2.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Noii senatori de Timiș: studii superioare „optionale”, proiecte bizare și apucături de clubberi!

Județul Timiș va fi reprezentat în Parlament de patru senatori. USR-PLUS și PNL trimit la București câte un senator, iar PSD, deși pe locul trei în județ după votul din 6 decembrie, va avea doi reprezentanți. Astfel, ajung la cârma țării: Raoul Trifan (USR-PLUS), Alina Gorghiu (PNL), Eugen Dogariu și Sebastian Răducanu, ambii de la PSD. Cel de-al doilea senator social-democrat a prins un loc după redistribuirea voturilor de la partidele care nu au trecut pragul de 5% în urma alegerilor.

Dacă analizăm activitatea viitorilor senatori de Timiș, vedem că unii au la activ propuneri legislative controversate, alții nu au facultățile gata, deși apar în CV, iar unul dintre ei este patronul unui club de fițe din Timișoara.

Raoul Trifan, care este vicepreședinte USR Timiș, este IT-ist și a condus mai multe companii private înainte să intre în politică.

„Am 35 de ani și activez în domeniul IT, unde am lucrat pentru unele dintre cele mai mari companii de pe glob. Sunt manager de peste 10 ani, conduc echipe de specialiști și gestionez proiecte complexe pe o piață globală competitivă și exigentă.

Sunt membru USR din toamna lui 2016, iar de atunci am ocupat mai multe funcții la nivel local, județean și național în partid, fiind mereu implicat în coordonarea proiectelor USR, și mai târziu USR-PLUS, și aducând experiența și cunoștințele mele în serviciul cetățenilor.

În Parlament mă voi concentra pe digitalizarea statului roman, pentru că eu cred că cel mai bun antidot la corupția sistemică din România este transparentizarea. Și ce metodă mai facilă de a transparentiza instituțiile anacronice de stat, decât prin digitalizare?!

Pe lângă acest proiect al meu de suflet, voi lupta pentru reformele de care România are nevoie ca să devină cu adevărat un stat modern european: fără penali în funcții publice, fără pensii speciale, reforma educației, descentralizarea fiscală, reforma CCR, alegerile în două tururi și altele”, se descrie Trifan pe o rețea de socializare.

În campania electorală a fost atacat de contracandidați pentru că nu a finalizat o facultate. Asta deși în CV apare că a urmat cursurile Facultății de Economie şi Administrare a Afacerilor între anii 2005 și 2007. Este menționat însă că studiile și le-a întrerupt. Trifan a vorbit despre acest subiect pe Facebook.

„Da, nu am terminat facultatea și nici nu am susținut că aș fi absolvit-o.

În CV-ul meu am specificat acest fapt care nu mi-a influențat deloc cei aproape 15 ani de carieră profesională, inclusiv în poziții de management, în corporații. Nu mi-am început prezentările cu această informație pentru că nimeni nu procedează așa, dar am fost tot timpul transparent și onest vizavi de cine sunt și ce experiență am în spate.

Sunt două motive pentru care nu am terminat facultatea.

Situația familială de atunci nu mi-a permis să mă concentrez pe studii și m-a obligat să prioritizez un job care să mă întrețină. Mai târziu, diploma de facultate a devenit tot mai puțin importantă față de experiența dobândită la locul de muncă. Și chiar dacă mi-ar fi plăcut să am ocazia să-mi termin studiile, rolurile solicitante pe care le-am ocupat în companiile pentru care am lucrat nu mi-au oferit, nici ele, timpul de care aș fi avut nevoie.

În al doilea rând, niciodată, dar niciodată nu mi s-a cerut diploma de studii la angajare. Și am lucrat într-unele dintre cele mai mari corporații globale. Pentru că în domeniul în care am lucrat nu contează așa de mult diploma de licență. Am avut, de-a lungul timpului, mulți colegi sclipitori care ori nu aveau facultatea terminată, ori erau licențiați în cu totul alt domeniu. Ce contează, de fapt, este să ai experiență, să înțelegi cum funcționează industria globală de IT și să livrezi rezultate.

Tot timpul am fost întrebat ce știu să fac și mai apoi am fost promovat ca manager, pe baza rezultatelor mele și ale echipelor mele. Am creat, împreună cu echipele multinaționale pe care le-am condus, softuri pentru instituții și companii mari din lume și am fost apreciat și propus pentru poziții de management”, a explicat Raoul Trifan.

Alina Gorghiu (PNL) este deja parlamentar cu state vechi. În 2016 a obținut primul mandat de senator de Timiș, deși nu este născută în județ, ci este din Tecuci. Funcția sa de bază este de avocat.

Până în anul 2004 a îndeplinit funcția de consilier local pentru București, sector 5. La alegerile legislative din 2008 a obținut un loc de parlamentar în Camera Deputaților în colegiul 22 din București. La alegerile din 9 decembrie 2012 a obținut un nou mandat în Parlament, fiind reprezentant al colegiului uninominal 22, București. În 2016 devine senator de Timiș. La 18 decembrie 2014 a fost aleasă prima femeie președinte al Partidului Național Liberal. A demisionat din funcția politică după alegerile parlamentare din 2016.

În ultimii patru ani, Gorghiu a avut o activitate intensă în Parlamant. A depus nu mai puțin de 80 de initiative legislative, dintre care 22 au devenit legi. Aceasta a trecut, alături de PNL, prin șaase moțiuni de cenzură.

