Cunoscuta firmă Aquatim de care oricine a auzit vine să umple un mare gol în infrastructura culturală a orașului. Timișoara are până în acest moment un număr rușinos de mic de muzee. Se pot număra pe degetele unei mâini fără mare efort. Acum există încă unul în plus. Și are și un nume frumos. Muzeul Apei.
Directorul Ilie Vlaicu a răspuns dorinței exprimate de un număr de colaboratori ai săi și a reușit să mobilizeze toate forțele celor ce lucrează cu apa și a rezlizt ceva deosebit. Deși nu este unicul muzeu de acest fel din țară cu siguranță este cel mai modern, frumos, dotat, elegat … și mai pot continua cuvintele frumoase.
Muzeul Apei din Timișoara s-a deschis publicului larg în seara de vineri 9 iunie. Și nu oriunde ci tocmai la prima uzină de apă a orașului construită în 1914.
Prima uzină de apă a Timișoarei revine în viața comunității, în urma unui amplu program de intervenție și reabilitare, realizat de compania de apă, Aquatim. Fundația Aquatim, al cărei unic membru fondator este Aquatim SA, continuă acest demers prin proiectul Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei, ce face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Grație proiectului amintit, în lunile următoare, Muzeul Apei va fi transformat, dintr-un obiectiv reabilitat de patrimoniu, într-un loc viu, ce va spune vizitatorilor săi povestea apei și va găzdui numeroase activități culturale și educaționale, de la ateliere până la expoziții, concerte și spectacole new media art. Un website dedicat, un traseu de vizitare cu parcurs explicativ și ghidaj audio multilingv și un festival propriu, intitulat Seri de vară la Muzeu, sunt câteva dintre propunerile proiectului pentru activarea acestui spațiu inedit și integrarea sa în rețeaua culturală. Activitatea muzeului va fi orientată către comunitate, accesibilizarea și democratizarea culturii, proiectul facilitând crearea unui instrumentar de mediere culturală pentru dezvoltarea și diversificarea publicului. Perioada de implementare este 1 mai – 31 decembrie 2023, iar valoarea totală a proiectului este de 1.500.000 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 1.275.000 lei.
Inaugurarea Muzeului Apei a avut parte de o asistență aleasă formată din prietenii culturii și ai Aquatimului cu un eveniment destinat mediului artistic local, partenerilor și susținătorilor proiectului.
Au vorbit simplu și la obiect fără a face abuz de vorbe mari primarul Dominic Fritz, directorul Ilie Vlaicu și consilierul-poet Robert Șerban.
Ca un făcut fiecare din ei s-a declarat admirator al câte unui om de ispravă din trecutul urbei. Dacă primarul actual apreciază munca depusă cu un secol în urmă de primarul Karol Telbisz, inginerul Vlaicu a spus cuvinte de laudă despre înaintașul său la conducerea firmei ce se ocupa cu apa la începutul secolului al XX-lea, Stan Vidrighin (la rândul său fost primar).
„Este evident că sunt numeroase evenimente de prioritate națională, poate chiar europeană aici în domeniul apei, la Timișoara. Stația de epurare a fost pusă în funcțiune în 1912, cea care deversează apele uzate și care acum a fost retehnologizată și a făcut față unui debit de 20 de ori mai mare decât de obicei. Unul dintre arhitecții și tehnicienii foarte valoroși ai acelei perioade se numește Stan Vidrighin. El a fost directorul companiei de apă de acum 100 de ani, el a pus bazele acestui sistem de alimentare cu apă. A fost un om extraordinar, care, probabil, că este prea puțin valorizat, prin acest muzeu al apei vom face diverse acțiuni ca să arătăm acest lucru. Am fost chemați la München acum vreo cinci ani, primarul München-ului a găsit niște rețele de canalizare ale Timișoarei ( planurile de epocă), în arhivele orașului și ni le-a dat. Stația de epurare și sistemul de canalizare a fost înaintea celui din München, înaintea multor orașe europene. Revenind, Stan Vidrigin a fost un om de o putere extraordinară, care doar ne-a ridicat niște ștachete. Suntem prezenți în școli, în comunitate, prim această multitudine de activități, dorim să răsplătim cumva acest oraș minunat, care merită foarte mult și căruia cu toții îi suntem datori”, a detaliat directorul societății Aquatim, Ilie Vlaicu la inaugurarea Muzeului Apei.
Primul eveniment public va avea loc chiar mâine (sâmbătă, 10 iunie), când muzeul va găzdui conferința de specialitate Ziua Internațională Art Nouveau la Timișoara: rolul patrimoniului în actul cultural. Accesul este gratuit și se face pe bază de înscriere prealabilă online.
Muzeul va fi deschis publicului larg începând din 17 iunie, programul de vizitare pentru luna iunie fiind de două zile pe săptămână – marți, între orele 15-18 și sâmbăta, între orele 11-14. Din luna iulie, programul va fi extins, urmând a fi anunțat pe parcurs. Accesul va fi gratuit.
Muzeul Apei pune în valoare patrimoniul industrial Secession (1914) al fostei Uzine de Apă Urseni, reconstituind legăturile identitare dintre oameni și locuri emblematice, pentru evoluția orașului. La confluența dintre științe, tehnologie și arte, muzeul va fi un spațiu al experimentării și creativității interdisciplinare, în care apa, ca element vital, redevine liant social, obiect de investigație și sursă de inspirație.