Model de urmat! Cum se transformă o comună din Timiș cu fonduri europene și printr-un parteneriat străin-VIDEO

1419

Primăria Comunei Dumbrăviţa, în parteneriat cu Municipalitatea Zitiste din Republica Serbia au semnat un parteneriat pentru implementarea proiectului “Păstrarea vie a tradiţiilor şi obiceiurilor în patru domenii”. 

Obiectivul proiectului este creşterea integrării culturale în zona transfrontalieră prin acţiuni comune, axate pe tradiţii populare şi conservarea valorilor culturale. În proiect sunt implicate 13 comunităţi, care au posibilitatea de a reîmprospăta obiceiurile locale în patru domenii tradiţionale (dans popular, tradiţii gastronomice, tradiţii de artizanat popular şi obiceiuri populare). Punctele de tradiţie şi cooperarea transfrontalieră dintre ele vor da un impuls vieţii culturale, contribuind astfel la integrarea culturală şi la îmbunătăţirea situaţiei aşezărilor marginale din zona transfrontalieră.

“Proiectul s-a născut din relaţiile culturale pe care le avem cu Zitiste, localitate înfrăţită cu noi, cu care am făcut şi primul proiect transfrontalier, în 2007. Comunitatea din Dumbrăviţa va beneficia de echipamentele ce se vor achiziţiona în cadrul acestui proiect, adică de o scenă în aer liber dotată cu sistem de sunet şi lumini, echipamente IT. Mai mult de atât, în evenimentele care se vor organiza, pe lângă activiştii culturali, va fi implicată toată lumea care beneficiază de aceste evenimente”, a spus Constantin Nicolae, manager de proiect.
Pe lângă punctele tradiţionale stabilite, proiectul are şi alte rezultate, cum ar fi cele 18 evenimente propuse: 7 festivaluri de dans popular, o tabără de dans popular, 2 competiţii de gastronomie, 3 evenimente folclorice şi 5 evenimente de păstrare a tradițiilor şi obiceiurilor.

De asemenea, în cadrul proiectului se va crea o pagină de web, se va edita monografia comună a celor doi parteneri şi o carte cu reţete gastronomice.

“În festivalurile ce le vom organiza anul viitor vom încerca să cuprindem şi o parte din festivalurile ce le-am avut până acum: Festivalul tocăniţei, Festivalul Național de Cântece Maghiare, Zilele Dumbrăviţei, pe care le vom cuprinde în cadrul acestui proiect şi, împreună cu partenerii noştri din Serbia, vom participa în comun la aceste festivaluri. La rândul lor şi cei din Serbia la fel o să procedeze. Festivalurile vor fi comune, o parte se vor desfăşura la noi, iar o altă parte la ei.”, a spus Victor Malac, primarul comunei Dumbrăviţa.

La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai comunităţii maghiare din Serbia.
“Pentru comuna Zitiste, care este partener cu comuna Dumbrăviţa în acest proiect, ca beneficiu este faptul că noi dezvoltăm cultura care de ani în şir se practică la noi în comună. Aici, pe lângă sârbi, locuiesc şi maghiari şi români şi suntem înfrăţiţi cu Dumbrăviţa. Noi avem diferite activităţi culturale, atât în Serbia, cât şi în România. Cu ocazia acestui proiect am primit şi echipamente prin care îmbunătăţim desfăşurarea activităţilor căminelor culturale şi a activiştilor, în proiect fiind incluse cele 12 localităţi de care beneficiază comuna, fiecare localitate fiind inclusă printr-o manifestare din acest proiect,” a spus reprezentantul comunităţii maghiare din Serbia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.