Nou program al CCIAT, ce se va ocupa de resursele umane VIDEO

124

Nu este deloc o vorbă în vânt cea care spune că în partea de vest a țării nu prea se găsește forță de muncă pentru a răspuncde total agenților economici care își desfășoară activitatea aici. Și mai ales personalul calificat, cel puțin mediu, este deficitar. Măsuri punctuale au tot fost luate. Dar nu au avut decât efectul picăturii de apă în deșert.

La această penurie își mai aduce aportul și o legislație destul de greoaie și stufoasă dar și lipsa de măsuri de reconversie și de calificare eficientă. În cautarea de soluții pentru această problemă, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a lansat un nou proiect la care a reușit și atragerea unor parteneri foarte serioși.

Marți, la Centrul de Afaceri de pe bulevardul Eroilor de la Tisa s-au adunat specialiști din diverse domenii, cu același scop. Să caute soluții la problema forței de muncă. Invitații au luat parte la conferința de lansare a proiectului „Resurse umane competitive pentru adaptarea la SNCDI in Regiunea Vest”.

La eveniment au luat parte peste 50 de specialiști reprezentanți ai partenerilor CCIAT – Universitatea Politehnica Timișoara dar și de la compania Expert Consulting, principalii parteneri în derularea proiectului. Au mai luat parte membrii echipei de proiect, reprezentanți ai firmelor interesate, potențiali beneficiari din județul Timiș și Arad.

De la început, inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Pavel Kasai, după o scurtă prezentare a situației migrații forței de muncă, a și oferit câteva din cauzele dezechilibrelor pieței de muncă. Și a făcut-o cu date statistice oficiale. A explicat că,de fapt, firmele din vest sunt o bună rampă de lansare a lucrătorilor care pleacă în alte țări. Și mai grav este că muncitorii aduși cu eforturi mari, chiar și financiare, din Asia de sud-est din țări ca Sri Lanka, Vietnam sau Nepal, deși muncesc serios și eficient, după un timp devin clienții traficanților de migranți dar și ai poliției de frontieră. Ei sunt prinși în număr mare pe frontiera verde aducând mari prejudicii țării în relațiile cu vecinii.

Prezentarea liniilor generale ale proiectului a fost făcută de Daiana Buzatu, manager de proiect de la CCIAT. A explicat că vor fi selectate firmele ce vor avea parte de cei peste 300 de lucrători ce vor fi calificați.
Au mai luat cuvântul și reprezentanții partenerilor: Camelia Mocan, reprezentantul firmei EXPERT CONSULTING SRL. Iar din parte Universității Politehnica Timișoara au luat cuvântul prof.univ.dr. Nicolae Crainic și prof.univ.dr. Dumitru Țucu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.