Românii stau prost cu educaţia sexuală, dovadă stă şi numărul mare de avorturi care se realizează, anual, în ţara noastră. Deşi există o mulţime de metode cu ajutorul cărora este prevenită apariţia unei sarcini nedorite, unele tinere consideră chiuretajul cea mai bună soluţie contraceptivă.
Ginecologul timişorean Dorin Grigoraş trage un semnal de alarmă şi spune că avortul nu e o soluţie. Una dintre cele mai utilizate metode de către femei este pilula contraceptivă. Însă, unele persoane, mai ales fete tinere, refuză să ia contraceptive pentru că au auzit de la prietene sau au citit pe Internet că aceste pilule îngraşă sau că nu vor mai fi la fel de fertile după ce vor înceta să le mai ia.
„Statisticile arată că tinerii își încep viața sexuală între 15 și 19 ani. Nu știu dacă este vârsta cea mai potrivă din punct de vedere psihologic, dar fizic organul sexual e pregătit. Se spune că anticoncepționalele îngrașă. Însă se observă doar o ușoară creștere în greutate din cauza retenției de apă, la început, de aceea este important un control al greutății și al alimentației. De asemenea, pilulele nu reduc infertilitatea, așa cum se spune. În cazul în care apar efecte secundare, medicul ginecolog poate schimba tipul contraceptivelor„, a precizat Dorin Grigoraș.
Potrivit statisticilor, dintr-un milion de românce care rămân însărcinate, 700.000 avortează.