Monumental! Maria Grapini și „munca cu cartea”, de Ziua lui Eminescu

829

Ziua Culturii Naţionale e ziua în care orice politician încearcă să facă pasul la offside şi să arate cât de iubitor de cultură este. Față de oponenții săi, cel puțin…

Inspirația nu a ocolit-o nici pe Maria Grapini, europarlamentar din ale cărei declarații pe Facebook poți face, fară efort, „almanahe” gen „Academia Cațavencu”, sau poți încuia la examenul de limba română câteva generații bune de elevi care vor să priceapă misterele Gramaticii.

„Maria Grapini i-a dedicat lui Eminescu o duminică încărcată de emoție” începe un comunicat de la biroul respectabilei, comunicat de vreo 2-3 pagini care povestește cu lux de amănunte cât de mișcată a fost d-na Grapini de ceea ce ea însăși a pus la cale, la Timişoara.

Din comunicat nu lipsesc cuvinte precum „emoționant”, „memorabil”, “românism”, „neam”, har” dar şi cuvinte din mai multe silabe precum “eminescianismul”. Tonul este liric, aşa cum orice comunicat de presă umanist trebuie să emane.

Cât despre regrete, singurul este că Emir Kusturița nu a trecut granița la Timișoara, pentru cumpărături, pentru că ar fi ieșit un film pe cinste.

Dacă vă întrebaţi despre soarta virgulelor, se pare că nici una nu a avut de suferit în timpul conceperii comunicatului.

Postăm, mai departe, comunicatul, în speranța că ați găsit, totuși o comedie drăguță la tv.

Credința și cultura au creat, la Timișoara, un 15 ianuarie memorabil!

Maria Grapini i-a dedicat lui Eminescu o duminică încărcată de emoție

Pe un soare ireal în mijloc de iarnă, lângă simbolul Timișoarei — Catedrala Mitropolitană — bustul lui Mihai Eminescu a fost, duminică, 15 ianuarie, locul de întâlnire pentru toți cei care iubesc poezia, cultura, neamul și românismul sincer. Umaniștii Mariei Grapini au organizat, așa cum fac de ani de zile, un moment emoționant — chiar și pentru cei mai tineri dintre tinerii care n-au trecut doar prin zonă, ci s-au oprit — de cinstire a memoriei poetului nepereche, Mihai, și nu Mihail, Eminescu !

Europarlamentarul Maria Grapini și-a făcut o menire din a duce frumosul României peste tot în lume, un scop sincer de a fixa în conștiințele colaboratorilor zile importante, peste care n-avem cum să trecem nepăsători. Sosită de la o altă întâlnire plină de încărcătură emoțională, avută cu Mitropolitul Banatului, Grapini a avut surpriza să constate că o aștepta un grup numeros de oameni iubitori de simboluri naționale, umaniști, membri ai Asociației Seniorilor din Timișoara, ai Asociației Pacienților, tineri, femei și copii, sosiți cu toții pentru și la… Eminescu ! I-au fost alături, la depunerea de flori și coroane, scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu, profesorul universitar Viorica Bălteanu, profesorul Rodica Pop, jurnaliști.

‘România rezistă prin valori și cultură ! Trebuie să credem în oamenii mari pe care îi avem, trebuie să-i prețuim și respectăm și să le cinstim memoria celor care nu mai sunt. Să avem grijă de ei, să avem grijă de noi, să ne promovăm valorile, aici, pe pământ românesc, să fim solidari și buni naționaliști ! Astăzi este și Ziua Culturii, să nu uităm de ea ! Prin voința noastră și a lui Dumnezeu, putem face din România țara la care visăm cu toții’, a declarat Maria Grapini.

Depunerea de coroane a fost urmată de un moment inedit, la care au contribuit, sensibil, membrii Asociației Seniorilor din Timișoara, care au cântat Mai am un singur dor și Pe lângă plopii fără soț, sub privirile pline de surprindere ale trecătorilor.

Maria Grapini și-a invitat, ulterior, oaspeții la o cafenea literară, denumită, ad-hoc, printr-o deloc întâmplătoare coincidență cu ziua de naștere a Eminului, Cafeneaua Umanistă, unde s-au recitat poezii, s-au oferit detalii inedite despre viața și opera marelui poet, au rezonat la unison, tineri și maturi, literați și nespecialiști. A fost o atmosferă de… secol demult apus, din mare nefericire pentru cei care n-au putut s-o savureze. Un 15 ianuarie memorabil, cu recitatori de 90 de ani — neajutați de ochelari ! — Cu fete de 20 de ani, pline de emoție, cu seniori lăcrimând la Odă în metru antic…

Maria Grapini a redeschis, practic la cererea publicului Cafeneaua Umanistă, cu promisiunea că acțiunile vor fi periodice, dedicate și altor mari valori naționale, pentru că ‘izbăvirea noastră este prin cultură și educație !’.

