Noi vești despre autostrada Timișoara – Pancevo! Ambasador sârb: ”Se lucrează la nivelul ministerelor transporturilor celor două țări”

435

Anul acesta, România și Serbia sărbătoresc 140 de ani de relații diplomatice. Cu această ocazie, E.S. Dl. Branko Brankovic, Ambasadorul Serbiei în România, a vorbit, într-un interviu acordat Wall-Street, despre relațiile excelente politice și economice dintre cele două țări, despre perspectiva aderării Serbiei la Uniunea Europeană în contextul nerecunoasterii independenței Kosovo, dar și despre unul dintre cele mai importante proiecte ale celor două țări, autostrada Timișoara-Pancevo.

România și Serbia se implică activ în proiectul autostrăzii Timișoara-Pancevo, necesară atât pentru traficul rutier și de marfă în punctele de trecere frontieră, dar și pentru românii care locuiesc în Banatul Sârbesc sau pentru sârbii din zona de vest a țării. Potrivit ultimelor date, circa 30.000 de români locuiesc și muncesc în Serbia, în timp ce comunitatea sârbă din România numără circa 20.000 de persoane.

“În momentul de față, se discuta începerea construcției acestei autostrăzi, sunt făcute deja o parte din planuri și se lucrează susținut la nivelul ministerelor transporturilor din cele două țări”, a declarat diplomatul sârb.

Viitoarea autostrada care ar urmă să lege Timișoara de Pancevo asigura conexiunea cu capitală Serbiei, pentru că de la Pancevo până la Belgrad e drum cu două benzi de circulație pe sens, cu regim de autostrada.

Un efect benefic al acestei legături rutiere ar fi și creșterea comerțului bilateral dintre cele două țări, care a ajuns, anul trecut, la valoarea de 1,5 miliarde de euro.

“În 2018, Serbia a exportat în România produse în valoare de aproximativ 970 de milioane de euro, România ocupând locul patru în rândul partenerilor comerciali ai Serbiei. În același timp, România a exportat în Serbia bunuri în valoarea de 600 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 2,7% din totalul importurilor sârbești în 2018”, a explicat ambasadorul.

Chiar dacă Serbia este mai degrabă o țară în care se investește masiv în această perioada (Emiratele Arabe Unite, China, Rusia și Germania fiind în topul investitorilor străini) sunt și companii sârbești care au ales să vină în România.

Printre cele mai importante companii cu capital sârbesc din România se numără NIS Gazprom Njet, Stada Hemofarm, Alsa Boutique, Poolimark Food, Banat Road sau Air Serbia, potrivit diplomatului sârb, Branko Brankovic.

Și câteva companii din România au sesizat potențialul economic al Serbiei și au ales să investească în țară vecină. Este vorba, printre alte, despre La Fântâna Tender/Tabak sau fabrică TeraSteel, parte a grupului Teraplast, care a deschis o unitate de producție în localitatea Leskovac.

Cu ajutorul investițiilor străine, în ultimii 3-4 ani, Serbia a reușit să reducă rată șomajului de a 23%, la 11%. Iar acest procent s-ar putea micșora datorită nemților de la Volkswagen care au ales Serbia, în detrimentul României, Bulgariei, Turciei și Macedoniei, pentru construirea unei fabrici auto cu o capacitate anuală de 300.000 de automobile. Investiția, estimată la circa 1,4 miliarde de euro, ar crea peste 5.000 de locuri de muncă.

sursa – wall-street.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.