Peste tot în lume, azi, a fost marcată o zi ce nu este luată în seamă îndeajuns așa cum ar trebui. Un element atât de simplu, precum este apa, aproape că trece neobservat. Atunci când avem din abundență, nu ne punem probleme de unde vine și cu ce costuri. Abia când creează probleme, ori prin lipsă, ori prin nenorocirile pe care le poate provoca, ne aducem aminte că este cel mai vital fluid pentru viață. De fapt, chiar ființele sunt apă în proporție de cam trei sferturi. Adică noi sunem chiar apă.
La o zi atât de specială au avut loc manifestări simple, dar de suflet, la sediul ABAB de pe bulevardul Mihai Viteazu.
Directorul Administrației Bazinale de Apă Banat, Titu Bojin, a folosit prilejul pentru a face un anunț așteptat de foarte mult timp. În aceaste zile a fost înaintată Parlamentului propunerea de modificare a Ordonanței de Guvern 107 de înființare a Administrației Naționale a Apelor Române. Măsura este de mult timp așteptată și ar corecta aberațiile legislative ce blochează terminarea cu bine a proiectului de navigare pe canalul Bega.
De fapt, dacă această ordonanță ar fi modificată, se va putea înființa acea necesară autoritate în domeniul navigației pe Bega, care să permită circulația vaporașelor așa cum se așteaptă de peste doi ani.
„Ministerul Apelor și Pădurilor a înaintat, în această săptămână, la Parlament propunerea către Senat și Camera Deputaților pentru modificarea Ordonanței de Guvern 107 de înființare a Administrației Naționale Apelor Române, prin care să propună un articol în plus prin care să putem face această autoritate de navigație numai pe râurile interioare…Trebuie să încercăm, să rugăm parlamentarii pentru a putea urmări, insista pe termenul pe care se poate aproba acest articol care să ne dea voie să înființăm această autoritate. Noi am înaintat organigrama, statutul, sunt pregătite, și așteptăm doar modificarea acestei ordonanțe, să nu se ajungă în situația în care primăria să dea banii europeni înapoi și vaporașele să poată naviga pe Bega în acest an”, a explicat Titu Bojin.
Trebuie știut că cele șapte vaporașe au fost cumpărate cu suma totală de șapte milioane de lei. A fost parte administrației locale din proiectul mai mare ce a inclus șantierul de reabilitare a malurilor Begăi finalizat de o bună perioadă de vreme.