Un nou proiect depus la Senat propune ca șoferii care conduc mașini ce depășesc limita legală a poluării fonice să fie sancționați suplimentar.
Actualmente, în OUG 195/2002, la Art. 100, alin. (1), rândul 7 este prevăzută ca faptă sancționabilă „conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care, în mers sau staționare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legal admisă”. Inițiativa legislativă vine cu propunerea de a abroga rândul 7 al alin. (1), Art. 100 care presupune doar amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni.
„În condițiile în care poluarea atmosferică a devenit al patrulea factor de deces prematur în lume, studiile arată că, dacă am limita poluarea aerului, speranța de viață a locuitorilor ar crește și ea, iar asta ar duce la economii, din reducerea costurilor cu sănătatea și absenteismul la locul de muncă.
O altă problemă pe care o întâlnesc toți cetățenii este poluarea fonică, provocată în principal de zgomotul motoarelor și claxoanelor autoturismelor, autobuzelor, tramvaielor, motocicletelor, la care se adaugă și semnalele acustice folosite frecvent de către autovehiculele autorităților.
De asemenea, deseori șoferii profită de orele târzii, de lipsa radarelor și de numărul redus de echipaje de poliție pe timpul nopții pentru a participa la curse ilegale cu mașini și motociclete modificate extensiv pentru a produce zgomote cât mai puternice și a atinge viteze foarte mari. Poluarea fonică provoacă grave probleme de sănătate, de la boli de inimă la tulburări cognitive și de somn, iar, numai în Capitală, se depășește zilnic limita maximă de decibeli prevăzută de lege.”, se argumentează în expunerea de motive.
Limita legală de zgomot se încadrează între 45 și 55 de decibeli, conform Agenției de Mediu. Totuși există o directivă la nivel european privind acest aspect, însă nu a fost transpusă în legislația națională până acum.
Proiectul semnat de mai mulți senatori ai PMP, PSD și ALDE vine cu propunerea de a introduce sintagma „conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care, în mers sau staționare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legal admisă” la alin. (3), Art. 100 din OUG 195/2002. Acest lucru ar însemna că cei care vor fi prinși de către polițiștii rutieri că încalcă aceste prevederi ale ordonanței vor avea și permisul suspendat pentru 30 de zile, pe lângă amenda prevăzută în prezent.
Propunerea legislativă privind sancțiuni suplimentare se află la Senat și așteaptă să intre în dezbatere.
sursă: legestart.ro