Noi reguli dacă stai la bloc! Amenzile de două ori mai mari

892

Un nou proiect de lege aflat la promulgare aduce amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc, mai concret, pentru cei care fac modificări în apartamente. Acest subiect este mai amplu abordat în noul act normativ care vine cu noi reguli şi care va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit legislaţiei, modificările care necesită o autorizaţie trebuie comunicate asociaţiei. Nu este necesară o aprobare din partea asociaţiei, dar aceasta trebuie anunţată în cazul în care faceţi schimbări care necesită o autorizaţie de construcţie.

„Orice modificare a proprietăţii individuale care necesită emiterea unei autorizaţii de construire/desfiinţare, în conformitate cu legislaţia în vigoare, se aduce la cunoştinţa asociaţiei pentru înscrierea în jurnalul evenimentelor din cartea tehnică  a construcţiei, prin depunerea în copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor şi a planurilor din proiectul tehnic”, prevede noua lege.

Potrivit avocatnet.ro, proprietarii au obligaţia de a comunica asociației și organului fiscal local orice schimbare a suprafeței construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor. Nerespectarea acestei obligații va atrage, potrivit proiectului, o amendă de la 200 la 1.000 de lei, chestiune neprecizată până acum în vechea lege.

Mai mult, cei care vor pune în pericol integritatea structurală a condomniului sau a altor apartamente, să zicem, sau care vor afecta buna funcționare a instalațiilor aferente acestora vor risca amenzi între 500 și 3.000 de lei.

De asemenea, modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive ale condomniului fără respectarea noii legi se va sancționa cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei (amenzile sunt de două ori mai mari ca acum). E vorba, mai exact, de nerespectarea obligației de a obține acordul membrilor din asociație și, mai ales, dacă e cazul, de acordul proprietarilor afectați.

„Modificările constructive şi utilizarea în alte scopuri a unor părţi sau elemente de construcţie ale condominiului, precum şi amplasarea de mijloace publicitare pe faţada şi/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereţi, scări interioare şi altele asemenea, se fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectaţi, şi pe baza autorizaţiei de construire, cu respectarea legislaţiei în vigoare”, scrie, mai exact, în noua reglementare.

sursa: bugetul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.