Camera de Comerț Industrie și Agricultura Timiș, ca reprezentant al agenților economici ce activeză la noi în județ, este de mai mulți ani preocupată de un fenomen ciudat. Somajul ce se apropie de zero este doar în aparență un fenomen pozitiv. În realitate este o frână în dezvoltarea firmelor și regiunii. Nu se pot face investiții serioase sau extinderi ale afacerilor actuale din lipsa forței de muncă calificate.
CCIAT de mai mai mult timp a început demersurile necesare pe lângă autoritățile centrale dar și acțiuni locale pentru a liberaliza migrația forței de muncă disponibilă în apropiere. Cel mai apropiat bazin de muncitori mediu și bine calificați se află la zeci de kilometri, în țara vecină Serbia. Dar legislația mult diferită îngreunează mult trecerea peste frontiera Uniunii Europene a lucrătorilor.
Tocmai în încercarea de a rezolva cât de cât acest fenomen de somaj destul de serios din țara vecină și de lipsa forței de muncă de la noi, CCIA Timiș împreună cu Camera de Comerț și Industrie a Serbiei prin Camera Regională din Districtul Banatul de Nord Kikinda și primăria localității Kikinda au lansat azi proiectul „Labor Net”, ce se vrea a fi o rețea pentru mobilitatea forței de muncă în zona transfrontalieră.
Proiectul este finanțat din programul INTERREG IPA de Cooperare Tranfrontalieră România-Serbia și se ridică la o sumă de 172.000 euro. Se dorește îmbunătățirea potențialului zonei pentru a găsi soluții viabile la criza locală a forței de muncă, inclusiv prin facilitarea accesului cetăţenilor sârbi pe piaţa forţei de muncă din România.
Se mai vizează, de asemenea, îmbunătățirea potențialului zonei pentru a asigura o creștere favorabilă incluziunii, a facilita accesul pe piața forței de muncă și a spori oportunitățile de angajare în zona transfrontalieră.
Proiectul se adresează șomerilor din zona transfrontalieră, cu precădere persoanelor din grupurile defavorizate, companiilor care au dificultăți în găsirea forței de muncă, instituțiilor din domeniul economiei și educației. În cadrul proiectului se mai au în vedere:
-crearea unei rețele de cooperare trasftontalieră în domeniul pieței de muncii
-instruirea persoanelor din Serbia cu noțiuni de legislație a muncii din România și chiar elemente de limba română
-deschiderea a două puncte de informare în cele două orașe partenere
-organizarea a două târguri de muncă pentru grupurile țintă
-elaborarea unui ghid și publicarea unui ghid cu reglementări legislative dar și expresii și cuvinte importante de comunicare bilaterală.
Florica Chiriță, directorul general CCIAT, în calitate de gazdă a întrunirii, a făcut un scurt rezumat al pașilor făcuți până acum în acest domeniu.
Cosmina Mirea, coordonatorul proiectului din partea română, și Tibor Horvath, directorul general al Camerei Regionale Kikinda, au prezentat obiectivele și scopul acestui demers. A mai luat cuvântul și Danijela Čolić, consilier la Primăria Kikinda și a prezentat structura șomerilor calificați din regiunea adiacentă orașului vecin ce se ridică la circa zece procente.
Aceste măsuri, dacă sunt aplicate cu cu respectarea reglementărilor legale legate de contractele de muncă, vor duce la o mai armonioasă dezvoltare economică a regiunii bănățene de o parte și de alta a frontierei.