0.1 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Nebunie la frontiera de vest. Călăuze sârbe din Timișoara și Cenad reținute de polițiști. Încă 24 de migranți opriți din drum

Poliţiştii de Frontieră au destructurat o reţea de trafic de migranţi, reuşind să reţină în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Cenad un grup de 24 migranţi şi 4 călăuze.

Poliţiştii de Frontieră din cadrul I.T.P.F. Timişoara, în cooperare cu Serviciul Teritorial D.I.I.C.O.T Timişoara şi D.O.S, la data de 13 septembrie 2016 au organizat o acţiune pe linia combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă a Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare.
Astfel, în  jurul orei 22, cu ajutorul autospecialei cu termoviziune, a fost observat un grup  de persoane care încerca să treacă ilegal frontiera spre Ungaria prin apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Cenad.
Imediat s-a declanşat o acţiune tactică specifică poliţienească în urma căreia au fost reţinute 24 de persoane de origine afro-asiatică şi 4 călăuze de naţionalitate sârbă. Din cele 4 călăuze una a fost reţinută împreună cu grupul de migranţi, una în localitatea Timişoara şi două în Punctul de Trecere a Frontierei Cenad.
Grupul de migranţi de origine siriană împreună cu călăuzele au fost preluate şi transportate la sediul I.T.P.F. Timişoara în vederea continuării cercetărilor.
Activitatea infracţională a grupării a fost monitorizată, aceasta acţionând pe relaţia Serbia-România-Ungaria, fiind structurată pe mai multe paliere, respectiv organizatori, transportatori, călăuze, fiecare având atribuții precis delimitate.
Astfel în data de 12 septembrie 2016, călăuzele au racolat grupul de cetăţeni sirieni din municipiul Bucureşti, 11 dintre aceştia trecând ilegal frontiera în data de 26 august 2016, fiind predaţi Serviciului pentru Imigrări Timiş şi transportaţi ulterior la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Bucureşti.

ACTUALIZARE. Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează cercetări într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de  trafic de migranţi şi trecere ilegală a frontierei de stat.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2016, pe fondul migrației ilegale din Balcani, mai mulți cetățeni de naționalitate sârbă s-au constituit și au acționat în cadrul unui grup infracțional organizat, având ca scop racolarea, transportul și călăuzirea unor grupuri de migranți proveniți din Orientul Mijlociu și Asia, de pe teritoriul Serbiei, în România și apoi mai departe către state din vestul Europei. În condițiile ridicării gardului de la frontiera sârbo-maghiară, membrii grupării au  identificat noi modalități de călăuzire a migranților, care să le permită transportul unor grupuri mai mari de persoane.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că grupurile de migranți erau călăuzite până la frontiera dintre Serbia și România, în zona Jimbolia, unde li se dădeau indicații precise legate de locul pe unde să tranziteze frontiera pietonal, direcția în care să deplaseze și locația unde să se regrupeze pe teritoriul României. Ulterior, membrii grupării tranzitau legal frontiera la bordul unor autoturisme înmatriculate în străinătate, iar odată intrați în România se deplasau la locația prestabilită, de unde îi preluau pe migranți și îi transportau către frontiera dintre România și Ungaria. În acest punct, modul de operare era reluat pe același tipar, migranții fiind direcționați pentru trecerea ilegală a frontierei către o zonă considerată sigură, iar ulterior erau preluați de pe teritoriul Ungariei și transportați mai departe către destinațiile finale din vestul Europei.

În activitatea infracțională membrii grupării utilizau tehnologie modernă – GPS-uri cu harta zonei și cu indicații privind ruta de acces a migranților, aplicații pentru comunicare în timp real, gen Viber etc – aspecte care, pe de o parte, facilitau succesul operațiunilor, iar de pe de altă parte, făceau dificilă monitorizarea acestora de către organele legii.

Unul dintre grupurile de migranți transportate de rețea a fost interceptat, la sfârșitul lunii august 2016, atunci fiind prinși 28 de transfugi. Migranții au fost transferați la acel moment la centrul de azilanți de la București. O parte dintre migranți aveau să fie recuperați de membrii ai grupării, care au venit în România cu un microbuz înmatriculat în Elveția și cu un autoturism cu numere de înmatriculare sârbești.

În urma monitorizării activităților grupării, a rezultat că migranții au fost preluați de la centrul de azilanți din București și transportați în Timișoara, unde  s-a făcut joncțiunea cu încă un grup de migranți. Pe drum, traseul autoturismelor în care erau transportați migranții a fost asigurat de doi membri ai grupării cu rol de antemergători, pentru a depista și semnala din timp orice eventual control în trafic.

În data de 13.09.2016, migranții au fost duși pe câmp de lângă localitatea timișeană Tomnatic, unde au fost ținuți în ploaie până la căderea întunericului, când membrii grupării i-au urcat din nou în microbuz și i-au transportat până în apropierea vămii Cenad. Aproape de miezul nopții, migranții au fost coborâți pentru a trece în Ungaria peste fâșia verde. În acel moment s-a intervenit și s-a procedat la indisponibilizarea migranților, precum și a călăuzei care îi transporta. În același timp, ceilalți membri ai grupării au încercat tranzitarea frontierei la bordul celorlalte autoturisme, cu intenția de a-i prelua pe migranți de pe teritoriul Ungariei, ocazie cu care s-a procedat la reținerea acestora în vederea cercetărilor.

Pentru aceste servicii migranţii plăteau sume cuprinse între 4500-5500 de euro de persoană, veniturile obţinute de membrii grupării în urma activităţii infracţionale pe această linie fiind în acest mod considerabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :