În timp ce Primăria Timișoara se laudă cu mărunțișuri, două ștranduri dedicate agrementului zac abandonate. Ne referim la fostul ștrand Termal, devenit ZHH, recuperat cu scandal de la afaceristul Hussam Hajjar, dar și binecunoscutul Ștrand Uszoda, cu două bazine, situat chiar în centrul Timișoarei, lăsat… baltă de „cel puțin 15 ani”, după cum își aduce aminte unul dintre timișorenii aflați în parc atunci când am trecut prin zonă.
Am luat aceste probleme „la puricat” tocmai pentru că ele au fost semnalate de cetățeni de curând, odată cu scandalul „Heaven” și alte câteva aidoma lui, despre care vom vorbi în cele ce urmează.
O parte dintre cetățenii urbei consideră grav faptul că administrația locală a lăsat cele două locații de agrement să ajungă într-un stadiu avansat de degradare. Vorbim aici despre vandalizare, bălării crescute în voie și minunate opere de artă stradală care împânzesc pereții crăpați ai clădirilor dărăpănate. Nu în ultimul rând, movile de pământ apărute de nicăieri. Dacă nu ne credeți pe cuvânt, deși avem fotografii ale locului, puteți să vedeți cu ochii dumneavoastră ieșind la o plimbare prin Parcul Central „Anton Scudier” sau pe malul Begăi, în zona Complexului Studențesc.
Dacă cei care au fost acum câțiva ani la ZHH s-au bucurat de apă limpede, băuturi răcoritoare și curățenie, acum spațiul este scos complet din uz de mai bine de un an, cu iarba crescută, bazinele seci — cu excepția apei stătute, cu nuanță verzuie, adunată de ploi. Câteva dintre clădirile din incintă au fost demolate.
Gardurile din fier forjat, ruginite între timp, de-abia dacă se mai agață de stâlpii din cărămidă, iar pe unele din porți se vede încă vechea vopsea. Bineînțeles, întreaga curte a ștrandului a fost împrejmuită cu plasă de umbrire verde închis, care s-a și desfăcut în unele locuri. Porțile au rămas la fel cum au fost lăsate de echipa care a descins, anul trecut, alături de primarul Dominic Fritz.
„Am evacuat ștrandul Termal aici, în mijlocul orașului, lângă Bega! 13.000 de metri pătrați, care de 10 ani au fost ocupați ilegal. Au făcut milioane folosind domeniul public al orașului și au lăsat un dezastru în urmă”, spunea Dominic Fritz într-un clip postat în 4 martie 2024 pe pagina sa de Facebook, anexând și fotografii cu proprietatea.
Deși se promitea reabilitarea cât mai rapidă a ștrandului, acum, la un an distanță, locația arată deplorabil, cu tencuială căzută pe jos, geamuri crăpate sau chiar sparte, bucăți dintr-un perete exterior la pământ. Ce a mai rămas totuși întreg și neatins din fostul ștrand este bannerul inscripționat cu avertismentul: „SĂRITUL ÎN PISCINĂ, INTERZIS”, care tronează în spatele unor borcane de măsline și gem, așezate deasupra spațiului unde erau dușurile.
20 de metri mai încolo, abandonate într-un șanț de lângă gard, în iarba mai înaltă decât carâmbul bocancilor, așezate pe un pat de frunze, un ambalaj gol de pateu Proxi și o pungă albă de nylon, prinsă în gard. Am avut norocul să surprindem în peisaj și un lăcar mare, care se uita curios la noi, așezat pe gard, lângă punga de nylon, prezența lui fiind, și ea, unul din semnele că a venit primăvara.
Dincolo, lângă Uszoda, câțiva adolescenți băteau mingea pe terenul de baschet, vreo patru cetățeni în vârstă jucau șah, iar un tată, alături de copilul lui, își petrecea o parte din seara de duminică la locul de joacă. Timișoreanul ne-a spus că a stat câțiva ani în străinătate și a revenit în țară abia anul trecut. Se bucură de terenul de baschet construit, dar și de faptul că ștrandul abandonat a fost împrejmuit cu gard. Totuși, ne-a spus că bazinele abandonate arată la fel ca înainte de plecarea sa în străinătate, din urmă cu „vreo 15 ani”. La intrarea în fostul bazin, plăcuța verde, inscripționată cu „PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIȘOARA/SECȚIA SPAȚII VERZI”, încă se vede clar printre straturile multiple și viu colorate de graffiti.
Baza de agrement Uszoda a fost construită în 1926 şi a funcţionat până în 1989. Mii de timişoreni au învăţat să înoate aici şi tot aici s-a format echipa de polo a Timişoarei, câştigătoare a 10 titluri naţionale. Baza de agrement şi bazinele de înot au fost abandonate după Revoluţia din 1989 şi nu au mai fost folosite de atunci. Baza, de 4.500 de metri pătraţi, a aparţinut Ministerului Educaţiei până în martie 2016, când a trecut în patrimoniul Primăriei Timişoara.
Clădirile stau să cadă, acoperișul din țiglă este aproape prăbușit, câțiva pereți au fost sparți, iar betoanele sunt crăpate; iarba e înaltă și zidurile sunt acoperite cu graffiti. Inscripțiile ar fi arătat chiar interesant dacă baza ar fi fost renovată. În ciuda insistențelor timișorenilor, fostul edil Nicolae Robu a încercat să amenințe cu demolarea și extinderea spațiilor verzi. Spre bucuria societății civile, care s-a opus vehement demolării vechii „piscine”, autoritățile nu s-au mai atins de ea. Nici patru ani mai târziu, baza a devenit, din nou, subiect de campanie electorală, dar de data aceasta pentru Dominic Fritz. Și, într-adevăr, baza a fost curățată. Aici s-au ținut concerte în anul Capitalei Culturale Europene. Și tot aici au cântat și bosniacii de la Dubioza Kolektiv.
