Sala de expoziții de la Centrul de Afaceri din Timișoara a fost în această seară gazda unei forfote de nedescris. Numai lume bună din politica locală! Care de care mai strânși la gât de cravate și doamnele coafate ca la o nuntă simandicoasă. Motivul a fost simplu: organizația municipală a Partidului Național Liberal a convocat o ședință specială de alegeri. Urmează să se aleagă noul Birou Politic Local al organizaţiei municipale. Liderul actual, Dan Diaconu, crede că este cel mai bun exercițiu al democrației să se facă alegeri de jos în sus, la timp, fără a amâna această posibilitate. Este o bună verificare a funcționării viabile a organizației. Chiar a puterii acesteia.
Peste 60 de liberali au crezut că pot aduce un nou suflu în partid și au depus candidaturile pentru viitorul for de conducere al PNL Timișoara.
Pentru funcția de președinte al PNL Timișoara şi-a depus candidatura doar Dan Diaconu, actualul președinte al organizației și viceprimar al Timișoarei, aflat la al doilea mandat. Viceprimarul va alerga de unul singur, fără sparring partner. Precis nu va pierde alegerile. Acest lucru nu este considerat tocmai în regulă de parlamentarului Alina Gorghiu. Dacă ar fi știut acestă situație spune că ar fi candidat la această funcție, doar așa pentru dinamizarea campaniei electorale și pentru o mai mare ambiționare a actualui președinte.
Vor mai fi scoase pentru alegeri si două funcții de prim-vicepreședinți. Sunt în competiție 7 liberali: pentru prim-vicepreședintele care va avea în atribuții domeniul Strategii Politice și Comunicare și-au depus candidatura: Simion Moșiu și Vasile Rușeț, iar pentru funcția de prim-vicepreședinte cu atribuții în domeniul de Politici Publice candidează: Claudiu Chira, Leontin Matei, Gheorghe Sabou și Constantin Sandu.
Bătălia mai mare va fi pentru funcțiile de vicepreședinți. Conform noului statut al PNL, organizația municipală va avea 8 funcții de vicepreședinți, pentru care și-au depus candidaturile 18 liberali. Biroul Politic Local PNL Timișoara va fi întregit de 15 membri, poziții pentru care candidează 36 de liberali, și de un trezorier, funcție pentru care există o singură candidatură.
Ca la un adevărat congres și aici au luat cuvântul liderii locali și parlamentarii partidului. Toți doreau un partid mai bun, mai tânăr și cu o adevărată viziune europeană de a face politică. Liderii încercau să convingă tineretul să se implice mai serios în jocul democratic. Din păcate însă, o mulți au preferat să se ocupe de chestiuni mult mai stringente: să fumeze în afara sălii. De asemenea, automatul de cafea de pe hol a atras lumea cel puțin tot atât de mult ca spiciurile de la prezidiu.
Un aspect destul de ciudat al discursului celor care se ocupă cu ”politichia” a fost faptul că s-a pomenit numele partidului advers, aflat la putere, mult mai des decât propriul nume. Cine nu a fosrt prea atent putea să creadă că se află la o adunare a social-democraților.
În timp ce președintele Diaconu puncta ideile sale legate de managementul unei structuri politice puternice pătimașii fumători se ocupau cu poluarea aerului de la poartă.
Cel mai incisiv discurs a fost în mod cert al primarului Alin Nica. Acesta a încercat să dreagă busuiocul și să spună că nu are nimic cu Nicolae Robu, un om profund cinstit, dar care apelează la metode politice necinstite. La final, cei doi primari și viitori candidați la funcția de președinte județean au dat mâna și s-au împăcat deși susțineau că nu au fost nicicând certați. Vorba cuiva din sală: ”E dulce împăcarea când nu sunt motive de gâlceavă”.
Până la ora publicării acestui articol alegerile nu s-au încheiat încă dar nu se pot întâmpla mari surprize. Președintele Diaconu nu poate pierde o cursă în care aleargă singur.
După câteva ore de votări și validarea opțiunilor situația este clarificată. În urma centralizării voturilor de la CCL PNL Timișoara, rezultatele sunt următoarele:
Președinte: Dan Diaconu – 378 voturi.
Prim-vicepreședinte (Domeniul Strategii Politice și Comunicare): Simion Moșiu – 207 voturi
Prim-vicepreședinte (Domeniul Politici Publice): Claudiu Chira – 212 voturi
Vicepreședinți: Radu Dimeca – Departamentul pentru Politici Economice, Mediu de afaceri, Dezvoltare Regională și Fonduri Europene, Lorenzo Barabas – Departamentul pentru Politici Sociale, Relații cu Sindicate, Patronate, Organizații Neguvernamentale și grupuri de cetățeni, Ciprian Mihok – Departamentul pentru Politici în Sănătate, Vasile Rușeț – Departamentul pentru Strategii și Relații Politice, Robert Kristof – Departamentul Imagine, Comunicare, Relații cu mass-media și Purtător de cuvânt, Caița Panici – Departamentul pentru Politici în Agricultură, Silvicultură, Mediu și Dezvoltare Rurală, Alin Sîrbu – Departamentul pentru Politici privind Administrația Publică, Justiție, Siguranță Națională, Ordine Publică și Siguranța Cetățeanului, Grigore Grigoroiu – Departamentul pentru Politici în Educație, Cercetare, Cultură, Culte, Minorități și Sport.
Membri BPL (în ordinea numărului de voturi): Lavinia Hogea, Raul Ambruș, Patriciu Rușeț, Adrian Colhon, Sorin Iacobici, Livian Hotico, Florentina Simedru, Cristian Miclăuș, Alexandru Mateuț, Longin Popescu, Mihaela Calescu, Cantemir Pîrva, Ilie Stoinel, Bogdan Burghină, Vasile Vesa.
Trezorier: Emil Șerpe.