Cei doi dascăli extraordinari, Viorica Bălteanu și Rodica Pop, au vorbit despre Eminescu cu atâta har și dedicare încât, cu siguranță, cei care nu au cunoscut în amănunt detaliile vieții și muncii intelectuale ale acestuia vor deveni.

Dacă Noica spunea că eminescianismul este o măsură a ființei românești, dascălii Timișoarei sunt convinși că aceeași ființă românească se legitimează, exclusiv prin valori !

Finalul zilei de 15 ianuarie a fost, deopotrivă, emoționant, precum începutul.

Europarlamentarul Maria Grapini i-a făcut cea mai frumoasă surpriză lui Gheorghe Jicăreanu, omul de 90 de ani, încărcat de talent și bun simț românesc, odată ce l-a anunțat că va sponsoriza editarea a 300 de albume de versuri pe care acesta le compune cu o incredibilă ușurință. Mai mult, recitatorul zilei a devenit, de ziua lui Eminescu, membru de onoare al Clubului Umanist.

Sursa

3 COMENTARII

  1. Stimata Cosmina Ionescu daca tu atat ai putut scrie despre o zi pe care o respecta si alte popoare ale lumii . Daar pesemne esti unul din ziaristii mici si foarte mici care nu se pot promova decat atunci cand se ia de virgula sau exprimarea unui om care incearca sa faca un bine un bine care in dictionarul tau nu este prezent , scrii atat de frumos despre tot felul de carcoteli ar fii minunat daca ai da mai multa atentie comunicatelor de presa , de cate ori ziaristi anonimi si carcotasi ca tine sunt invitati la diverse evenimente de genul , daar poate pt tine suna prea complex Dan Puric suna prea pompos sa ajuti un club sportiv din Sacalaz sau sa oferi burse si premii unor copii talentati de care probabil tu nici nu ai auzit . Te legi de banalitati halal ziarist anonim . Oare tu ce ai facut pentru orasul in care locuesti sau pentru judetul in care ai chiria . Nu uita probabil vei ajunge si tu la 90 ani si ghici ce , vei fii o invechita si o prafuita la fel cum spui tu despre seniorii de azi , printre seniori ar putea fii bunica , mama sau chiar tu peste ani . Ar fii frumos daca ai da uneori curs invitatiilor care le primiti mereu la birourile de presa atunci cand se organizeze evenimente de genul sa vedeti si frumosul nu doar virgula punctul ne cerem scuze nu totii suntem la fel de educati precum sunteti voi gen Cosmina Iancu . Este un an nou deabia au trecut sarbatorile cred ca era cazul sa fii mai atenta nu uita si tu esti neam sau ruda cu Eminescu ar trebui sa fii mandra de asta daar probabil este o piatra prea grea pt tine . Cu respect iti transmit multa liniste si pace sufleteasca .

    • „sa vedeti si frumosul nu doar virgula punctul”
      🙂
      Pai sa-l vedem, stimate Vasile, nu zic sa nu-l vedem, dar:
      1. „frumosul” respectiv trebuie sa fie autentic (si de aici incepe greul);
      2. „frumosul” are, totusi, nevoie si de virgule din cand in cand, iar dvs. aveti – este evident! – o repulsie organica fata de „blasfemia virgulei”: in cele 19 randuri de text in care ati elaborat teoria frumosului, abia daca am putut numara vreo 4 virgule. Cam putine, trebuie sa recunoasteti. Se naste intrebarea abisala: este posibil sa cream „frumosul” si fara virgule? Probabil ca da, numai ca este greu, foarte greu…

  2. Intentionat am scris asa sa vad daca macar aveti bunul simt sa spuneti imi pare rau voi fii putin mai atenta daar se pare ca cei 7 ani de acasa iati lasat undeva in urma de toot . Cum spuneam o ziarista mediocra care probabil lucrati si sub un nume fals cum de regula se practica aici . O seara mirifica si vise placute esti in lumea ta de ciudata. PA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.