care începe prin a ”abroga” legi se constitue automat ca fiind ilegal. Sunt pe deplin de acord cu propunerea ca cei care au fost condamnați de către un tribunal, indiferent din ce cauză (după Revoluția de la 1989), să nu mai aibă dreptul să candideze la alegeri, la nici un nivel. Nu suntem o națiune de răufăcători și nu vrem să fim priviți ca atare.
    La fel, sunt de acord cu depolitizarea funcționarilor publici – credeam, de altfel, că acest lucru s-a și realizat, cel puțin teoretic.

  11. introduceti legea ca orice angajat public senator,deputat parlamentar priministru judecat condamnat sau urmarit penal sa nu poata beneficia sa i se ceara cazierul ca oricarui cetatean mutumesc JUDEA PAVEL Italia cu respect si va sustin

  12. Dar cu abuzurile institutiilor de forta ce facem? Sau altfel spus cu raspunderea procurorilor si judecatorilor nu vrem nimic?
    Sa cerem si ridicarea imunitatii presedintelui mai ales daca acesta isi incalca juramantul sau daca acesta se pune in fruntea unor manifestanti.

  13. Fratilor nu putem lasa ca aceasta banda organizata P.S.D. sa ne bage in Comunism la Revoluția din ’89 au murit 65.000 de mii de Eroi pt. Libertatea noastra. O inbratisare tuturor compatrioților, cu lacrimi in ochi din Spa. Va iubesc.

  14. In aceasta proclamatie deslusesc fie dorintele naive ale unor idealisti, fie o manipulare nici macar de buna calitate. Oricum, in ambele cazuri este vorba despre niste persoane nu prea informate si cu pregatire indoielnica. Altfel, intr-o alta redactare, as fi gata sa achiesez la o proclamatie. Cred ca o proclamatie ar trebui facuta de Johannis, dar facuta pentru intreg poporul roman. Pacat ca nu este in stare sau nu vrea.

  15. MA ALATUR SI EU ACESTEI PROCLAMATII. CONSIDER CACI PENTRU RELIZAREA CELOR 8 OBIECTIV ALE EI SI A MULTOR ALTORA, TREBUIE MODIFICATA CONSTITUTIA, ASTFEL INCAT EA SA CONSACRE DREPTUL POPORULUI SA DECIDA PRIN REFERENDUM CU PRIVIRE LA:
    ‐dizolvarea parlamentului si a consiliilor locale
    ‐demiterea celor care au fost alesi de catre popor
    ‐adoptarea sau anularea unor acte normative
    ‐orice problema de interes national sau local

    ACEST LUCRU SE POATE FACE FOARTE SIMPLU PRIN MODIFICAREA ART. 2 AL CONSTUTUTIEI ( SI CORECTAREA ALTOR ARTICOLE ASTFEL INCAT SA NU FIE IN CONTRADICTIE CU ART.2 MODIFICAT).

    DAR IATA CARE ESTE FORMULAREA PROPUSA PENTRU ART.2 ( care poate fi discutata si amendata )

    ART.2 SUVERANITATEA
    (1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum
    .
    (2)Poporul are dreptul să-și exprime voința si sa decida prin referendm, conform legii, cu privire la:
    -demiterea celor care au fost alesi de catre popor
    -dizolvarea parlamentului
    -adoptarea sau anularea unor acte normative
    -orice problema de interes national sau local
    (3)Domeniile cu privire la care rezultatele Referendumului au un caracter consultativ se stabilesc prin lege.
    (4)Voința poporului rezultată din referendum este obligatorie, cu exceptia de la aln. (3), iar nepunerea ei in practica de catre cei indreptatiti constituie infractiune.
    (5)- Decizia luata prin Referendum, poate fi suspendata prin votul a 66% dintre parlamentari. In acest caz, parlamentul se considera dizolvat si se organizeaza alegeri anticipate.
    -Parlamentul nou ales supune la vot Decizia suspendata. Suspendarea poate fi ridicata cu votul a cel putin 66% dintre parlamentari. In caz contrar, Decizia luata prin Referendum este anulata.
    (6) Initiativa convocarii unui referendum national apartine, dupa caz, presedintelui Romaniei, guvernului, parlamentului sau unui numar de cel putin 10% din cetatenii cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa convocarii unui referendum trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 2.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.
    (7)Initiativa convocarii unui referendum local apartine, dupa caz, primarului, consiliului local sau unui numar de cel putin 10% din cetateni cu drept de vot.
    (8)Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.

    • cred ca ati omis sa cereti revizuirea intregii constitutii si modificarea legilor care lasa loc de interpretare acestea din urma ar trebui sa fie foarte clare, deasemenea in opinia mea cei care vor in parlament sau in camera deputatilor sa renunte la imunitate astfel incat sa poata fi judecati imediat ce au fost depistati ca au comis infractiuni indiferent de natura lor

  16. As include eliminarea imunitatii politice, verificatre din punct de vedere judiciar al candidatiilor pentru posturi politice pana inclusiv la titlul de consilier local cat si suspendarea drepturilor de candidatura al oricarui candidat cu dosar penal, sub investigatii pentru comiterea de infractiuni de ori ce natura,cat si asprirea majora a legislatiei in viguare pentru sentinte de coruptie si trafic de influente (in special pentru demnitari si guvern)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :