NORUL TOXIC! Concernul german „Continental” AG, acuzat că poluează masiv estul Timişoarei, în ciuda investiţiilor „teoretice” în instalaţiile de filtrare

7124

Fabrica de anvelope a concernului german „Continental” AG din Timişoara, una dintre cele mai importante investiţii străine din vestul ţării, a adus în pragul disperării locuitorii din zona de est a oraşului de pe Bega.

Oamenii reclamă faptul că nivelul ridicat al poluării are efecte dezastruoase asupra stării lor de sănătate şi distruge lent mediul înconjurător. „De când a început producţia de anvelope, toată zona a fost pârjolită de norii toxici din atmosferă. În grădină nu se mai face nimic, degeaba mai plantăm roşii sau ceapă, se usucă imediat. Am avut meri şi piersici, care s-au uscat şi a trebuit să-i tai. Via nu mai rodeşte ca altădată, face nişte boabe mici şi amare. Fetiţa mea, de la trei ani şi jumătate, suferă de o afecţiune la căile respiratorii, care a devenit cronică. Am discutat de mai multe ori cu ei, să pună filtre, să nu mai evacueze acei nori toxici în atmosferă, de regulă, noaptea, dar am primit doar asigurări că totul este în ordine, că ei deţin autorizaţii de la Mediu. Este de condamnat pasivitatea autorităţilor în faţa suferinţei atâtor oameni. Chiar nu e nimic de făcut? Dezastru!”, se întreabă și se miră revoltat Vasile Grigoriu, a cărui casă, situată pe strada Avram Imbroane nr. 62, chiar vizavi de fabrică, se află mai tot timpul în zona critică a norului toxic.

continental_vasile_grigoriu

Mirosul greu, de cauciuc ars, străbate tot cartierul, iar această alterare bruscă a aerului este resimţită imediat când ajungi în acea parte a oraşului, chiar dacă la câţiva paşi se află Pădurea Verde. „Când intru în zonă, imediat după calea ferată, de la barieră, se simte un miros greu de cauciuc. Aerul devine aproape irespirabil. În ultimii ani, cei de la Continental au încercat să mai pună filtre, să dea drumul la acei nori toxici — de care vorbeşte toată lumea — doar la miezul nopţii, pentru a fi resimţită cât mai puţin. Dar tot degeaba… Iarna se simte cel mai tare”, ne spune poştaşul care împarte corespondenţa în cartierul din preajma UMT, cu rugămintea să nu-i facem public numele pentru a nu fi luat martor la zecile de procese.

Confirmarea faptului că poluarea zonei de est a oraşului a devenit o problemă ignorată de autorităţi a venit şi din partea poliţistului de proximitate care ascultă păsurile oamenilor din cartier, de la Secţia 5 Poliţie. „Principala problemă reclamată de oameni este poluarea. Asociaţiile de proprietari de pe străzile Copernic, Albinelor şi Ion Ionescu de la Brad au început să strângă semnături pentru ca acestei fabrici să nu i se prelungească autorizaţia de mediu, dacă nu-şi rezolvă problemele cu poluarea”.

În ciuda indolenţei cu care edilii Timişoarei tratează acest subiect, Comisariatul Judeţean Timiş al Gărzii de Mediu monitorizează fabrica de cauciucuri a „Continental” AG şi chiar a aplicat o sancţiune pentru lipsa autorizaţiei de funcţionare. „Au fost aplicate şi amenzi în valoare de 600 milioane de lei vechi, pentru funcţionare fără autorizaţie de mediu. Au contestat sancţiunile în instanţă, însă noi am câştigat. Sigur, erau în curs de reautorizare, dar, la vremea respectivă, în vederea acordării avizului final, am făcut măsurători şi am prelevat probe de vegetaţie pentru a constata dacă este vorba despre poluare, respectiv un risc major pentru mediului înconjurător, sau doar despre un inconfort al mirosului provocat populaţiei din zonă”, spune fostul comisar-şef al Gărzii de Mediu Timiş, Marian Eperieş.

Un angajat a dat fabrica în judecată, după ce a contactat o boală profesională

De altfel, confirmarea faptului că însuşi mediul de lucru din interiorul fabricii de anvelope „Continental” din Timişoara este toxic a venit din partea unui fost angajat, care a formulat plângeri penale împotriva reprezentanţilor companiei germane pentru a fi despăgubit ca urmare a contactării unei boli profesionale. În plângerea depusă la Parchet, reclamantul Nicolae Suditu a relatat modul în care s-au comportat managerii germani după ce a fost concediat, iar instanţele de judecată au hotărât reangajarea sa şi plata retroactivă a salariilor. I-au refuzat accesul la vechiul loc de muncă, argumentul folosit fiind „legislaţia germană”, care ar guverna relaţiile de muncă în interiorul acestor societăţi comerciale cu capital străin. „Sunt angajat al societăţii comerciale Continental Automotive Romania SRL din 12.01.2004, având funcţia de programator. În 18.04.2008 mi-a fost desfăcut disciplinar contractul de muncă. Am contestat în instanţă această hotărâre de concediere. În 13.11.2009, Curtea de Apel Timişoara a hotărât repunerea părţilor în situaţia anterioară emiterii actului de concediere şi a obligat unitatea angajatoare la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate cu celelalte drepturi de care aş fi beneficiat ca salariat. Conducerea  SC Continental Automotive Romania SRL m-a invitat să mă prezint la serviciu în data de 08.02.2010, pe Calea Martirilor 1989, nr. 1, Timişoara, cerinţă căreia m-am conformat. Ulterior, conducerea fabricii a împiedicat punerea în aplicare a deciziei definitive şi irevocabile prin nepunerea la dispoziţia expertului contabil a documentelor necesare stabilirii drepturilor salariale indexate, majorate şi reactualizate”, precizează Nicolae Suditu în plângerea penală. Mai mult, fostul angajat al „Continental” acuză echipa managerială că i-a condiţionat reintegrarea în fostul loc de muncă de executarea unui control psihologic. „Menţionez condiţionarea reintegrării de executarea unui control psihologic de către subsemnatul, control psihologic nesolicitat niciunui alt angajat care ocupă funcţia pe care o ocup eu, de programator. La observaţia mea privind faptul că această solicitare reprezintă o discriminare evidentă faţă de ceilalţi colegi, conducerea Continental Automotive România a renunţat la solicitarea efectuării unui control psihologic”, mai spune reclamantul, indicând faptul că, deşi instanţa de judecată a stabilit reangajarea pe vechiul loc de muncă, i s-a interzis în mod constant accesul în unitatea de producţie.

Ulterior, avocatul său, Adrian Gârboveanu, i-a câştigat procesele cu angajatorul german. „I-am câştigat toate procesele cu angajatorul german, a fost reintegrat la vechiul loc de muncă, este adevărat, cu mare greutate, şi urma să negociem plata unor salarii compensatorii pentru a nu deschide un proces prin care să dovedim că clientul meu, în perioada cât a lucrat în acea fabrică, a contactat o boală profesională. Deşi, iniţial, Nicolae Suditu a pretins ca despăgubire suma de 1 milion de euro, absolut nerealistă în această situaţie, am avut câteva runde de negocieri cu conducerea fabricii şi am ajuns, de comun acord, la decizia de a fi despăgubit cu cuantumul a 30 de salarii nete. Spre surprinderea mea, imediat după ce i-am comunicat că, în urma negocierilor, am obţinut plata a 30 de salarii compensatorii, Suditu şi-a dat demisia şi a plecat de bunăvoie din fabrică”, spune Adrian Gârboveanu, cu precizarea că de atunci nu l-a mai văzut pe clientul său. „Aştept să văd ce soluţie vor da procurorii la plângerea mea penală. Nu este posibil să vină nemţii să-şi facă legi proprii în România, bătându-şi joc de angajaţi”.

continental-poluare-2

„Timişoara, oraş-grădină care miroase ca un canal de scurgere!”

În urmă cu un an, în octombrie 2015, primarul Nicolae Robu s-a arătat atât de revoltat de poluarea de la „Continental” şi „Azur”, încât a dat un ultimatum: ori reducerea poluării, în termen de şase luni, la nivelul a cel mult 50 la sută din cât prevăd normele europene, ori demararea demersurilor de relocare în afara Timişoarei. ,,M-am săturat și de Continental, şi de Azur, și de altele care nu au fost identificate. M-am săturat de promisiuni și de angajamente. Eu le-am spus celor care au venit la mine că nu mă interesează cât investesc. Dacă reduc poluarea, astfel încât să nu mai deranjeze timișorenii, este bine. Nu mă impresionează cifrele cu care vin, ci rezultatele favorabile. Până acum, nicio promisiune nu s-a îndeplinit. Aseară, pur şi simplu, aşa poluare era încă de la Spitalul Judeţean, încât am început să lăcrimez, fiind în maşină. Am avut în vedere şi poluarea fonică. La un moment dat, cineva a discutat cu mine despre o investiţie de 150 de milioane de euro. Nu putem să ne complacem într-un stat de genul acesta, de lumea a treia, în care oricine poate face ce vrea. Nu avem cadru legal, noi le cerem să se reloce şi nădăjduiesc că şi legislaţia din România se va schimba. În Timişoara nu se aprobă investiţii poluante. Unii îşi fac planuri de afaceri în ideea că vor reuşi să rezolve aprobările. Sunt foarte nemulţumit de ceea ce se întâmplă’’, a declarat Nicolae Robu cu privire la acest subiect.

Printre protestatarii exotici împotriva poluării de la „Continental” se numără și soprana Diana Pap, care a ales un mod inedit de a protesta în fața fabricii de la Pădurea Verde: dezbrăcată, cu o mască de gaze și un trandafir roșu în mână. „Timişoara, oraş-grădină care miroase ca un canal de scurgere. Nu spun că poluează, nu am de unde să ştiu. Dar spun că pute. Toţi avem nas şi se simte”, a acuzat Diana Pap. În ciuda atâtor reclamaţii, reprezentanţii „Continental” AG susţin că mirosul există, dar nu este toxic. „Fabrica de la Timişoara este cea mai modernă unitate de producţie a concernului din Europa. Standardele din Germania sunt păstrate şi în România, de aceea nu se poate spune că am lucra cu alte unităţi de măsură. Acel nor toxic despre care se vorbeşte atât este, de fapt, abur industrial. Într-adevăr, mirosul există, dar nu este toxic. Aşa spun măsurătorile. Fiecare fabrică, fie că produce detergenţi, fie ciocolată, degajă în atmosferă un miros specific. În cazul nostru, este vorba despre miros de cauciuc. Suntem în curs de prelungire a autorizaţiei de mediu şi sperăm să nu fie nicio problemă”, spune purtătorul de cuvânt al companiei „Continental” AG Timişoara.

Inaugurată în luna octombrie 2000, fabrica de anvelope din Timişoara este cea mai mare investiţie a concernului „Continental” AG în România, fiind evaluată la peste 300 milioane de euro. Întinsă pe o suprafaţă de 16,5 hectare, fabrica de la Pădurea Verde are aproape 1.500 de angajaţi şi produce 35.000 de anvelope pe zi. Şi încă un amănunt deloc de neglijat: „Continental” AG este cel mai mare contribuabil la bugetul Timişului, contribuind cu 6% la PIB-ul judeţului…

5 COMENTARII

  1. „Mirosul exista, dar nu este toxic.” Apai nici mirosul de rahat n-o fi toxic, dar asta nu inseamna ca trebuie sau ne face placere sa-l simtim, mai mult decat atat, creeaza disconfort. Sa nu mai vorbim de faptul ca au scazut preturile la apartamente in zona respectiva din cauza lor. Pe proprietarii acelor apartamente ii despagubeste cineva?

  2. Degeaba este mare contribuitor daca costurile cu sanatatea distrusa a atator sute de oameni vor fi mai mari si mai alescu pierderi ireprabile.
    Suntem luati de prosti cand se spune ca acel miros „nu este toxic”. Dar nu este vorba numai de discomfortul creat de aceasta putoare cat despre faptul ca este iritanta.Repet..foarte iritanta! Banuiesc ca toti cei care au avut ocazia sa simta acel miros puternic degajat pe timp de noapte si pana dimineata la ora 6 au remarcat usturimi la nivelul cailor respiratorii si senzatia de nod in gat (prezenta sulfului).
    In ciuda asaziselor „mari investitii”,noapte de noapte aproape,se simte puternic acel miros pana in Zona Torontalului.Cand vantul isi schimba directia afecteaza si alte cartiere.Mai nou dau si in „reprinze”-pute putin,aerulpare ca se curata si cnad deschizi un geam te izbeste dinnou peste nu multa vreme un alt val de gaze toxice.Pana la aparitia si dezvoltarea acestei uzine eu nu am avut PRAF NEGRU in casa.
    A cescut mult numarul de cazuri de rinite cronice si asta e doar inceputul. Nu s-a schimbat absolut nimic (si subliniez asta) in urma minciuniilor privitoare la asazise investitii.
    Daca acesti oaemni fara pic de umanitate ar face acele iluzorii investitii acelea ar fi relocarea fabricii,singura masura capabila sa puna o data capat acestui fenomen care a facut viata atator sute de oameni absolut imposibila. Toata lumea se plange dar nimeni nu face nimic,in realitate discomfortul creat este urias dar pana cand vom tacea cu pretul unor zile si ani din viata noastra??
    Inca ceva!Pe langa „claxonarea” factorilor locali (niste marionete impaiate!) faceti bine si adresativa direct institiilor UE si factorilor de mediu la nivel european. Deja ne-am obisnuit cu atitudinea pasiva si marsava a „localilor” care,impreuna cu cei de la Contintal isi bat joc de noi.

    • Pai nu e chiar asa de mare contribuitor, da cu o mana si primeste cu 2, adica reduceri la impozite si taxe, subventii de la statul roman pentru invetistii. A primit 11 milioane de euro si a cheltuit 10 milioane de euro pentru reducerea poluarii… mare afacere, nu? Le-a mai ramas si 1 miliona de euro de chetuiala…

      In zona aia nu m-as muta nici daca as primi apartament pe de gratis!
      Dar mai noi si in zona Steaua-Sagului sunt fabrici care dimineata da drumul la mirosuri, cateodata miroase mai rau ca poluarea de la Conti… eu ma intreb cei de la Ministerul Mediului ce cacat fac??? La ce dracu exista institutia asta daca nu fac nimic altcva decat sa ne pape banii???

      Azurul emana mirosuri, COntinental emana mirosuri, platforma industriala din Sagului emana mirosuri, deci in fiecare zona a orasului sunt poluatori care isi fac de cap si nimeni nu ii trage atentia si sa ia masuri impotriva acestora…. la care mai adaugam si poluarea de la masinile ce traverseazaorasul… Ma intreb copiii, bunicii, parintii, nepotii, si chiar ei… nu tot aerul asta super poluat il respira??? De ce nu iau masuri?

  3. Confirm si eu faptul ca in ciuda unor minciuni gogonate duhoarea toxica emanata este in continuare la fel de prezenta pe strazile din esteul Timisoarei.

  4. Cazul Suditu si cazul fabricii de cauciucuri sunt 2 topici separate. Primul s-a întâmplat in fostul Siemens (cumparat de Conti) in timp ce fabrica de anvelope apartine concernuluu german inca de la început. Nu are rost să le amestecați de dragul senzaționalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.