Noi elicoptere în zona de Vest a țării! Cine face anunțul și când vor fi primite

513
elicopter smurd

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, a anunţat ieri că Inspectoratul General de Aviaţie va fi dotat cu circa zece elicoptere de căutare-salvare şi de intervenţie montană. Unul va fi la Petroşani.

„Acum va porni licitaţia pentru elicoptere şi va dura cel puţin un an şi jumătate, doi până la livrare. Urmează să se achiziţioneze elicoptere de căutare-salvare şi intervenţie montană, vorbim de 5-6 elicoptere mari şi de patru mici pentru intervenţie montană. Acestea vor fi operate de Inspectoratul General de Aviaţie al MAI.

Elicopterele mari vor avea patru roluri majore. Primul se referă la căutarea-salvarea în cazul în care se prăbuşeşte un avion şi vor avea toată tehnologia modernă, apoi transportul victimelor multiple, vor avea capacitatea de minimum 3-4 persoane rănite, la nivel de Terapie Intensivă, al treilea rol e de transport personal şi echipamente dintr-un loc în altul şi al patrulea este de stingerea incendiilor. Cele patru elicoptere mici sunt destinate zonelor pentru salvare montană Făgăraş-Braşov, Petroşani şi zona Moldovei -Vatra Dornei-Suceava, să acoperim complet lanţul muntos”, a declarat Raed Arafat, citat de Agerpres.

De la aproape două ore, la 15 minute

În ultimii ani, Serviciul Public Salvamont Hunedoara a fost nevoit să apeleze de mai multe ori la ajutorul elicopterelor pentru a transporta din masivele muntoase persoane grav accidentate. Un elicopter care să aibă baza la Petroşani ar scurta foarte mult timpii de intervenţie.

„Dacă ar fi la Petroşani ar fi foarte bine pentru că de acolo se pleacă foarte uşor spre Parâng, Vulcan, Oslea, Şureanu, dar şi spre Masivul Retezat. La ultimele intervenţii pentru care s-a solicitat sprijinul unui elicopter a durat cam o oră şi jumătate, chiar o oră şi 45 de minute, indiferent dacă a venit aparatul de zbor de la Craiova sau de la Tg. Mureş. Sunt acele proceduri premergătoare zborului care trebuie îndeplinite în domeniul aviaţiei. Dacă am avea elicopter la Petroşani, durata s-ar reduce foarte mult, la doar 15 minute, cred.

Ar fi şi mai bine dacă elicopterele de salvare montană ar fi dotate cu troliu, pentru că, de exemplu, în Retezat, sunt doar trei sau patru zone identificate de noi ca pretabile pentru aterizare. Cu troliu e mai simplu, nu mai trebuie transportat accidentatul într-un anumit loc şi nici nu contează dacă e zăpadă sau nu în acea zonă, pentru că, niciodată nu ştii ce e sub stratul de nea. În Salvamont Hunedoara avem colegi instruiţi în salvare din elicopter şi reluăm acum un nou ciclu de pregătire în acest scop”, declară Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Salvamont Hunedoara.

sursa: glasul-hd.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.