Printre propunerile controversate elaborate de Alina Gorghiu sunt cea a pedepsei cu închisoarea la domiciliu sau doar în weekend, precum și cea care prevede introducerea brățării de supraveghere a celor care stau acasă în loc să fie încarcerați. În proiecte se menționează și obligativitatea acuzaților de a presta muncă în folosul comunității.
„Vă subliniez că nu este nimeni eliberat din închisoare prin aceste legi. Doar instanța de judecată are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor, adică cine execută la închisoare și cine la domiciliu. Doar pentru infracțiuni ușoare! Nu se aplică celor care au săvârșit infracțiuni de corupție, de serviciu, precum și alte infracțiuni grave (omor, trafic de persoane etc.)…

Aceste măsuri sunt în legislația tuturor statelor europene și sunt considerate benefice”, și-a motivate inițativele Alina Gorghiu.
Eugen Dogariu este mult mai cunoscut timișenilor. Acesta face parte din PSD și a avut mai multe funcții administrative la noi în județ. și-a început activitatea în prefectura Timiș în 2001, ca director de cabinet, apoi, din 2009 până în 2010, a fost subprefect, iar din 2012 până în 2015, prefect.

Din 2006, respectiv 2016, este cadru didactic asociat la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, și la Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Management în Producție și Transporturi, Secția Științe Administrative.
De la finalul anului 2016 este senator de Timiș. În ultimii patru ani a avut 85 de inițiative legislative.

În campanie a intrat cu promisiunea că elevii și preșcolarii defavorizați vor beneficia de o alocație specială. „Prioritate PSD: Instituirea unui nou tip de bursă, bursa de asistenţă socială, având un cuantum de 1.000 RON/lunar, pentru copiii care provin din sistemul de protecție,
instituționalizați, cu condiția ca aceștia să fie înscriși într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat. Plus asigurarea unor burse minime pentru elevi, de tipul: bursă socială, bursă de merit, bursă de studiu, bursă de performanță”, arată Dogariu pe pagina sa de Facebook.

Sebastian Răducanu este un nume nou în PSD, dar este destul de cunoscut, și el, de timișeni. Este „băiatul lu’ tata”, adică al lui Ion Răducanu, care a deținut în trecut funcția de prefect de Timiș și care este și patronul clubului Epic, una dintre „fițele” orașului.

În pandemie și înainte de alegerile locale, Sebstian Răducanu a fost implicat într-un scandal, după ce, la final de octombrie, când cluburile s-au închis, a organizat o petrecere în locație. Administratorii clubului Epic Society au fost amendați de polițiști cu 12.000 de lei, după ce imaginile de la chef au apărut în spațiul public. Însă Răducanu a anunțat că a contestat sancțiunea.

„Sâmbătă, 24.10.2020, Epic Vara a funcționat conform legislației în vigoare, respectând atât normele, cât și programul legal de funcționare. S-au respectat normele impuse de situația actuală, la fel cum s-a întâmplat pe tot parcursul acestui sezon (rezervare prealabilă,
distanțare între mese, servirea exclusivă la mese, dezinfectare continuă, măști și mănuși pentru angajați). Mai mult decât atât, odată cu intrarea în vigoare a scenariului roșu, s-a procedat la anunțarea tuturor persoanelor ce apăreau pe lista de rezervări că masca a devenit obligatorie și pentru clienți. Totodată, s-au montat afișe ce prevedeau această obligație în zonele cele mai vizibile.

Sâmbătă seară nu a fost organizată nicio petrecere privată, ci s-a funcționat conform programului legal de funcționare. Toți clienții noștri au intrat doar cu masca de protecție, fără excepție. Au folosit masca pe tot parcursul serii, mai puțin în momentele în care au servit masa sau au consumat băuturi. Ca o concluzie, ne asumăm faptul că nu am reușit, poate, pe tot parcursul serii să menținem distanțarea între persoane, chiar dacă acestea au fost într-un număr mic. Este contrar cu ceea ce apare în imaginile difuzate, din cauza unghiului de filmare sau efectelor de lumini care amplifică si dau o dinamică specială, imagini de altfel postate chiar de noi.

Nu putem însă accepta încadrarea faptelor și amenda maximă primită deoarece nu am organizat o petrecere privată, nu am funcționat într-un spațiu închis, nu am permis accesul mai multor persoane decât avem capacitatea legală admisă. Ca urmare a acestui lucru, vom contesta în instanță încadrarea juridică a faptelor care au generat amenda, demonstrând, cu toate probele pe care le avem, că nu am încălcat prevederile legale actuale”, a transmis clubul.

Polițiștii suțin însă că regulile au fost încălcate, așa că au dat amenzi. Mai mult, acum îi caută pe toți cei care au fost la petrecere pentru a-i sancționa.

„Administratorul societății a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind diminuarea impactului de risc, cu două amenzi, în valoare totală de 12.000 de lei.
De asemenea, o echipă operativă a IPJ Timiș desfășoară activități de vizionare a imaginilor din interiorul societății comerciale, în vederea identificării persoanelor care nu au respectat legislația incidentă, pentru a fi sancționate”, a transmis IPJ Timiș.

Din imaginile apărute pe rețelele de socializare, se vede că oamenii sunt înghesuiți și nu poartă mască. Întrebarea la care nu am găsit încă răspuns este de ce autoritățile nu au mers în noaptea chefului la local, având în vedere că petrecerea a fost anunțată pe Facebook, deci polițiștii știau de organizarea ei.

2 COMENTARII

  1. […] Județul Timiș va fi reprezentat în Parlament de patru senatori. USR-PLUS și PNL trimit la București câte un senator, iar PSD, deși pe locul trei în județ după votul din 6 decembrie, va avea doi reprezentanți. Astfel, ajung la cârma țării: Raoul Trifan (USR-PLUS), Alina Gorghiu (PNL), Eugen Dogariu și Sebastian Răducanu, ambii de la PSD. Cel de-al doilea senator social-democrat a prins un loc după redistribuirea voturilor de la partidele care nu au trecut pragul de 5% în urma alegerilor, conform, banatulazi.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :