La sfârşitul lunii februarie, premierul Sorin Grindeanu anunţa, cu surle şi trâmbiţe, o măsură-şoc ce ar fi urmat să dea un puternic impuls pieţei imobiliare: eliminarea TVA-ului pentru achiziţia de locuinţe, începând cu data de 1 martie.
Deşi măsura a fost pusă încă de la început sub semnul întrebării, în special din cauza întârzierii cu care s-a adoptat bugetul, Guvernul a susţinut că aceasta va fi implementată, iar prin eliminarea TVA-ului preţurile apartamentelor şi caselor noi vor scădea.
A venit însă şi data de 1 martie, iar TVA-ul a rămas la fel, iar tot mai multe voci susţin că măsura nu se poate aplica în România.
În primul rând, pe piaţa rezidenţială din România se aplică deja o cotă redusă de TVA, în valoare de 5%, la cumpărarea unei locuinţe nou-construite – de această facilitate un cumpărător poate beneficia însă doar o dată şi doar pentru un imobil cu un preţ de până la 450.000 de lei (adică aproximativ 100.000 de euro). Pentru restul tranzacţiilor, se aplică cota normală de TVA, respectiv 19%. Aplicarea unei cote de TVA 0% ar încălca legislaţia europeană.
Conform prevederilor Directivei 2006/112 care reglementează sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, statele membre pot aplica cel mult două cote reduse de TVA şi acestea nu pot fi mai mici de 5%. Acele state membre care doresc să aplice cotele reduse de TVA pentru anumite prestări de servicii şi livrări de bunuri trebuie să notifice Comisia Europeană.
Premierul Grindeanu a realizat că poate declanşa o procedură de infringement împotriva României, astfel că, la începutul lunii martie, a declarat că Guvernul va sesiza Comisia Europeana, însă susţine în continuare aplicarea „Legii TVA 0%”.
Pe de altă parte însă, iniţiativa de introducere a cotei de 0% pentru vânzarea de locuinţe către persoanele fizice se confruntă cu următoarele două obstacole destul de greu de depăşit:
-România are deja două cote reduse de TVA, de 9% şi de 5%, nemaifiind loc pentru a treia;
-cota redusă de 0% este sub limita minimă de 5% prevăzută de Directivă.
În aceste condiţii, sunt şanse relativ reduse ca România să primească undă verde pentru implementarea acestei măsuri fiscale.
În altă ordine de idei, jucătorii de pe piaţa imobiliară spun că preţul apartamentelor noi nu va scădea, sau va scădea foarte puţin în condiţiile aplicării TVA 0% la achiziţia de locuinţe noi. Aceştia spun că preţul final este stabilit în baza raportului dintre cerere şi ofertă şi ajunge la acel nivel la care se fac tranzacţii, adică acel nivel care este suportat de client. Dispariţia taxei nu se va translata automat în scăderea preţului, deoarece acel preţ deja poate fi suportat de client. Practic vom asista la o creştere a preţului fără TVA al locuinţelor.
Dezvoltatorii imobiliari mai spun că piaţa imobiliară din România traversează o perioadă destul de bună, se construiesc locuinţe noi, se cumpără, ca atare nici nu ar fi nevoie de nici o măsură artificială de susţinere. Aceştia mai subliniază faptul că mult mai utilă şi mai uşor de pus în aplicare ar fi extinderea bazei pentru TVA de 5%. sau creşterea plafonului de preţ. În prezent se aplică o cotă redusă de TVA de 5% pentru locuinţele noi. Condiţia este însă ca imobilul să aibă un preţ de până la 100.000 de euro, iar cumpărătorul poate beneficia doar o singură dată de această reducere, în rest TVA-ul fiind de 19%.