Cu peste două milenii în urmă, un ordin al împărăției romane ce stăpânea în acea vreme peste pământurile anticei Palestina avea să ducă la mari schimbări.
Se anunța un recesământ al populației. Iar legile de atunci specificau că fiecare locuitor să fie înregistrat acolo de unde provine familia lui. Așa a plecat la drum și Sfânta Fecioră Maria și Sfântul Iosif la drum. Dar sorocul nașterii nu a ținut cont de drumul făcut sau cel ce mai era în față. Durerile nașterii au oprit călătoria tocmai într-o mică localitate din Iudeea la Bethleem.
Nașterea acelui prunc avea să schimbe lumea pentru viitor. El va lua asupra sa toate păcatele oamenilor și prin învățăturile sale va modifica felul de a fi a peste un sfert din populația pământului.
Evanghelia canonică a lui Luca, dar și cea a lui Matei Îl descriu pe Iisus ca fiind născut în Bethleem, Iudeea, într-o micăa peșteră folosită ca adăpost pentru vite. În relatarea din Evanghelia după Matei, Iosif și Maria călătoresc de la Nazaret la Bethleem pentru recensământ, iar Iisus este născut acolo și pus într-o iesle. Îngeri apar și declară că Iisus este un salvator al întregii omeniri și păstorii vin ca să-L adore. În relatarea lui Matei, cei trei magi urmează o stea până la Bethleem pentru a aduce daruri lui Iisus, născut ca Regele Iudeilor. Regele Irod ordonă masacrul tuturor băieților din Bethleem care au mai puțin de doi ani, dar familia lui Iisus fuge în Egipt, iar mai târziu se restabilește în Nazaret.
Alături de Învierea Domnului și Nașterea sa, sunt cele două mari sărbători creștine ce definesc pe cei ce sunt creștini.
Toți creștinii din Banat, indiferent de biserica de care aparțin au mers azi să asculte Sfânta Liturghie pentru a afla miraculoasa veste a copilului ce a devenit cel mai ascultat Învățător al omenirii.
În toate lăcașele de cult, preoți simpli sau mari ierarhi deopotrivă au slujit acestă solemnă Liturghie a Crăciunului.
Poporul a legat această mare sărbătoare de multe obiceiuri dintre care la noi la români la mare preț este obiceiul colindelor. Sunt o formă minunată de a arăta bucuria simplă la o atât de mare veste cum este Nașterea.
Catedrala Mitropolitană din Timișoara, ca de altfel toate bisericile din zona noastră, a fost arhiplină. Chiar unii au ascultat de afară sfânta slujbă și minunatele vorbe ale Înalt Prea Sfânției Sale Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.