Moartea polițistului din Banat și dezastrul de la Interne

583

Uciderea polițistului Cristian Amariei din Recaș este, fără doar și poate, cazul cel mai mediatizat din ultimele zile. Nu doar vestea șocantă că acesta a murit în misiune sau că a fost împușcat de un recidivist periculos este de interes, ci și lacunele sistemului, care au ieșit la iveală după moartea omului legii. Lipsa vestelor anti-glonț, a armamentului modern și acțiunea defectuoasă prin care Marcel Ionel Lepa urma să fie reținut sunt doar câteva dintre problemele devenite publice în urma tragediei.

Firul evenimentelor

Bărbatul care l-a ucis pe polițist a fost depistat, marți dimineață, pe raza localității Remetea Mare din județul Timiș. Acesta prezintă plăgi prin împușcare, care datează cel mai probabil de duminică, motiv pentru care s-a solicitat intervenția ambulanței. În momentul localizării și prinderii acestuia, polițiștii nu au făcut uz de armamentul din dotare. Potrivit rechizitoriului Poliției, „în cursul zilei de 2 iunie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Timiș au obținut informații punctuale cu privire la faptul că un urmărit internațional se află într-un imobil din localitatea Izvin, județul Timiș.

În baza informațiilor obținute, polițiștii au demarat activități specifice pentru prinderea numitului Lepa Ionel Marcel, urmărit internațional, în baza unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis la data de 25 aprilie 2018, de Judecătoria Lugoj, fiind condamnat pentru comiterea infracțiunii de tentativă la tâlhărie. Astfel, polițiștii s-au deplasat la imobilul respectiv, iar una dintre echipele de polițiști a ocolit imobilul pentru a se asigura că suspectul nu fuge prin partea din spate, moment în care urmăritul a ieșit din casă și a făcut uz de armă, eveniment în urma căruia un polițist și-a pierdut viața.

Ulterior, suspectul a fugit în curtea altui imobil, unde ar fi amenințat cu arma o persoană, încercând să-i sustragă autoturismul, moment în care un polițist a făcut uz de armă, reușind să-l rănească pe urmărit. Imediat după producerea evenimentului, de la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române s-au dispus măsuri pentru sprijinirea polițiștilor de la nivelul IPJ Timiș, în vederea depistării și reținerii persoanei în cauză.

Astfel, au fost trimiși specialiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, de la Institutul Național de Criminalistică și de la Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale. De asemenea, s-a dispus angrenarea unităților de poliție limitrofe (efective, câini de urmă și nu numai), precum și a altor structuri ale Poliției Române de specialitate (operațiuni speciale, combaterea criminalității organizate etc.). Totodată, s-a solicitat și sprijinul structurilor de Poliție de Frontieră și ale Jandarmeriei. Nu în ultimul rând, s-a solicitat sprijinul Inspectoratului General de Aviație al MAI, în vederea survolării zonei și sprijinirii echipajelor din teren. În cauză este întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat, în cadrul căruia procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș efectuează cercetări”.

Demisia ministrului de Interne, Carmen Dan

Imediat după ce polițistul a fost împușcat în Izvin, sindicaliștii au cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan. De ce? Pentru că dotările oamenilor legii sunt deficitare, armamentul învechit și nu au protecția necesară pentru a duce misiunile la bun sfârșit în siguranță.

„80% din efective sunt dotate, în acest moment, cu pistoale Carpați, model 74, și aici fac trimitere la forțele de ordine publică, Poliție Rutieră și așa mai departe; cu excepția celor de la Judiciar, care au pistoale moderne, ceilalți sunt dotați cu acele pistoale. Sunt situații în care nici nu au pistol, nu există armament în dotare, nici măcar vechiul Carpați. Deci cam aici suntem. Ar trebui să avem elemente de protecție pentru că legea obligă. (…) Suspectul avea o armă modernă, mult mai bună decât a celor de la formațiunea de Poliție Rutieră din zona respectivă. Fac precizarea că el (n.r. — polițistul Cristian Amariei) a fost împușcat cu un pistol Glock și e vorba de cei din structurile de poliție judiciară, care au în dotare acest tip de armament. Ministrul trebuia să finanțeze sistemul. Polițiștii nu aveau informații că suspectul era înarmat, ca să fie foarte clar”, a declarat, la București, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Dumitru Coarnă.

Reacții asemănătoare au venit și din partea sindicaliștilor din Timiș. Unde au fost vestele anti-glonț promise de MAI și de ce nu au fost transmise informațiile potrivit cărora Lepa era extrem de periculos și înarmat?

Fiecare misiune, o „ruletă rusească”

Vesta anti-glonț l-ar fi putut salva pe Cristian Amariei. La numai 43 de ani, Cristian Amariei, agent-șef principal la poliția Recaș-IPJ Timiș, a căzut la datorie împușcat de un interlop urmărit internațional. A căzut răpus de două gloanțe într-o luptă inegală. Cum se poate apăra un polițist cu „pieptul gol”, fără vestă antiglonț, cu pistolul din dotare vechi de 45 de ani?! Strigăm adevărul să se audă, să se știe: vestele anti-glonț nu ajung tuturor lucrătorilor! Revoltător, așa a sfârșit colegul nostru Cristian Amariei, răpus de „ruleta rusească” pe care sistemul a creat-o!

Doamnă ministru, DEMISIA!

Domnilor politicieni preocupați doar de grațierea corupților și lupta pentru putere, plecați! Pentru polițiști n-ați făcut legi, nici măcar un Statut corect, ne-ați transformat în țintele mișcătoare ale infractorilor!”, a transmis Cristian Danciu, președinte SNAP România, Biroul Teritorial Timiș.

Nu a durat mult până când conducerea Poliției Române să caute vinovați. Așadar, a deschis o anchetă în cadrul IPJ Timiș pentru a afla cum a fost organizată operațiunea de reținere a infractorului înainte de uciderea polițistului. O primă concluzie: „misiune defectuoasă”.

„Polițistul care a fost ucis putea să dispună de o vestă anti-glonț, dar probabil că nu îl ajuta. În primul rând, discutăm de organizarea acțiunii. Acțiunea a fost organizată defectuos, o să vă explic de ce și cum la momentul oportun. Astăzi ne concentrăm să-l prindem pe criminal. După care venim și facem o analiză a evenimentelor. După ce analizăm cum s-a intervenit, o să venim cu detalii, dar este important să-l prindem pe criminal astăzi. Polițiștii au pornit pe câmp tocmai în momentul în care criminalul a spart geamul, a alergat și a dispărut într-o lizieră. Polițistul nostru de la Urmăriri l-a urmărit un kilometru, a tras peste 36 de focuri de armă. Erau doi, unul a luat-o într-o direcție, celălalt, în altă direcție. Polițistul a acționat corect”, a declarat Ioan Buda, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Acuzațiile care i se aduc ucigașului

Acum, Marcel Ionel Lepa se află în arest. Este din nou cercetat penal și va ajunge iar după gratii. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au trasat acuzațiile care i se aduc.

Astfel, tâlharul este cercetat „sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj (în varianta omorului calificat comis asupra unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu), nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă fără drept, toate aflându-se în concurs real și în stare de recidivă postcondamnatorie”.

Vă reamintim că polițistul din Recaș a pornit pe urmele lui Lepa fără a avea vestă anti-glonț și fără să știe că acesta este periculos și înarmat, deși infractorul avea un cazier impresionant. Era căutat internațional pentru tâlhărie. Avea de executat o pedeapsă de 4 ani și 8 luni închisoare, dispusă de Judecătoria Lugoj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.