Proiecția filmului Nosferatu, în Premieră și la Cinema Timiș sâmbătă seara, a umplut sala. În preponderent tineri, veniți cu prietenii sau cu persoana iubită, s-au bucurat de cele două ore de horror marca Robert Eggers.
Dominat de un peisaj medieval, acțiunea are în centru povestea obsesiei dintre Nosferatu și tânăra Ellen, o femeie, frumoasă, sensibilă și bună, despre care personajul nostru spune că nu este „de pe această lume”. Această obsesie devine din ce în ce mai greu de suportat între cele două personaje.
Filmul, a cărei poveste se țese în supranatural, este o monografie a vremurilor, vădit realizată de un american, care conține și fenomene istorice asociate cu perioadele vechi, precum molima, dar și imaginea satului transilvan, surprinsă în câteva momente din film. Elemente demonice, se întrețes cu credința populară și portul românesc.
Tema dominantă este atmosfera de 1800, filmul reușind să ducă publicul cu succes în Europa acelei perioade, trecută însă printr-un adevărat filtru de horror.
Iubirea pătimașă, interzisă însă, este ideea prinicpală a filmului. Pentru cei care au văzut filmul mut Nosferatu: Simfonia Groazei (1992), l-am putea descrie ca o adaptare mult mai complexă a poveștii cu elemente întâlnite în filmele din prezent.
Deși povestea inițială este una cu vampiri, filmul prezintă un horror foarte realist. Acesta poate fi apreciat chiar și de iubitorii genului horror cu elemente oculte. Toate aceste elemente care se întrețes, îi acordă filmului un caracter complex, cu o poveste reinventată, ale cărei principale teme sunt obsesia, ocultul, doliul, sacrificiul și boala.
Fimul merită cu siguranță cele două ore petrecute în sala de cinema. Proiecția filmului a adunat peste 500 de spectatori, sala de la Cinema Timiș fiind plină.