Nesimțirea a atins cote maxime pe pista de cicloturism din Banat! Unii au distrus, alții au furat chiar și bornele kilometrice. FOTO-VIDEO

496

Cu mai bine de doi ani în urmă s-a inaugurat o investiție realizată cu fonduri europene, foarte utilă pentru turismul de destindere al timișorenilor. Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia a permis finalizarea unei piste de ciclism ce ar fi trebuit să lege două orașe importante de peste graniță. Este vorba de Timișoara și Zrenjanin. De fapt, pista este finlizată doar pe partea românescă, pe o lungime de 37 de kilometri. Scopul acestei investiții ar fi trebuit să fie de a întări identitatea regională a zonei de frontieră.

În cei doi ani și trei luni de folosire, pista a fost distrusă destul de serios de cei ce nu au pic de respect fată de un bun comunitar. Aici au pătruns mașini de toate felurile, căruțe, motociclete și chiar camioane, în ciuda semnelor clare ce interzic acest lucru. Chiar și lățimea de doar doi metri este improprie altor vehicule cu excepția bicicletelor. Au apărut, astfel, fisuri adânci și deformări ale drumului. Poliția nu prea poate verifica tot traficul. Cei de la Apele Române, care se ocupă de drum, au dat însă cateva amenzi drastice în cateva cazuri.

Nesimțirea nu s-a oprit aici și chiar a mers mai departe. Au fost vandalizate semnele de circulație, au dispărut stâlpii de plastic de pe margine, cu margini reflectorizante. Ba chiar și barierele au fost distruse. Poate cineva a dorit să le ducă la fier vechi. Culmea tupeului a fost faptul că au dispărut chiar și bornele kilometrice. Cu acestea chiar că nu se poate face nimic. Cine are nevoie de o bornă de beton în curtea casei?

Prin înțelegerea constructorului, în perioada de doi ani de garanție au fost remediate toate neajunsurile. Acum, pista de pe dig este iarăși ca nouă, gata de făcut turism și nicidecum trafic greu pentru cei ce vor să scurteze câte trei-patru kilometri și urcă cu tractoarele și remorcile.

De azi începând, întrega investiție a trecut oficial în grija Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA). Ei se vor ocupa de acum de întreținerea drumului. Asta nu înseamna însă ca se vor putea transforma în polițiști ca să-i prindă pe toți derbedeii nelegiuiți ce se distreză vandalizând. Ar fi păcat însă de cei 2.346.495 euro din care 85 de procente de la Uniunea Europeană, cheltuiți aproape inutil.

Titu Bojin, directorul general al ABA Banat, este bucuros că acest proiect este finalizat și de acum, instituția pe care o conduce va răspunde direct de el. Mai are, însă, câteva nemulțumiri. Partea sârbă, din diverse motive, în acești doi ani nu a făcut aproape nimic pentru a termina cealaltă jumătate de pistă care ar trebui să fie cu câțiva kilometri mai lungă decât partea română. Iar un alt mare hop îl reprezintă aprobările guvernamentale pentru realizarea un punct de trecerea frontierei în aval de Otelec. Fără aceste două puncte obligatorii, turiștii nu pot folosi decât ceva mai puțin din jumătatea pistei și nici nu pot trece frontiera.

„Pista de biciclete de pe digul canalului Bega este o lucrare inedită. Am semnat recepţia finală a lucrării, în condiţiile acestea, tot ce va însemna cheltuială, mod de întreţinere, de coordonare a activităţilor va fi pe umărul Administraţiei Bazinale de Apă Banat. Dacă cetăţenii care vor circula pe ea vor înţelege că este pentru biciclete, atunci ne vom bucura de ea şi în anii următori. Dacă nu vor înţelege şi vom avea probleme cum am avut şi până acum, să urce pe pistă cu maşini… tractoare, vom avea o bucată de drum pe digul malului Begăi care nu va rezista foarte mult. Vom avea mai multe gropi şi crăpături decât plăcerea de a te delecta de o plimbare lejeră cu bicicletă… Ştiţi că au fost furate băncuţele, coşurile de gunoi cu tot cu suporţi. Asta e obiceiul unor români…. Nu era chiar treaba lui (a constructorului) să înlocuiască peste 700 de stlpişori rupţi. De acum, va depinde de noi dacă vom înţelege că este un bun comun şi să-l păstrăm. Sper să fim în stare să-l păstrăm şi pentru anii viitori”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.