Unii timișoreni sunt furioși că atât Uszoda, cât și fostul Termal nu sunt deschise publicului nici în prezent. Pe tineri nu-i deranjează neapărat acest fapt, fiindcă ei preferă să meargă fie la ștrandurile private, fie să folosească bazinele de înot ale universităților. Cu toate acestea, timișorenii mai în vârstă duc dorul ștrandurilor și ar vrea ca ele să fie renovate mai mult de dragul copiilor și al nepoților, pentru ca și ei să se răcorească pe timp de vară, ca altădată. Cei mai mulți și-au făcut multe amintiri la scăldat și ar vrea ca municipalitatea să nu lase locurile în paragină.
Deși, de-a lungul timpului, s-au adunat multe promisiuni de renovare și redeschidere a celor două locații de agrement, acestea nu s-au concretizat nicicum. Totuși, primăria pare că-și dorește să obțină terenuri care au fost date în chirie afaceriștilor locali de administrațiile anterioare. Nu știm care este scopul, însă este cert că acolo au fost investiți bani, iar acum municipalitatea pare că își dorește o altă locație „de-a gata”…
Heaven, o altă poveste „de dragoste” care continuă la tribunal
Bineînțeles, la fel ca în cazul construcțiilor „ilegale” de pe Bega, ițele par să se fi complicat în timpul administrațiilor anterioare. La fel este și „Cazul Heaven”, afacerea societății S.C. Elaine SRL, al cărui proprietar este afaceristul Dorin Epure. Firma este reprezentată legal, încă din 2009, de avocatul Arcadie Anastsescu.
„Pe construcțiile deținute de primărie acolo, închiriate de societate încă din 2003, societatea a făcut îmbunătățiri. La nivelul anului 2003 acele clădiri erau o ruină, fiind în paragină. În esență, cu acordul primăriei și chiar cum era stipulat în obligațiile contractuale, noi am fost obligați să o amenajăm. Aproape am reconstruit. Bazinul a fost reabilitat în totalitate. S-au făcut două bazine pentru copiii, au fost amenajate plajele, aleile, vestiarele, sălile, locația a fost adusă la standardul de a fi folosită de atunci și până în prezent. Avem toate acordurile și avizele, ISU, ANPC, DSV”, spune avocatul.
Patronul Heaven a investit 8 milioane de lei în baza sportivă
„Noi am cerut să ni se recunoască ce îmbunătățiri am făcut de-a lungul timpului, din 2003 și până în prezent, care este contravaloarea acestora, iar instanța să dispună evacuarea condiționată de plata acestor despăgubiri. Înainte de suspendarea procesului, acum doi ani, în urma unei expertize independente, făcută de o firmă desemnată de instanță, unde și primăria a avut un expert asistent, s-a ajuns la concluzia că avem investiții de peste 8 milioane de lei, pentru că s-a construit și s-a refăcut totul aproape de la zero”, precizează avocatul.
Acesta a trimis și o serie de fotografii cu modul în care a arătat baza sportivă la preluare. Imaginile surprind realizarea lucrărilor de construcție și reabilitare, construirea sau, după caz, amenjarea bazinelor, construirea terasei, amenajarea terenului. Fotografiile surprind diverse stadii ale lucrărilor: „înainte” și „după”.
Avocatul amintește și de condamnarea lui Nicușor Miuț, fost șef al Direcției de Patrimoniu din cadrul Primăriei Timișoara. După mai mulți ani în care speța s-a judecat, acesta a fost condamnat la închisoare în 2016 pentru aranjarea licitației la Clubul Heaven. Alți patru angajați ai primăriei au fost implicați în dosar.
„Încă din 2009 am văzut aceste probleme. Administrația nu a mai dorit să prelungească locațiunea acolo, apoi, tot în baza unor procese, am câștigat prelungirea contractului, în baza unor hotărâri de consiliu local pe care ei nu au vrut să o aplice. Atunci, instanța a hotărât că, până în 2019, putem sta acolo cu titlu de chirie”, spune avocatul.
Arcadie Anastasescu acuză faptul că Primăria Timișoara a recurs la „șicane”
„Orice inițiativă a noastră a fost refuzată, ba în scris, ba indirect, cu organe de control, prin șicane de genul oprirea apei, pe care furnizorul nu avea cum s-o facă în contextul în care sunt cu plata la zi; oprirea energiei electrice… Vedeți ce s-a întâmplat cu Termalul, pentru că, atunci când lucrurile sunt frumoase și funcționează, pare o jucărie tentantă, la care cu toții râvnim, însă nu-i atât de ușor să o faci tentantă. Asta implică niște costuri și, fiind o activitate sezonieră, nu e chiar o mină de aur”, a conchis avocatul Arcadie Anastasescu
Cu toate acestea, în ceea ce privește clubul Heaven, situația din perspectiva Primăriei Timișoara arată astfel
Primăria susține că baza sportivă este folosită „fără niciun drept din 2019 încoace”. De asemenea, oficialii susțin că trebuie să primească contravaloarea chiriei pentru ultimii șase ani.
„Victorie definitivă la Înalta Curte! Primăria Timișoara a câștigat definitiv procesul pentru baza de agrement HEAVEN. În 2021 am cerut instanței să recunoască că baza este folosită fără niciun drept, plus să primim și bani de chirie din 2019 încoace.