0.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Muncitori din Banatul Sârbesc vor ocupa locuri de muncă în fabricile din Jimbolia sau Stamora Moraviţa-video

Astăzi a avut loc deschiderea oficială a Info Point-ului Timişoara, creat în cadrul proiectului Labor-Net, între Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Timiş, Camera de Comerţ şi Industrie Serbia şi Primăria oraşului Kikinda, fiind vorba de Reţeaua pentru mobilitatea forţei de muncă în zona transfrontalieră România – Serbia.
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul INTERREG  IPA de cooperare transfrontalieră România –Serbia şi vizează îmbunătăţirea potenţialului zonei pentru a asigura o creştere favorabilă  incluziunii şi a facilita accesul pe piaţa forţei de muncă din România.
”Cu toate că şomajul este în scădere, avem un număr tot mai mare al celor fără un loc de muncă, care sunt din Banatul Sârbesc, iar aici, fiind tot Banat, ar fi mai aproape să se lucreze aici decât la Belgrad sau într-o altă zonă. Aici fluctuaţia forţei de muncă ar trebui să se desfăşoare ca şi când frontierele nici nu ar exista, pentru că de sute de ani am fost orientaţi unii spre ceilalţi şi ne-am susţinut reciproc”, a spus directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Kikinda, Tibor Horvat.
Există lipsă de forţă de muncă în Banatul Sârbesc în domeniul metalurgiei, sudură, şi lăcătuşerie, în timp ce în celelalte domenii există suficientă forţă de muncă calificată ce ar putea fi angajată.
Scopul proiectului mai are la bază şi păstrarea forţei de muncă în zonă, pentru ca persoanele respective să nu emigreze în Germania, Franţa, Spania, şi să fie aproape de domiciliile lor, chiar dacă vor merge acasă doar la sfârşitul săptămânii.
”Una dintre priorităţile cele mai importante în cadrul proiectului  Labor-Net este inaugurarea acestui Info Point şi menţinerea lui pe toată perioada derulării proiectului, cât şi după. În cadrul acestui Info Point se vor putea obţine informaţii atât de persoanele ce îşi caută angajaţi din afara UE, dar şi pentru persoanele ce sunt în căutarea unui loc de muncă din România. De aceea se va elabora un manual ce va conţine paşii pe care o firmă trebuie să-i parcurgă pentru a putea angaja o persoană din Serbia”,  a spus Cosmina Mirea, manager de proiect CCIAT.
Unii dintre angajatorii prezenţi în sală consideră că este un lucru binevenit, deși proiectul e încă în fază incipientă, fiind de părere că, înainte de toate, cel care doreşte să fie angajat într-o intreprindere din România trebuie în primul rând să înveţe limba română în următoarele 6 luni, timp în care se vor rezolva şi problemele legislative.

Autor Mihaela Păunescu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat din Belinț a fost prins conducând beat și fără permis

Un bărbat din Belinț a fost prins băut la volan. Bărbatul de 43 de ani a fost prins în urma unui control de rutină.  Acesta...

Un bărbat din Moșnița Veche a fost jefuit

Sâmbătă dimineață, un bărbat din Moșnița Veche s-a trezit fără mai multe echipamente electrice și unelte pentru construcții. Bărbatului i-au fost sparte atât anexa,...

Citește și :